Enola Day: Radio Erevan despre pensii speciale, trenuri botezate Săgeata Albastră care circulă cu 25 la oră și Ela Falcă despre care vorbim doar ca să ne aflăm în treabă

  de Lajos Notaros | 3 august 2017, 8:08 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  17

  Cu Ela terminăm repede, recunoscând că nu știm dacă se afla în Audiul care îi aparține în clipele de mare tensiune când acest vehicul a depășit, trecând linia continuă pe șinele de tramvai, o coloană întreagă de alte mașini care așteptau să ajungă la intersecție.

  Nu știm dacă ea conducea sau altcineva mai apropiat sau chiar mai depărtat de ea, ceea ce știm la sigur este că într-un alt moment înălțător al vieții arădene, soțul ei vorbea la telefon într-o altă mașină pe care o conducea cam tot pe acolo, adică în zona Boului Roșu.

  Revenim la Ela doar pentru că ne-a făcut onoarea să intre la comentariu în textul care relata despre acțiunea ca în filmele americane ale  Audiului care este a ei, dar nu este sigur dacă îl conducea ea.

  Doamna Falcă, prima femeie a urbei, ne-a spus verde în față că suntem ca Radio Erevan, un fel de… a spus ea cu tastatura ei, afirmăm ceva despre care nu știm dacă este sau nu este.

  Marcați de intervenția promtă a first-lady-ei Aradului, recunoaștem aici și acum că, da, Radio Erevan pentru noi este BBC-ul doi, de la ei am învățat, de exemplu că divorțul costă atât de scump pentru că merită!

  Tot de la ei am aflat în lungile seri de iarnă că se poate face dragoste și cu geamul deschis, dar e mai  bine dacă îți găsești pe cineva. Și tot de la ei știm că Rusia se învecinează cu cine vrea ea!

  masina1_1-465x390

  Iar prin asta am și ajuns la pensiile speciale românești care încep de la zece mii de lei pentru cei care și-au petrecut o parte din primii cincizeci de ani în uniformă, de preferință cu stele sau trese cât mai multe pe umăr.

  Răspundem, trecând pe de-a întregul pe unda modelului nostru, tot unui cititor-comentator, de data aceasta un general sau ce-o fi în retragere, care a scris, curajos dar anonim, o scrisoare deschisă (Citește AICI!) celor care sunt înmărmuriți la auzul sumelor colosale pe care le primesc acești vajnici apărători ai patriei atunci când nimeni nu mai are nevoie de ei, întitulată: Dragă civilule, noi nu putem fi la fel!

  Domn’ General, adevărat, numele aici contează mai puțin, în fond se știe: funcția bate gradul iar gradul bate numele, zice acolo, cu voce cavernoasă și expresii de sergent major după cel de al cincelea pahar de vodcă, ceva despre faptul că ei au ales greul, în timp ce noi, ceilalți, civilii, cum ar veni, am optat pentru ușor.

  Și nu așa într-o doară, ci toata viața!

  Unii dintre noi, inclusiv subsemnatul, am făcut armata de un an jumate, puteam rămâne, dar n-am rămas, ne arată cu degetul Domn’ General, și atunci de ce suntem invidioși pe pensiile militare cât un schimb de gardă, de ce nu vedem că ei s-au jertfit iar noi am tras chiulul ca niște șobolani fricoși ce suntem.

  generali76545_36489400

  Acum, ca unul care e caporal în rezervă – chiar vă întreb, Domn’ General, n-aș putea intra la pensie, nu ca profesor sau jurnalist, ci simplu caporal? – trebuie sa vă spun, Domn’ General că sunt cam de acord din nou cu Radio Erevan atunci când răspunde unui ascultator curios: poate rămâne însărcinată o femeie din Teleorman dacă bate vântul?

  Răspunsul este da, dacă vântul bate dinspre cazarmă!

  Altfel spus, Domn’ General, ati avut o viață de lux, n-ați participat la nicio acțiune militară adevărată și asta chiar dacă punem la socoteală cea mai mare manevră de trupe la care ați luat parte: ieșirea pe străzi împotriva civililor cu blindatele în Decembrie 1989!

  În rest, huzur la cazarmă, uniformă și potol gratis și nu uitați, mi-ați dat încă trei zile de permisie peste concediu – nu, nu Dumneavoastră personal, ci un coleg de pensie specială! – dacă vă aduc de la Arad o pereche de blugi de la Ocika și un cartuș de Kent!

  Contra cost, desigur, eventual încă un cartuș pe gratis, de altfel cam singurele cartușe cu care v-ați întâlnit în timpul serviciului Dumneavoastră în slujba patriei!

  În rest, îl salut voios pe Domnul Dragnea și alții care cred că puterea se păstrează cu epoleții la vedere sau ascunși, vă urez toate cele bune, inclusiv o călătorie de vacanță cu nou inaugurata mocăniță de la Ilva Mică, da, aia care parcurge cei 21 de km de la Ilva până la Radna Veche în cincizeci de minute și se numește, de când a inaugurat-o domnul ministru Cuc, Săgeata Albastră.

  mt-cuc-tren-ilva-mica-rodna-iul-17

  Probabil, nu știați Domn’ General, că prin 1930 mocănița aceea parcurgea distanța în doar 35 de minute, asta este, Domn’ Cuc, ministrul transporturilor, va avea și Domnia sa o pensie specială pentru această măiastră realizare care ne aduce aminte de o altă ințelepciune masivă aflată de la Radio Erevan: putem oare pune bază pe guvern?

  Desigur, putem, dar e recomandabil să punem totuși acid!

  Da, Domn’ General, pentru că guvernul care vă va da aceste pensii care depășesc cheltuielile Doamnei Merkel din vacanța ei din Alpii italieni, n-a reușit până acum să atragă de la UE nici un sfanț pentru investiții structurale, având în vedere că ăia pur si simplu nu au încredere în el din moment ce n-a reușit până acum să acrediteze măcar doi care să facă o comisie de control.

  Dar, nu-i bai, nu vă faceți griji, veți avea banii de pensie chiar dacă de la Bruxelles nu vin mangoții, profii primesc doar 1500, majoritatea angajaților împotriva cărora ați ieșit cu TAB-urile în Decembrie 1989 fiind fericiți dacă ajung la 2000, vă rămâne destul să nu scădeți sub 15 000 nici de Crăciun și Revelion!

  Sau cum ne spune din nou Radio Erevan la întrebarea care putea să vină si de la Dumneavoastră, Domnule General: e bine ca în aceste cumplite vremuri să ne întoarcem cu fața spre Occident?

  Nu, sub nici o formă! Cururile noastre ar străluci în Soare, iar vecinii din Est doar asta așteaptă!

  falca-prima-1024x576

  Acestea fiind spuse, ne întoarcem mai bine cu fața spre Ela Falcă, nu de altceva, Domn’ General, dar măcar ea arată bine și fără uniformă, s-o asigurăm de aici de toată considerația noastră, chiar să ne cerem încet și discret iertare pentru că am presuspus că ea putea conduce propria ei mașină, iar pentru Dumneavoastră Domn’ General, având în vedere că sunteți încă tânăr și aveți o pensie întreagă în față, vă asigurăm, așa cum ne învață Radio Erevan din nou, că da, se poate face dragoste și de la distanță, condiția fiind ca distanța să fie mai scurtă decât chestia!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Îmi pare bine că citind acest nepretențios text despre oameni lipsiți de pretentii, Dragă Andra, primul cuvânt care îți vine în minte este calitate.
    De altfel asta îmi aduce aminte de o altă idee auzită la Radio Erevan privind întrebarea dacă toate ciupercile sunt comestibile, sunt, da, dar unele doar o singură dată.
    Asa este si cu textul meu, te rog eu să nu-l mai citesti atâta că e, cum foarte bine ai observat, și căldura asta și de atâta citit si evaluat nu mai știi cui sa te adresezi în cele din urmă.
    Că Loti acela e Bölöni și a fost fotbalist, habar n-avea el de Ela si de Săgeata Albastră…

    +5 voturi
    +1
    -1
  1. Un ghiveci de articol, mai searbăd ca ghiveciul din gamela ostașului român. După un început bun cu Ela, autorul divaghează spre pensiile militarilor, luând la țintă un general virtual cu pensie nesimțită, neglijând faptul că marea majoritate a militarilor activi au salarii jignitor de mici pentru misiunea lor iar pensionarii militari, puțini trec de 25 de milioane, de li-e și jenă să spună ce venit au în discuțiile cu camarazii din NATO. Și eu am făcu serviciul militar obligatoriu (doar TR 9 luni), și eu am dat șpagă otrăvitoare (cafea, țigări, alcool), dar nu am confundat și nu confund niciodată armata română cu anumite abuzuri punctuale și cu anumite persoane care au profitat și profită în continuare de viciile sistemului (oare numai în armată?). M-a mai deranjat enorm și trimiterea la revoluția din 1989 unde, vezi-Doamne, armata a comis genocid împotriva poporului flămând (de libertate, nu de altceva). Nu te gândești, Lajj bács, că dacă nu trecea armata de partea revoluționarilor, și astăzi mai lăudai în Voros Lobogo „mărețele realizări”? În final, să termin și eu în nota de debut a articolului. Ela întreabă la Radio Erevan: -Cum să avem din nou sânii drepți? Radio Erevan răspunde: -Mergeți în patru labe. Apoi întreabă Ghiță: -Un bărbat divorțat poate face dragoste în patru labe? Răspuns: -Da. Una dimineața, două la amiazi și una seara.

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Nu înțeleg, înainte de toate, Domnule A Rădeanu, ce aveți cu ghiveciul.
    Este o mâncare de vară foarte bună, chiar recomandabilă pe căldurile astea.
    Pe de altă parte îmi pare rău – sunteți, totusi un comentator de bază de al meu – că v-am călcat cu armata pe una dintre senisbilităti.
    Nu am știut, scuze, că faceti parte din grupul celor care în loc să identifice natiunea cu oamenii, o identifică cu Aramata și sau Biserica.
    Daca nu este așa, scuze din nou, dar trebuia să observați că nu vorbesc despre orice pensie de militar, ci doar de cele speciale.
    Am înteles că militarii noștri se rusinează când trebuie să spună celor din NATO de salarii si pensii, vă întreb însă oare profesorii, medicii, artiștii cum se simt când sunt în aceeași situație?
    Asta ca să nu mai vorbim de simpli angajați de la multinationale.
    În final, probabil tot căldura vă joaca feste: Lajj chiar nu sunt -probabil ați vrut să scrieți Lajcsi, dar nici așa nu mă numesc – așa că sunt convins că v-ați gândit la altcineva care lăuda măretele realizări prin Voros Lobogo.
    Puteti controla: în cele câteva luni de dinainte cât am lucrat acolo eu tocmai prezentam cititorilor un serial de științe sociale, ca să știe la ce să se aștepte.
    Închei, dacă tot vă place, și eu cu Radio Erevan, mai ales având în vedere mătrășirea familiei odioase – pe comandantul lor suprem întelegem, dar cu Elena totuși ce au avut? -ca o contributie esențială la apărarea poporului: oare a suferit tov. Stalin la moarte? Nu stim asta, dar la autopsie a suferit cumplit!

    +4 voturi
    +1
    -1
  2. “prima femeie a urbei” mi se pare un epitet nepotrivit pentru aceasta aratare,numai pentru ca este “sotia” inca nedivortata legal a “primului om al urbei”.Prima femeie sau barbat al urbei l-as numi pe acela care prin faptele si influienta pe care ar exercita-o asupra cetatenilor Aradului ar reusi sa schimbe mentalitatea aradenilor in privinta disciplinei si ordinii si ar reusi sa readuca Aradul la locul in care a fost candva.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.