vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – La sfârșitul unui an contra naturii, să nu ne luăm după falși dumnezei…

    de Lajos Notaros | 30 decembrie 2021, 7:35 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    7

    Este pericolul cel mare…
    Ajunge doar să ne uităm mai atent la oamenii adulați sau urâți care se învârt în viața publică pe la noi și aiurea. Covârșiți de un virus, urcați pe site-uri de socializare – folosite impropriu de marea majoritate, de parcă ar folosi prosopul în loc de hârtie igienică – cei mulți se pierd în marea de mesaje și gesticulație goală și gratuită, luându-se după impostori, falși profeți, farisei și nimicnicii flamboaiante.
    Nu este ceva nou, istoria omenirii abundă în perioade de pierdere a bunului simț, a renunțării la rațiune în numele unor promisiuni de salvare iminentă.
    Doar așa, ca un fapt divers, modernitatea europeană a fost declanșată de ceea ce se numește de atunci în toate limbile Moartea Neagră. Este vorba de epidemia de ciumă de la sfârșitul secolului al XIV-lea, cu alte cuvinte pandemia care a reușit să reducă populația de atunci a lumii cu un sfert, Moartea cea Neagră recoltând, în șase-șapte ani cât a ținut urgia, peste o sută de milioane de trofee umane.
    Efectul a fost devastator.

    1 5
    Printre altele Moartea Neagră a consfințit sfârșitul credinței nestrămutate în biserică, în infailibilitatea credinței profesate de preoții catolici. Încep mișcările reformiste care contestă autoritatea Vaticanului – în fond nu a reușit să salveze credincioșii – care vor culmina peste un secol în activitatea lui Martin Luther. Inclusiv prin apariția pomului de Crăciun.
    Dar schimbarea cea mare s-a produs în mentalitatea colectivă a celor rămași în viață – cum am spus, 3 din 4, și care au început căutarea vinovaților. Au fost găsiți relativ repede: evreii înainte de toate, împotriva cărora au pornit primele pogromuri, comunități întregi fiind ucise, nemaivorbind de leproși, exterminați efectiv atunci în Europa. A fost primul pas pentru vânătoarea de vrăjitoare – reală, nu simbolică precum în zilele noastre -, fiindcă, nu-i așa, dacă preoții nu au fost în stare să ocrotească comunitatea, de vină trebuie să fie cineva, iar pe vremea aceea femeile erau departe de statutul lor de acuma, fiind încă oropsite pentru păcatul originar.

    2 5
    Noroc că nu aveau Internet, Facebook, Twitter, Tik-Tok, Instagram și alte cele.
    Povestea s-a terminat înaintea apariției tehnicii digitale, rațiunea științifică devenind determinantă începând cu secolul al XVIII-lea. Înlocuind mentalul credincios-mistic, se părea că nimic nu o mai poate detrona, omul de știință, profesorul, fizicianul, chimistul, medicul luând locul preotului în mentalitatea modernă.
    Numai că, spre deosebire de modul în care gândea omul tradițional, omul modern nu mai are afinitate pentru mistic, pentru adevăruri care depășesc cotidianul, așa cum se manifestă acest cotidian pe ecranele care au inundat viața noastră de câteva decenii.
    Spre deosebire de realitatea concretă, acolo unde fiecare gest își produce efectele, deci e vorba în fiecare clipă de responsabilitate, realitatea digitală permite gesticulația goală neîntreruptă și fără consecințe imediate. Desigur, vor fi și consecințe, dar ele se manifestă difuz, aproape pe neobservate.
    De exemplu, ia luați poveștile din propriul anturaj despre cunoștințele, rudele sau prietenii care se raportează altfel la pandemie ca Dumneavoastră. Vi se părea că e un om sănătos la cap, că e plin de bune intenții, că este de încredere, iar acum te trezești cu el sau ea urlând de plăcere când o vede pe Șoșoacă protestând împotriva măștii, a vaccinului sau a certificatului verde. Aplaudând când i se spune că de vină este Soros, Billy Gates – apropo, evrei și ei la rândul lor -, cerând eliminarea ăstora din lume, să se termine odată cu pandemia.
    N-ai cum să le explici că e vorba de un virus, ceva ce există de când e lumea și care are proprietatea să producă astfel de tragedii. Că de fapt, medicina modernă, așa cum este ea, subordonată intereselor economice – noa și ce, Șoșoacă nu este? – a reușit să diminueze masiv pericolele biologice, să reducă dimensiunea epidemiilor, fără să mai vorbim de creșterea continuă a vârstei la care oamenii pleacă de pe această lume. Acum o sută de ani, după ce ai trecut de cincizeci, îți scriai testamentul, acum la șaptezeci cei mai mulți își fac încă planuri de viitor.

    3
    Nu ai nicio șansă, inefabilul mistic în sufletul uman a fost înlocuit cu ceva haotic în care teoriile conspiraționiste se amestecă incontrolabil cu dorința difuză privind moartea caprei vecinului.
    Religia a devenit și ea o afacere, simbolurile seculare prilej de shopping, iar dacă dorința nu este satisfăcută pe loc, începe scandalul.
    Se pare că suntem din nou într-o perioadă din aceea în care reperele se schimbă și nesiguranța pune stăpânire pe sufletele celor mulți. E o criză generală, una în care se schimbă inclusiv modul de a simți și gândi al oamenilor.
    O perioadă în care zeii cei vechi sunt aruncați peste bord și idolatrizați fără simț critic cei noi, cei dintre care majoritatea se vor dovedi mai repede sau mai târziu falși.
    În fond, nu-i așa, există doar unul, indiferent de ce și cum și când.
    Sau cel puțin asta gândim când ieșim din vraja zgomotului gol și interesat.
    Eu vă urez, și în numele colegilor de la Special Arad, să nu uitați asta în Anul Care Vine!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Mai citește odată, dacă nici atunci nu înțelegi, nu-i nimic de făcut.
        Nu am spus că certificatul – căruia Dumneata îi spui nazipass, fără să ai habar de nazism, nemaivorbind de neomarxism – ajută, am spus cu totul altceva.
        Deci, mai ai o șansă, să nu zici că profu nu te înțelege…

        +6 voturi
        +1
        -1
    1. Un articol, care trebuie citit de mai multe ori, și…. încet, pentru a nu deveni superficiali. Dar, se prea poate, că dumnezeu chiar ne-a luat mintea și nu mai putem înțelege… ( dumnezeu l-am scris voit cu ”d” mic, și sper să înțeleagă și Chris de ce..)

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Un articol schizofrenic, dedublat, fără cap, fără coada, plin de scene si informații adunate, aranjate „alandala”. De data aceasta „pazălu'” va da bătăi de cap, nu? Stiu, ați încerca să puneți „la împreună” informații care sa para un articol bun. Poate oboseala o fi de vină, sau vinul, eh, nu mai conteaza, sau… noi, mirenii, care nu pot transcende chintesenta prea profundă, ăștia aflați pe primul cerc concentrice, periferic. Deci nu pot pentru căci că când…, vorba cuiva. Așteptăm un an nou, dezlegător de minți si articole. Hai ca încep sa va copiez si nu mai înțeleg nici eu nimic. Hodină mentala va doresc, Zeus ajută!

      --4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.