joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Putin e puțin

    de Lajos Notaros | 10 martie 2022, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    1

    Având în vedere gravitatea chestiunii, mi-am permis să fur un joc de cuvinte.

    Prima oară l-am auzit în discuțiile din redacție – de pe Messenger, normal –, de fapt, ca să fiu corect până la capăt, de la Ralu. Raluca Medeleanu, pentru cei neorientați.

    În scurt timp am găsit recomandarea și pe Facebook. Ideea era ca de acum încolo să fim atenți la diacritice, fiindcă Putin nu e puțin.
    Ceea ce pare foarte adevărat, dar nu este.

    Am mai scris pe aici, au mai spus-o și alții, Vladimir Vladimirovici Putin nu are nimic și nu este cu nimic deosebit. Este de fapt, așa cum susține unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ruși din zilele noastre, Vladimir Sorokin, ultima întrupare dintr-un șir de lideri ruși tradiționali, autoritari și arbitrari, șir care a început cu Ivan cel Groaznic. A continuat cu Petru cel Mare, și-a găsit forma modernă în Stalin și Brejnev, iar acum ni se prezintă cu numele de Vladimir Valdimirovici Putin.

    În rest nimic nou, o mare țară, de fapt cea mai mare din lume, care nu reușește de secole să își transforme imensul potențial material și uman într-o conviețuire pe măsură. Și asta tocmai din cauza acestor maniaci ai puterii absolute, reîncarnări ale unor idei de mult pierdute printre colecția de fixații nefolositoare conviețuirii umane firești și mereu doar sperate în Rusia.

    Nu este nou nici măcar modul în care Putin a pornit războiul pe care îl numește operațiune militară specială, transformând astfel titlul uneia dintre cele mai cunoscute romane din istoria literaturii universale, Război și pace, într-o manevră militară pentru proști.
    Nimic nu este inedit în evenimentele declanșate acum două săptămâni, eventual pentru cei pentru care lumea se reduce la cea a site-urilor de socializare.

    275239592 919195815436603 2659595241282799949 n

    Ursul din Est, uriaș și hămesit mereu, este scos în Europa de îmblânzitorul-șef actual al circului, cel care speră că toți vor înmărmuri de spaimă și vor crede și face exact ceea ce dorește el. Din păcate pentru el, vremurile acelea au trecut, realitatea, cu toată propaganda vetustă, iese la iveală pentru cei cu adevărat interesați.

    Să le vedem așadar: probabil încurcând propaganda cu realitatea, Putin a vrut un blitzkrieg, dacă tot au făcut pe vremuri înțelegerea Ribentropp-Molotov. Asta ar fi însemnat ca Ucraina să cadă după câteva zile, cel mult două săptămâni, așa cum a căzut Franța în fața atacului german din 1940 în nicio lună. Iar asta în situația în care Wehrmachtul a trebuit atunci să ocupe înainte Olanda și Belgia.
    Blitzkriegul nu i-a ieșit așadar, a ieșit în schimb la iveală slăbiciunea tradițională a armatei ruse. Organizare aproximativă, tehnica de luptă depășită și moralul mai mult decât scăzut al militarilor care susțin că nici nu știau de fapt la ce vor participa. Acum, desigur, dincolo de încercările lor de victimizare, există și realitatea propagandei ruse, cea care încearcă să facă din țânțar armăsar și din alb negru.

    Oricum, tancurile scoase ușor din luptă de dronele turcești, sau de rachetele antitanc americane Javelin, arată nivelul tehnicii de luptă rusești, iar blindatele părăsite sau rămase în pană de combustibil pe cel al organizării și al moralului luptătorilor ruși.
    Nu e de mirare că sesizând eșecul, Putin a recurs la amenințarea nucleară. Iar prin asta a recunoscut fără să vrea că Rusia nu mai este o mare putere decât cel mult din punct de vedere nuclear. Nefiind în stare să își impună voința prin mijloace tradiționale, recurge la amenințarea cea mare, așa cum copilul prins cu fofârlica îți spune să te bucuri că a aprins doar cearșaful din pat și nu întreaga casă atunci când s-a jucat cu chibriturile.

    Iar asta în timp ce în Rusia e stare de război chiar dacă presa nu are voie să pronunțe cuvântul.

    275304581 919190312103820 5070880966348205885 n

    Cele câteva publicații independente de sosul vrăjitoresc al propagandei putiniste au fost închise, agențiile de presă occidentale au părăsit țara, în timp ce rușii ies la demonstrații împotriva războiului numit oficial operațiune militară specială cu toate interdicțiile demne de Coreea de Nord. Fără să mai vorbim că și cozile infernale din fața McDonald’s-ului care se închide reprezintă de fapt demonstrații antiPutin. Demonstrații care au continuat, așa cum se poate vede din pozele cu care am ilustrat textul, și de 8 Martie, ziua femeilor indiferente la Putin.

    Treaba în fond este cât se poate de simplă și clară: Rusia actuală, rămasă nereformată după prăbușirea URSS, este, cum zic unii mai deștepți la formulări, o benzinărie gigantică deținută de mafioți.

    aelfkefelgdflkgaglb

    Textele și gesticulația putinistă care arată spre putrefacția capitalismului occidental reprezintă culmea ipocriziei. Este adevărat că nici în occident nu este Raiul, în capitalismul dezvoltat pacea socială este departe de realizare, inegalități și nedreptăți există în continuare, dar să arăți cu degetul la occidentalii care trăiesc binișor spre bine dintr-o țară pe care o conduci și care mustește de sărăcie și de flagrante inegalități și ilegalități este un gest de clown al puterii neîngrădite, o obrăznicie de care sunt în stare doar cei care și-au pierdut complet bunul simț și care te așază în rândul marilor satrapi ai istoriei.

    Nu are rost să-i mai pomenim aici, se știu, ceea ce este însă sigur: galeria lor s-a mai îmbogățit cu un personaj.

    Ceea ce nu e Puțin…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.