Enola Day: Partide mici, speranțe mari: Fifor, Calimente, Vlad și… lehet Faragó

  de E. Nola | 20 octombrie 2016, 10:08 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  4

  Începem din vreme, să nu spuneți că nu v-am spus!

  Anul se va termina ca de obicei cu Revelionul, imediat după Crăciun, însă Moșul Nicolae va avea ceva probleme la început de Decembrie.

  Obișnuit să fie vedeta de necontestat a începutului lunii cadourilor, anul acesta va trebui să se mulțumească în România cu vioara a doua, politicienii noștri mult iubiți făcând tot ce le va sta în putință să-i fure prim-planul.

  Nu că le-ar sta prea multe atunci când vine vorba de popor, însă când e vorba de ei înșiși, de interesele lor, ar fi în stare, vă spune unul care a văzut destule la viața lui, ar fi capabili, cum spuneam, să susțină până-n pânzele albe că Moș Nicolae e de fapt Moș Gerilă și că l-au trimis rușii să ne încurce nouă alegerile.

  Tocmai de aceea, așa cum v-am obișnuit de ceva vreme, venim noi să v-o spunem pe aia dreaptă: la Arad alegerile parlamentare sunt ca și făcute, n-are rost să vă agitați, vedeți-vă liniștiți de cumpărăturile de sezon, de cadouri, de globuri și instalații de lumini pentru brad, de steluțe, de tot ce doriți Dumneavoastră la modul sincer și nepolitizat.

  Să mai completăm și cu porcul, pălincuța si vinul care se va face tocmai bun la începutul lui Decembrie.

  PNL-ul, singurul partid cu adevărat mare în Arad,  vrea toate locurile de senatori, Cristina și Șcheau merg la sigur, al treilea loc e în balanță.

  C-o fi Fifor, c-o fi cineva de la USR sau că PNL-ul va reuși hat-trickul mai vedem noi, eu îl indic totuși pe Fifor, omul, olteanul nostru de vitrină, n-o fi stat degeaba pe aici atât amar de vreme de unii îl și cred deja arădean get-beget, mai arădean decât cel mai arădean primar de la Revoluție încoace.

  PNL-ul speră la patru locuri de deputați – vă amintim, să nu mai calculați pe dejte: avem trei locuri în Senat și șapte în Camera Deputaților, în total zece parlamentari de Arad –, noi zicem că trei va lua la sigur și va trimite în parlament trioul vesel Varga, Boghicevici, Pistru. Dacă intră și al patrulea, adică Sergiu Bâlcea – vicele de la Consiliul Județean , mai rămân trei pentru care se vor lupta mai ca la Verdun partidulețele pomenite în titlu.

  Ar fi contra naturii ca Domnul Căprar sa nu intre, mai rămân două, cel mult trei locuri pentru care se vor bate la Arad PSD, ALDE, USR și ultimul, cu voia Dumneavoastră, de pe listă: UDMR.

  Poate ați sesizat, până acum ne-am învârtit precum câinele și pisica în jurul cozii, iar coada în acest caz se numește USR.

  Uniunea care dorește să salveze țărișoara și care la vârf este patronată de Nicușor Dan, respectiv de prima franțuzoaică faină din politica noastră neaoșă: Doamna Clotilde Armand.

  dsc_0671_15883900_60438400

  Cea de a doua este soția prim-ministrului tehnocrat, Cioloș, asta doar pentru amatori, Cioloș fiind în același timp candidatul USR la postul de prim-ministru în continuare tehnocrat.

  Asistăm, din câte se pare, la marginalizarea elementului feminin autohton, franțuzoaicele măritate cu românașii noștri punând piciorul în prag cu delicatețea pe care o poți dobândi doar în Hexagon. Doamna Armand s-a născut de altfel în Guadelupa, să nu vă gândiți însă la nimic rău, e din Vichy și e rudă cu Jean Giraudoux pe linie paternă, iar pe cea maternă cu conții de Champs Saint-Leger.

  USR-ul din Arad s-a născut din implozia M10, liderii fostei grupări macoveiene, în frunte cu doctorul Wiener, trecând cu arme și bagaje la uniunea de salvat România care a la început a fost doar o simplă uniune de salvat Bucureștiul.

  Evident, n-au reușit cu Bucureștiul, om vedea ce vor reuși cu toată țara.

  Este însă cert că se erijează  în rolul unei grupări din afara sistemului, asta ca să nu spunem antisistem, propunându-ne să schimbăm clasa politică născută în vâltoarea puciului iliescianist din Decembrie 1989 cu ei, curați, cinstiți, profesioniști și tot ce vreți că oricum e luna cadourilor chiar dacă a întârziat un sfert de secol pentru cei din USR.

  La Arad partidul este condus până la noi clarificări de tânărul Sergiu Andrei Vlad, remarcat cu ocazia diferitelor acțiuni civice din anii trecuți, oricum un tânăr care alături de remarcatul Bulumac și de mai puțin remarcatul Wiener au scos capul în ultima vreme din maglavaisul politic arădean patronat de primarul al cărui nume nu-l vom scrie acum și aici să nu zică lumea că avem ceva cu el (lumea oricum zice!).

  Listele de la USR nu sunt gata, noi credem însă că tânărul Vlad va ocupa primul loc pentru Camera Deputaților, doctorul Wiener asigurându-ne că Domnia sa nu are pretenții deosebite.

  Tot Domnia sa ne-a mărturisit că singura lor problemă este PMP-ul căpitanului-expreședinte, acesta plutind undeva la limita marjei de intrare în timp ce USR are în jur de 10 la sută în țară, ceea ce îndreptățește Aradul să spere la și mai mult.

  Ideea e că dacă PMP sare ștacheta de cinci la sută pe țară, la Arad va lua pe degeaba voturi de la USR, periclitând șansa ca orașul pistelor de biciclete pentru parcat mașini să aibă și alți parlamentari în afară de cei de la PNL și PSD și…lehet UDMR.

  Noi, dimpotrivă credem că și ALDE, recte Domnul Calimente, se află în aceeași situație iar UDMR-ul se află în situația dintotdeauna: va câștiga din fărâmițarea partidelor românești mai mici în timp ce dacă rămân peste cinci la sută doar trei, PNL, PSD și USR, ar putea pierde până și singurul loc de deputat pe care contează nestrămutat și imperturbabil în ultimii ani.

  În concluzie, orice s-ar întâmpla în afara unui cataclism politic, situația va rămâne neschimbată. Cataclism nu va fi, timpul e prea scurt pentru asta, zicem noi.

  Ar putea fi totuși niște mici replici ale DNA-ului care ar mai  cerne câte ceva din peronospora și paraziții vechii clase.

  kovesi

  Nu dăm nume, le știe toată lumea, dar nu-i înțelegem sub nicio formă pe oamenii serioși care ar vota politicieni și grupuri care mai nou au ce au cu Justiția.

  Nu de altceva dar Justiția, chiar dacă în reprezentări sculpturale ne apare ca o Doamnă legată la ochi cu balanța în mână, pe la noi pe aici, cum am avut plăcerea să vă arătăm mai sus, sunt mai nou câteva Doamne, și nu ne gândim acum la Doamna Udrea, ci la o româncă cu nume unguresc, respectiv la două franțuzoaice cu nume românesc care cam țin în mâinile lor delicate dar puternice balanța puterii și nu sunt deloc legate la ochi…

  PS: De Doamna Gorghiu, ne cerem scuze, am uitat pur și simplu iar PSD, dacă facem abstracție de Mihaela, dragostea lui, n-a mai avut o Doamnă remarcabilă de la Ecaterina… Teodoroiu încoace.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Laj bács, mai salcâm cu Kovesi (oare de ce mai poartă numele fostului soţ ungur?), că nu ştiu ce-i mai zice atunci când o vor lăsa americanii din braţe. În rest, analiza e destul de apropiată de realitatea politică arădeană. Să nu-i uităm nici pe neodreptacii de stânga, acum cu nume uşor defazat.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Corect, nu stim ce-i cu fata asta, ș-apoi cu femeile e greu oricum sa-ti dai seama din prima ce fac, de ce și pentru ce.
    Dar, cel putin pâna acum, funționează. Că e sușținută de americani, de nemți sau rusi, pâna când bagă la zdup hoții pe mine prea puțin mă interesează de ce și-a păstrat numele soțului, cu atât mai mult cu cât pănă nu demult, un nume unguresc nu te prea favoriza în politica românească.
    L-o fi iubit, i-o fi plăcut rezonanța, a avut și ea un moment așa de neînțeles, v-am spus, când vine vorba de haine, bijuterii și nume femeile sunt greu de priceput.
    Da, mai sunt și ăștia: la PRU v-ați gândit, presupun. Nitel legionari, un pic putiniști, oarecum trumpisti, mai mult oportunisti – ideea este că dupa moartea Tribunului și intrarea lui Funar în noaptea mintii, nu mai avem un lider naționalist ca lumea – eu consider că la Arad nu au șanse, șansele lor fiind sub cinci la sută și la nivel de țară.

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.