duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Plecarea țopârlanului planetar la pubela istoriei pe propriul său covor roșu

  de Lajos Notaros | 21 ianuarie 2021, 8:18 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  19

  Suntem specialiști în fenomen.

  Culturile mari nu-l au pe Caragiale, n-au de unde să ia aminte.

  La noi, țopârlanul cocoțat în funcție este o realitate banală. Este vorba de acea realitate care este întotdeauna curat murdară.

  Nu mai departe, chiar și în zilele noastre realitatea politică și publică de la noi este plină de țopârlani și țoape care pot da lecții de cum să te comporți în societate atât lui Donald cât și Melaniei sale.

  2 6

  Ajunge să te uiți la Rareș Bogdan, cel care, aidoma lui Trump, a ajuns mare om de la televizor, fără să aibă nicio pregătire pentru politică sau administrație – în lumea decentă politica se ocupă de fapt cu administrarea treburilor publice, vezi Elveția –, are în schimb tupeu, gură și ceva care le sintetizează pe toate astea: nerușinare.

  Problema cea mare este că aceste personaje reușesc să amețească oamenii simpli care au treaba lor și nu prea au habar de politică.

  Ideile, în cazul acestor impostori patentați deja, sunt înlocuite de cuvinte pompoase, faptele de gesticulația efervescentă și goală care ascunde boala din adâncuri, iar, în cele din urmă, realitatea este transformată într-un cadou pe care ni-l vor oferi ei dacă suntem cuminți și îi votăm până la capăt.

  Lui Trump însă nu i-a ieșit.

  Nici măcar în țara tuturor posibilităților.

  Ce urmărea el există deja, este aplicată chiar cu vârf și îndesat în țări precum Rusia și China, doar ca să vorbim despre cele mai mari, importante și cunoscute. Fără să intrăm în amănunte, este vorba de un regim autoritar, o practică care dacă se realiza în SUA punea capăt unei democrații care de peste 200 de ani reprezintă un model pentru societățile care urmăresc progresul, bunăstarea și civilizația la urma urmei.

  Untitled 2

  Sistemul democratic american, deși scârțâind din toate încheieturile, a rezistat însă asaltului trumpist, până la urmă l-a eliminat, așa cum elimină, apropo de pandemie, organismul bolnav, dar încă rezistent, încă având imunitatea puternică, agentul patogen și otrava eliberată de acesta.

  Spectacolul desfășurat ieri a fost ca scena finală dintr-un western prost, un gen pentru care noi, europenii, crescuți pe Dickens, Cehov și Thomas Mann, nu avem prea mare înțelegere, considerându-l un gen minor, pentru copii mai ales, așa cum sunt mai nou și acele filme fantasy din care se îmbogățesc noii moguli de la Hollywood.

  Întrerupând o tradiție de peste 150 de ani, Donald, exact ca un copil care nu vrea să dea jucăria din mână și să meargă la masa pregătită cu atâta grijă de mămica, a ieșit pe ușa din dos din Casa Albă construită, de altfel, din piatră din Germania și marmoră din Croația.

  În față stătea „the Beast”, Cadillacul prezidențial blindat cu care trebuia să meargă, așa cum este protocolul respectat de toți cei de dinaintea sa, împreună cu noul președinte, la ceremonia depunerii jurământului acestuia. În loc de asta, el s-a urcat în grădina din spatele casei în elicopterul prezidențial, a aterizat pe urmă la baza Andrews, unde a ținut un speech de adio în fața admiratorilor din ce în ce mai puțin numeroși, după care s-a urcat pentru ultima oară pe Air Force One, așa cum este cunoscută aeronava prezidențială.

  4 2

  Pentru ce?

  Ca să se ducă la clubul său de golf din Florida și să urmărească, probabil, la televizor ceremonia de inaugurare a noului președinte.

  Este drept, din câte se aude, a respectat o singură regulă de protocol – în politică protocolul nu este doar formă -, a lăsat un bilețel, după tradiția fondată de Ronald Reagan, celui care îl va urma la Casa Albă.

  Nu știm ce scrie în acel bilețel, să sperăm că nu este o nouă mojicie, dar chiar de ar fi nu ar mai schimba nimica, omul care a reușit să amețească jumătate din America fără să aibă cele mai elementare calități de președinte este deja trecutul. Unul rușinos, este drept, dar se mai întâmplă chiar și la casele mai mari, chiar și la cea mai mare, numită de o vreme bună Casa Albă.

  Se știe, politica nu este o joacă de copii, nu excelează prin eleganță și bunăvoință, însă, cel puțin de o vreme, există câteva reguli care nu pot fi încălcate de un politician care se reclamă democratic, în fond și la urma urmei, dincolo de slăbiciunile sale, democrația este modul de organizare a societăților moderne cele mai evoluate, autoritarismul, voluntarismul și extremismele de orice fel ducând de fiecare dată la haos, sărăcie și nu de puține ori la războaie.

  5

  Pentru noi, mai ales pentru cei care, trecuți de o anumită vârstă, am trăit într-o societate nedemocratică, una închisă și administrată prin forță, năzuind multă vreme fără speranță la libertate și democrație, așa cum ele erau simbolizate de SUA – să nu uităm de emigranții noștri care s-au dus acolo să scape de oameni ca Trump, iar acum au cărat până și tricolorul la Capitoliu – plecarea rățoiului de la Casa Albă este o ușurare și o speranță în plus.

  Dacă există ceva care ridică democrația constituțională deasupra oricărei organizări ale societății în modernitate, este tocmai această elasticitate a ei de a rezista încercărilor, indiferent că vin din interior sau exterior.

  În acest spirit, Trump putea să scrie un singur lucru pe bilețelul lăsat la Casa Albă lui Biden. Adresat acestuia, dar mai ales poporului american.

  Excuse me!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cand esti infectat cu comunism si ai ca efecte secundare tendinte de progresism agravat de marxism cultural, n-ai cum sa vezi altfel lucrurile decat ca in articolul acesta… Dreptate avea Henri Lévy cand spunea ca ”viata nu e viata daca e doar viata”! Si nici generatia care ne urmeaza nu pare sa se simta mai bine… Te hominem esse memento! 😉

   +4 voturi
   +1
   -1
    • Am mai incercat candva si am fost apostrofat sa nu dau lectii cuiva care are filosofia si sociologia la degetul cel mic. Asa ca nu mai incerc, rusinat sa fiu atat de mic la capitolul cunoastere. Sunt convins ca stiti si ”voi” citate din latina. Doar ca pareti a face parte dintre cei care arata deosebirea dintre cei care cunosc teorema lui Pitagora si cei care stiu sa o si aplice… Astept cu nerabdare primele articole elogioase despre „sleepy Joe” și, de ce nu, despre Xi Jinping… Succesuri nebanuite! 🙂

     +2 voturi
     +1
     -1
     • Problema DVs nu este superficialitatea cu care manipulați niște concepte, ci convingerea că sunteți pe calea cea dreaptă.
      Și dacă a venit vorba de filozofie, eventual să vă reamintesc că orice reînceput în acest domeniu punea deasupra cunoașterii îndoiala. Nu vreau să înșir nume precum Socrate, Descartes, Kant, nu de alta, dar dacă nu știm despre ce vorbim, tot degeaba e și pare ostentație goală.
      Ceea ce și este…

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Greierele lui Pinocchio

       Imi reprosati superficialitatea ca si cand as putea scrie tratate pe o pagina de comentarii. Argumente ridicole. Nu va mai obositi, auto-suficienta e un semn nu foarte incurajator la cineva care mentioneaza indoiala oarecum ca element necesar pentru a afisa ”ostentatie goala”… Welcome in the new world! 🙂

       +6 voturi
       +1
       -1
   • Daca sunteti impotriva progresului, de ce folositi internetul ? De ce nu va folositi de scrisori ? Posta functioneaza.
    Sunteti ca popii care in public propovaduiesc si militeaza printr-un referendum pt. ,,familia traditionala” dar in privat se f…in K.u.r..
    p.s. sper ca va deplasati doar pe jos sau calul…

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Cred că ar fi interesant să se analizeze și eventualele derapaje de la o direcție declarată la o direcție concretă.
   Și la ei ca la noi toată acțiunea politică este desprinsă de principii și se rezumă la exacerbarea diferențelor și la antagonizarea populației doar fiindcă lipsesc mecanismele de sancționare a derapajelor politicienilor – sistemele electorale astfel cum au fost ele construite nu mai răspund ideii de democrație.
   La ei sistemul majoritar într-un singur tur sacrifică ideea proporționalității și astfel categorii imense se regăsesc în situația de a rămâne, pe teme de dezbatere specifice, nereprezentate. Acest sistem este și mai mult viciat de mecanismul desenării colegiilor după criteriul forței și într-un dispreț total pentru orice elemente de obiectivizare.
   La noi sistemul pe liste blocate nu permite – contrar principiilor și constituției – cetățenilor să aleagă și să fie aleși și astfel vrem nu vrem, mai mulți sau mai puțini, rezultatul așa zisului vot este tot același: tot hoți, zdrențe și proști care apar ca fiind reprezentanții noștri deși ei, întrun sistem competitiv deschis nu ar fi fost votați nici de membrii propriei familii. Cum s-a spus și în articol: curat murdar

   +2 voturi
   +1
   -1
    • Aș menționa doar că problema numărului de parlamentari nu va rezolva nicio o problemă. Subiectul numărului de parlamentari este unul demogogic fiindcă nu vizează creștere calității reprezentanților ci doar o scădere cantitativă – care reprezintă încă o scădere a reprezentativității.
     Vom avea în continuare parlamentari nereprezentativi, simpli șmecherași puși pe liste de niște șefi locali sau de la centru. Vom avea aceeași indivizi care nu răspund electoral, goi, slabi, șmecheri, tupeiști și gargaragii.

     --1 voturi
     +1
     -1
  3. Dintre toate articolele pe care le-am citit in ultima vreme despre Drumpf nici unul nu il prezinta in calitate de catalizator.. Statele Unite sunt pe o panta descendenta incepand cu multi ani inaintea marii crize econimice din 2008. Care sunt sansele ca perioada 2016-2020 sa actioneze ca si un catalizator pentru degradarea societatii respective pana in punctul in care tot ce mai pot sa faca e sa-si revina? Care sunt sansele ca fara el sa se fi ajuns in punctul asta peste doar 4-5 mandate de presedintie? Poate vorbesc doar prostii, dar vazand atatea articole care il ponegresc incontinuu ma fac sa fiu din ce in ce mai sceptic fata de toate luarile de pozitie legate de mandatul lui, netinand cont din ce directie vin.

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Singurul american pe care l-am iubit! ( În afară de rudele de acolo și vreo trei prieteni.) Era un bărbat adevărat, sigur pe el, cu o familie numeroasă, s-a îngrijit de copii săi, și a vrut ca SUA să nu fie subjugată și exploatată de Deep State și acoliții ei mizerabili. ……
   Abia începusem să iubesc America, odată cu politica lui națională, pe care o doream și la noi. Eșec total pentru viitorul lumii! A venit un pedofil sclerozat, care, vă spun sincer, îmi provoacă vomă. …..
   Te iubim Eminență Voastră, dle Trump! Te rog nu abandona lupta

   --5 voturi
   +1
   -1
   • „Te iubim Eminență Voastră, dle Trump! Te rog nu abandona lupta” … da cumpără-ți un tablou și închină-te la el în fiecare sară, drăgălașule!
    .
    Auzi! De unde ști că noul președinte este pedofil? Ai participat la „orgii” împreună cu el? Ți-a spus-o tătucul trumpișor și atunci așa este, că doar el este un Sfânt?
    .
    Cât de spălați pe creiere puteți fi?!

    0 voturi
    +1
    -1
  5. problema noastra si a existentei celor doua camere parlamentare nu este numarul, ci este ca nu poti sa judeci ca un patron problemele patronilor daca esti angajat muncitor. deci senatul se ocupa de forma de guvernamant, de dr de proprietate, de fiscalitate, in general de problemele referitoare la bunuri si la forma de guvernamant , iar camera inferioara se ocupa de problemele persoanelor . ca in anglia . altfel se intampla ca in Romania . unde cei care nu aveau proprietati votau sa se demoleze casele celor care aveau proprietati, iar cei care consumau hotarau cat sa plateasca cei care produceau. de aceea exista selectarea diferita a” catidantilor” care pentru senat trebuiau sa fie cu studii superioare si proprietari(” studinte in drept si apropritar”) iar la vot pentru senat 100 de neproprietari aveau un vot. si asa se echilbra situatia inegala din punct de vedere demografic si social. ne nastem egali dar ……in sua cei 77 de milioane de asistati social au fost majoritari fata de 76 milioane de producatori, ghinion. Parintii fondatori au incercat sa echilibreze initial situatia prin existenta electorilor si nr de electori echivalent demografiei statului, dar nu a mai functionat cand emigrantii si asistatii social au depasit in fiecare stat proportia initiala. deci problema este aceea ca glumind „sexul se califica in functie de care parte esti, adica poti sa dai sau sa iei” fara suparare.

   +1 voturi
   +1
   -1
  6. De acum 5-6 ani l-am tot făcut pe acest gigolo mincinos, FASCIST. Nu fiindcă sunt antirepublican, ci fiindcă am trăit în dictatură și sunt un anti a tot ce înseamnă CULTUL PERSONALITĂȚII, FASOANE de ATOATEȘTIUTOR ÎNCHIPUIT (și după cum a dovedit-o este un repetent în multe subiecte de interes public), un NEONAZIST VICLEAN și UN RASIST. Toate discursurile lui au fost și sunt exemplele cele mai elocvente de manipulare și minciuni sfruntate. Cine crede că exagerez, nu are decât să urmărească câteva din discursurile lui Hitler, sau ale lui Musolini și veți descoperii că există o asemănare evidentă.
   .
   Și tuturor Groupies, vă deplâng că sunteți deprimați și vă compătimesc pentru dezamăgirea provocată de acest Loozer. Treziți-vă! Iar dacă vreți neapărat dictatori, nu aveți decât să cereți azil politic în Rusia, China și Corea de Nord.

   +1 voturi
   +1
   -1
  7. Absolut uimitor ce succes au escrocii (evident, mereu de scurtă durată!) și numărul incredibil de victime ce-i adoră. Mă gândesc serios că numărul mare de naivi/bovarieni creează / nasc asemenea golemuri când se-mplinește, periodic, masa critică de victime! Și Hitler a făcut autostrăzi, a dat de lucru nemților, a instituit 1 Mai sărbătoresc și muncitoresc… dar ne rușinăm că a existat.

   +1 voturi
   +1
   -1
  8. Aici vorbim de fapt despre naționalisme. Dacă ne referim la SUA, ideea este ridicolă ptr că această națiune încă de la ființarea ei respinge acest lucru. În discursul politic, naționalismul a fost și din păcate mai este, un instrument de propagandă și implicit de manipulare a celor mai ‘săraci cu duhul’. Trump ‘ a stricat aerul’, asta ca să folosesc un eufemism, și damful lăsat de el a reactivat rețelele securiștilor naționaliști de pe la noi. Am văzut recent la un post de televiziune un interviu cu un asemenea fan trumpist, vorbindu-ne despre suveranitate tocmai din Austria. Eu fac parte dintr-o generație care își aduce aminte de propaganda comunistă a anilor ’50, care vorbea despre ‘oculta iudeo-masonica’, despre intenția occidentalilor de a ne cuceri și de a ne distruge țărișoara, despre neamestecurile în treburile interne ale altui stat, despre dacii liberi care au ținut piept armatelor romane…. și în general despre dușmanii văzuți și nevăzuți care stau la granițe, ca să ne cucerească țărișoara. Când Trump a ridicat acel zid la granița cu Mexicul, cred că le-a oferit simpatizanților autohtoni un argument perfect. Haideți fraților să ridicăm cât mai multe ziduri între noi și ceilalți, cât mai multe garduri cu sârmă ghimpată ptr a ne proteja de globalizare și poate chiar de deschiderea asta periculoasă, europeană.

   --8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.