joi, 16 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Enola Day – Pe TikTok, cu poporul și Dumnezeu, înainte (tovarăși)!

    de Lajos Notaros | 12 decembrie 2024, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    31

    Începem cu date verificate.

    Peste nouă milioane de români sunt pe TikTok, cei mai mulți din Uniunea Europeană. Nu chiar jumătate din ortodocșii români, dar pe aproape. Desigur, nu toți în România, având în vedere milioanele de români din diaspora cea pe invers. Zic că e pe invers datorită faptului că locuind și lucrând în UE, diaspora l-a susținut și îl susține în continuare masiv pe Călin Georgescu, anti-europeanul.

    Cel despre care nu știa mai nimic. Sau știa prost. Cum că ar fi lucrat la ONU, cum că ar fi fost în Clubul de la Roma, cum că a fost un apropiat al lui Mircea Malița. Fără să mai vorbim de minunata poveste cum că bunică-sa ar fi fost secretara lui Nicolae Iorga. Da, cel ucis de legionari.

    Nimic din toate astea: ONU chiar s-a sesizat în persoană, ca instituție, negând că Georgescu ar fi avut vreodată ceva treabă pe acolo. Clubul de la Roma n-a zis nimica, dar cei cu adevărat informați știu că doi români au fost și sunt membri pe bune, e vorba de pomenitul Mircea Malița, decedat și de Mugur Isărescu, bine, mersi, cel care are grijă și acum ca leul, îngrijorat de tumultul românesc de pe TikTok și de aiurea, să n-o ia la vale. Despre relația inexistentă dintre Mircea Malița, respectiv Nicolae Iorga au vorbit chiar membrii ai familiilor acestora.

    tiktok

    Dar toate acestea nu prea contează din moment ce un înalt prelat al ortodoxiei românești a declarat că Georgescu este trimisul lui Dumnezeu pe Pământ.

    Nu neapărat pe TikTok, biserica este acolo mai mult prin credincioșii ei, nu prin oficiali. Dar știrea (vestea?), normal, a inundat invenția și investiția chinezească aflată în pragul interzicerii în SUA, iar mai nou și în UE. Tocmai datorită întâmplării românești cu Călin Georgescu.

    Având în vedere importanța în afacere, ia să vedem câte ceva despre TikTok.

    Fiind chinezesc atât prin concepție cât și în spirit, TikTok nu pune accent pe text, ci pe imagine și sunet. Nimic deosebit aici, problema este că nu face diferență între publicitate și propagandă. Publicitatea, deși discutabilă, este un concept occidental indicând efortul comercianților de a te convinge să le cumperi produsul. Propaganda în schimb, instrument de bază al regimurilor totalitare – să nu uităm, dacă Rusia nu mai este oficial comunistă, China, în continuare, este – îți vinde gogoși, ambalați în imagine și sunet, urmărind să îți schimbe gândirea și sentimentele. Să accepți că trăiești în cea mai bună lume dintre cele posibile, iar cei care te conduc sunt aleșii lui Dumnezeu sau al secretarului-general-președinte și trebuie să îi venerezi pentru binele că te lasă să trăiești.

    china

    Spun toate astea pentru cei tineri, cei care n-au mai apucat cultul personalității lui Ceaușescu și cei care sunt cei mai vulnerabili la propaganda mascată de pe TikTok. Nu e o întâmplare că TikTok se centrează pe imagine și sunet. Fără să intru în amănunte, doar atât: este lumea copilului înainte să înceapă să vorbească. Textul trebuie spus, articulat și pus în context pentru a ști exact despre ce vorbim: imaginea cu sunet – video sau, mai nou, reel – nu îți spune nimic concret, te lasă să înțelegi tu ceea ce vezi atât cât te duce mintea. Imaginația, cultura, mediul și alte asemenea determinații aproximative.

    Revenind la text, elementul de bază al culturii moderne până la apariția lumii virtuale, cele susținute de Arhiepiscopul Tomisului și de mulți alții asemenea lui chiar în biserică, fără să primească publicitatea Arhiepiscopului, nu este doar o simplă gogoașă.

    ips teodosie calin georgescu dumnezeu

    Din punct de vedere teologic este chiar o erezie. Adică ceva care contrazice ideile și convingerile fundamentale ale creștinismului și pentru care, prin evul mediu, chiar și în Occident, au fost unii arși pe rug.

    Din nou, pentru cei mai puțin familiarizați cu textul și cu textele: creștinismul susține din cele mai vechi timpuri că există un singur Mântuitor, un singur trimis al lui Dumnezeu pe Pământ ca să salveze oamenii de păcat. Da, ați ghicit, este vorba Isus Hristos, alt trimis al lui Dumnezeu pe Pământ nu există și nu va exista până la ultimele timpuri, atunci când, la Judecata de Apoi, Isus va veni a două oară printre oameni.

    Ca să aleagă grâul de neghină, binele de rău, asta ca să ne oprim la cei care înțeleg lumea doar din imagini.

    Și cei care nu realizează diferențele esențiale dintre real și aparență, dintre vorbă și cuvânt, dintre ironie și jignire și alte asemenea care pot fi identificate clar doar în texte, nu și în imagini și sunete. Mai precis pot fi identificate și acolo doar cu ajutorul textului.

    popeye marinarul profi Descopera

    Un exemplu ca la școală: când cineva îți spune „Bună ziua”, înțelegi imediat că ai fost salutat și îi răspunzi ca atare. Dacă însă vezi o imagine cu Popeye Marinarul care întinde un deget spre tine cu pipa în gură, depinde. Poți înțelege mai multe. Depinde de muzica de acompaniere, depinde de starea ta nervoasă, de dispoziția ta. Te provoacă, te salută, face mișto de tine sau te amenință?

    Dacă muzica e veselă, mergi spre înțelesuri optimiste, dacă e tristă sau chiar dramatică, te duci spre interpretări mai puțin favorabile.

    În concluzie: cu preotul sau cu Gigi Becali pe TikTok doar în imagini puse pe muzică, cu două cuvinte scoase în față ca să știi unde bat, nu este nicio diferență: ești manipulat ca un copil care încă nu vorbește, de aceea i se face cu degetul, acompaniat de o privire amenințătoare, să nu mai facă pe el.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. ati gresit intrun loc” imaginea cu sunet cica te lasa sa intelegi tu ceea ce vezi cat te duce mintea”. Total gresit! Imaginea cu sunet IMPUNE, FORTEAZA, CONDUCE…pe cand textul te lasa sa intelegi cat poti.

      NU PROSTITI POPORUL CU TELEVIZORUL va suna cunoscut?

      exista studii masive pe tema asta, mai ales cand imbinam tehnologia cu mesaje subliminale.

      nu e asa cu textul: cuvantul e ca un cutit, ca si o oglinda – iti arata nivelul la care esti. cuvantul si folosirea lui iti arata nivelul unei societati. vezi ce carti se vand ca sa iti spun la ce nivel e societatea.

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Scos din text, orice idee își poate schimba sensul. Dacă îl reintroduceți, veți bedea că exact asta îți spune. Un aspect este subliminalul pe care contează propaganda și ajunge acolo prin faptul că te convinge prin imagini și sunete pe care le preiei la nivelul tău intelectual și cultural. La asta se referă ”te lasă”, poate nu tocmai potrivit ales în acest context. Fiecare la nivelul său, astfel la un nivel superior intelectual și cultural propaganda devine de râs, nu mai manipulează, ci se compromite…

        +4 voturi
        +1
        -1
      • Deci, e bine. Ați acceptat că Georgescu a mințit. Acum vă legați de cel care a spus adevărul și îl faceți intelectual în ghilimele. Îl jigniți, adică, cum credeți Dumneavoastră. Cu atât mai mult cu cât afirmați din nou inexactități. Intelectualul de mine nu o susține pe Lasconi și nu pentru că are probleme cu școlarizarea, ci pentru că, fiind jurnalist nu susțin politic pe nimeni. Poate meditați între a susține și a-și exprima opinia jurnalistică. Dar, este adevărat, e mai la îndemână să jigniți în continuare, astfel recunoscând indirect că sunteți fanul unui impostor…Nu merg mai departe…

        +10 voturi
        +1
        -1
      • Ce să spun, eu am intrat să discut cu Dumneavoastră, încercând să lămuresc direct niște idei care pot fi discutate. Dumneavoastră, din câte se pare, nu sunteți fanul discuțiilor. Ce să fac, asta este, iar dacă nu mă citiți, un lucru este sigur: eu nu pierd…Numai că în această situație nu prea mai are rost să vorbim despre democrație…

        +10 voturi
        +1
        -1
    2. tocmai va contraziceti: fara un text (aditional), nu puteti trage aceasta concluzie care sa identifice clar daca e ironie si jignire.

      mergand tot pe rationamentul dv, daca apare o poza cu Georgescu, Poteras si inca unul – nu poti trage o concluzie in lipsa unui text lamuritor.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Îmi place să mă contrazic. Chiar mă pasionează. Cu atât mai mult cu cât contextul care lămurește (sau nu) nu trebuie să fie neapărat text ca vorbire sau scriere. În contextul în care vorbim este evident că intenția este de jignire. Nu de alta, dar Georgescu și fanii n-au umor, deci nu ironizează…

        +5 voturi
        +1
        -1
    3. „fiind jurnalist nu susțin politic pe nimeni.” – poanta zilei

      Când scrii zilnic câte un articol în care se denigrează același candidat la o funcție, nu mai putem discuta de imparțialitate.

      Ați văzut articole prin Special în care se analizează atât de puternic un alt candidat la prezindențiale (Ciolacu, Lăsconi, Geoană, Simion etc.) ? Personal nu le-am văzut.

      Mai interesant e că toate celelalte probleme serioase din România au dispărut brusc, iar inamicul nr. 1 e Gerorgescu, pentru care se folosesc tot felul de resurse pentru a-l denigra și pentru a-l trage în jos în sondaje.

      Despre scandalul Nordis se mai aude ceva ? Pe acolo era implicat Ciolacu, dar Specialul nu scrie nimic despre asta.
      Despre scandalul cu desecretizarea cheltuielilor prezidențiale iar nu se mai aude nimic. S-au băgat zeci poate sute de milioane de euro acolo, dar Specialul și presa în general se cramponează în donațiile de un milion de euro făcute pe tiktok.
      Despre situația sistemului național energetic, care e cam în groapă, nu se scrie nimic.
      Și lista poate continua, cu probleme mult mai grave ale României, dar unii preferă Georgescu și tiktok.

      P.S. Între timp Realitatea TV a fost luată în vizor cu amenzi și întreruperea emisiei, pentru că îl susțin / promovează pe Georgescu.

      --4 voturi
      +1
      -1
      • Treaba e simplă: Georgescu a fost senzația ( nu neapărat pozitivă) în alegerile prezidențiale întrerupte tocmai din cauza lui. Este absolut firesc ca presa să se ocupe cu el în primul rând, nu cu cei obișnuiți și neimportanți. E una dintre legile de bază ale jurnalismului de când îi lumea și presa. A, că DVS fiind fan, nu vă convine că Domnul nu iese bine din aceast treabă, e cu totul altă chestie…

        +5 voturi
        +1
        -1
    4. Sunteti convins ca alegerile au fost anulate fix din cauza lui Georgescu ? Eu la o prima vedere as spune ca alegerile au fost anulate din pricina unui clampau care intamplator ocupa cea mai inalta functie in stat(sau sat), e ahtiat dupa putere, lux si/sau alte functii foarte inalte, la nivel international. Desigur, e doar o presupunere. Dovezi concrete nu am in acest sens … (doar speculez, la fel cum faceti si dvs.).

      --2 voturi
      +1
      -1
      • Eu sunt convins, mai mult chiar, am și confirmări. Bineînțeles, înțeleg unde bateți, însă Johannis este prea mic pentru o afacere atât de mare și importantă. Dacă era după el, nici măcar nu se băga. Numai că nu a fost după el, ci după alții mult mai importanți și ”pricepuți”…de care Johannis a fost ”sfătuit”.

        +1 voturi
        +1
        -1
    5. Eu nu mi-ași permite să fiu atât de convins că, Georgescu, („senzația” sau , poate, „obsesia” – după multitudinea articolelor în care îl pomeniți. Și care au devenit de-a dreptul plictisitoare), e motivul anulării alegerilor. Pentru că asemenea „convingeri” sau”certitudinii” ale cuiva, care nu e în miezul acțiunii, te duce cu gândul la expresia „atâta s-a putut”…

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Stați liniștit, nu am obsesii, iar Georgescu este chiar mai puțin decât o senzație. El ca politician este o glumă, ca agent, o eroare, însă cu toate acestea a reușit să aducă țara – nu el, cei de după el – în pragul colapsului. Din acest punct de vedere merită toată atenția. Cu atât mai mult cu cât este o contradicție în termeni.

        +2 voturi
        +1
        -1
    6. @E.Nola Daca un singur om a reusit sa duca tara aproape de pragul colapsului inseamna ca nu am avut in ultimii 35 de ani o tara ci o colonie nici macar un stat si toate zecile de miliarde de euro cheltuite pt cei cu epoletzi au fost bani aruncati in vant,in consecinta ce merita un asemenea stat?Este retorica intrebarea.Noapte buna.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Având în vedere abordarea, îmi permit schițarea unei analize aprofundate viitoare.
        Este evident că Georgescu a fost doar o păpușă scoasă în față de ”factorul statal” pomenit oficial, adică Rusia putinistă, ca astfel să exploateze nemulțumirea socială generală din țară datorată clasei politice corupte. Altfel spus, nemulțumirea generală este motivată cu vîrf și îndesat de această clasă, indiferent de ce partide sau personalități am vorbi. Asta însă nu schimbă faptul că Georgescu s-a pretat la acest rol aflat la marginea trădării.
        Noapte bună vă doresc și eu!

        --1 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.