luni, 24 martie, 2025

Special Arad Logo

    Enola Day – Cum e când hoțul strigă hoții?

    de Lajos Notaros | 13 martie 2025, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    15

    Călin Georgescu, alături de lidera POT și de liderul AUR

    Sau când mincinosul strigă: fii atent la mine că nu te mint? Îmi veniră aceste întrebări în minte urmărind tumultul din ultimele zile legat de candidatura celui care, după ce a fost interzis să candideze la președinția României, ne-a spus: misiunea mea a fost îndeplinită. Ca după o scurtă vreme să adauge: dar vă asigur că lucrurile nu vor rămâne așa. Asta după ce a mai spus între timp că a fost și va rămâne un președinte al păcii.

    Pentru mine, toată această bălmăjeală înseamnă că avem de a face cu un mincinos. Un impostor sadea, un saltimbanc care nu se poate opri doar dacă cel care plătește pentru spectacol îi spune: ajunge, du-te și te odihnește. Mai vedem noi unde și cum.

    Pentru că stăpânul este stăpân. Îți dă bani, îți spune ce să faci, iar dacă reușești, mai vede el.

    Numai că s-a întâmplat în România zilelor din urmă ceva despre care nimeni nu credea că se va întâmpla vreodată. Ajunge să citești comunicatul Ministerului de Externe adresat Rusiei putiniste. Mai precis purtătorului de cuvânt, Dimitri Peskov, cel care se plângea de absența democrației în România după ce BEC a invalidat candidatura lui Georgescu.

    Răspunsul românesc merită citat pe larg, având în vedere că în scandalul din aceste zile nimeni nu mai știe unde să se uite ca să vadă ce se întâmplă de fapt: Afirmația lui Dmitri Peskov este inacceptabilă, dar în linie cu efortul sistematic al Federației Ruse de a manipula și interfera cu procesele democratice din România… Kremlinul constată că eșuează, și de aici frustrarea… Rusia nu are alegeri libere de aproape 20 ani. Un stat agresor nu poate să dea lecții de democrație. Pentru contrast, în Rusia opoziția nu are parte de acces la instituții și procese legale. Opozanții sunt executați la câțiva metri de Kremlin”.

    Asta ca să știm o treabă și să ne amintim, eventual, de Navalnîi. Da, liderul opoziției la Putin, otrăvit și în cele din urmă exterminat într-o pușcăriei putinistă. Fără să mai vorbim de cei care sunt împușcați în plină stradă sau cad din balcoanele blocurilor socialiste în timp ce consumă un ceai cu cineva neidentificat.

    putin

    Cu alte cuvinte ce s-a întâmplat în România ultimelor luni? Mai precis începând cu anularea alegerilor din noiembrie anul trecut. Ei, da, s-a întâmplat ceva absolut neprevăzut. Mai ales pentru cei care manipulează cu nesaț prejudecățile despre România. Și români, desigur. Că e o țară coruptă, că românii sunt descurcăreți, gata să vândă orice dacă se plătește măcar cât de cât. Că, la o adică, te poți înțelege cu ei, vând și se vând la prețuri de nimic, dacă știi cum să pui problema.

    Ei, uite, că de data asta prejudecățile n-au funcționat. S-a întâmplat ceva absolut de neprevăzut pentru cei care folosesc cuvintele astfel încât să îi confirme pe ei în toate și întotdeauna. Da, românii, ca toate neamurile, au și hibe și sunt cum sunt după secole de istorie nenorocită. Da, este corupție, selecția de multe ori e contraselecție, mulți ajung în posturi și demnități pentru care nu au nicio pregătire sau aptitudine. Asta ca să nu mai vorbim de garanții de onoare și cinste.

    Și cu toate acestea, uite că au avut sânge acolo unde trebuie ca să elimine din cursa pentru cea mai mare demnitate în stat un neavenit. Un saltimbanc fără substanță, de fapt, ca să o spunem pe aia dreaptă, un pion al unor interese care nu au nicio treabă cu România. Și nici cu românii!

    Iar pentru cei care, amețiți de vorbele goale, dar meșteșugite în laboratoarele propagandei și manipulării, continuă să creadă că votul este esența democrației, repetând la nesfârșit banalitățile goale cu care le-au umplut mințile cei care tocmai asta urmăresc: nu, nu votul este simbolul democrației. Dacă ar fi așa, Ceaușescu nu ar fi fost ales 25 de ani cu 99,99%.

    SUA Rusia

    Esența democrației este respectarea legii. Și nu a oricărei legi, ci a celei care stabilește ca valori fundamentale egalitatea și libertatea indivizilor dintr-o societate statală. Adică a legii fundamentale care stabilește aceste valori. Sau cum se spune mai nou: a Constituției.
    Din acest punct de vedere ceea ce s-a întâmplat în România în ultimele zile și luni poate fi un exemplu pentru toate democrațiile și toți democrații din lume.

    Da, democrația este una dintre cele mai subtile construcții sociale. Și de aceea continuu amenințată de cei care nu vor egalitate și libertate pentru toți. Vor putere și mărire doar pentru ei, pentru o categorie minusculă care parazitează pe societatea pe care tinde să o controleze, efectiv, la sânge. N-are altă soluție din moment ce acționează și se menține la putere tocmai prin anihilarea valorilor umane fundamentale
    Democrația nu înseamnă vorbe, ci atitudine și acțiune în numele valorilor umane fundamentale despre care am pomenit mai sus.

    Și mai e ceva pentru cei care tot nu înțeleg: democrația nu acceptă violența decât într-o singură ipostază: atunci când este amenințată… Cu forța…

    În rest, pace…

     

    Citește și:

    CCR a respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. UPDATE: Susținătorii strigă „hoții!”

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ce inseamna pt. dumneavoastra va citez : democrația nu acceptă violența decât într-o singură ipostază: atunci când este amenințată… Cu forța…. Curtea Constitutionala este o „forta” ? Cosiderati ca amenitarea cu „forta” se exercita doar cu parul ? Conforma DEX „forta” poate fi interpretata si ca „putere”, ori stim ca institutiile statului sunt investite cu „putere” de catre legiuitor si nu in putine cazuri (si in cazul de fata, anulari de alegeri, interzicera de candidaturi) institutiile statului prin „puterea” conferita de legiuitor acestea lovesc cetateanul mai rau decat borfasii/golanii de pe strada ! La o asemenea „putere” exercitata abuziv conform Constitutiei Romaniei si a Legii care da normele legale pentru alegerile prezidentiale, ce „putere ” ar trebui sa contrapuna poporul abuzat de „puterea”Curtii Constitutionale” Eu stiu ca filozofi doar dezbat nu si ofera rezolvari la problemele cetatii, si totusi ce ne sfatuiti……..!

      +12 voturi
      +1
      -1
    2. 100% de acord cu dvs la fraza care se termina asa: „… ceea ce s-a întâmplat în România în ultimele zile și luni poate fi un exemplu pentru toate democrațiile și toți democrații din lume.” cu specifcatia ca „ASA NU !!!”

      +12 voturi
      +1
      -1
    3. Hoții sunt de fapt cei din coaliția de guvernare (pds, pln, umdr), împreună cu CCR, DNA și ajutați de servicii.
      Adunătura asta a încălcat în mod flagrant în repetate rânduri Constituția și așa-zisele valori europene doar pentru propriile interese și dorința de a se menține la putere și de a-i înlătura pe cei care încearcă să li se opună sau ridică semne de întrebare. Pot da cel puțin 20 de exemple din ultimii doi sau trei ani (3 le-am enumerat într-un comentariu la un articol scris de Raluca).
      Ulterior, folosind presa de propagandă, încearcă să inducă ideea că ei spun adevărul, că respectă democrația, iar cei care nu sunt pe placul lor și le amenință tronul și accesul la putere, sunt cei care vor să „destabilizeze țara”. Culmea e că prinde la prostime.
      Mă îndoiesc că autorul articolului, care se recomandă ca jurnalist cu vechime de peste patruzeci de ani, nu cunoaște detaliile astea. Dacă nu le cunoaște, înseamnă că nu se documentează cum trebuie. Dacă le cunoaște, dar încearcă să distorsioneze adevărul și să prezinte o altă realitate, e și mai grav.
      *
      De reținut e faptul că am ajuns caz unic în lume, de țară care a validat turul întâi al alegerilor, a demarat turul doi și a anulat alegerile în plină desfășurare, iar ulterior a interzis candidatura favoritului.
      Doar prin țări din Africa și prin Belarus au mai fost cazuri oarecum similare.

      +10 voturi
      +1
      -1
      • Având în vedere că, în mod evident, vă considerați infailibil și nedreptățit, acum doar atât: alegeri anulate au fost cu duiumul în Occident: Islanda, 2010, parlamentare, Austria, 2016, prezidentiale, Berlin, 2021, locale. Iar dacă mergeți mai departe puteți găsie nenumărate alegeri anulate în diferitele state din SUA. Deci dacă cereți exactitate de la autor, încercați să nu vă dați la o parte nici Dumneavoastră. În rest numai de bine, mai citiți articolele subsemnatului cu privire la corupția clasei politice. Numai că o clasă politică coruptă nu poate fi înlocuită cu alta și mai coruptă. De altfel, atenție la Ponta, cel care este produsul corupției și va concura în numele schimbării. Acum când al DVS clown a fost eliminat.

        --10 voturi
        +1
        -1
    4. Constituția a incalcat-o Piticul Diliu, nenea cu ,,apa, paie și bătaie” prin vorbe și fapte. Restul e scenarita livrata de Pinnochio credulilor, gen @Cetatean, Anti și alți ocosi, care visează cai verzi( industria calului, sa nu uitam) pe pereți.
      Urmează invalidarea dosarelor cuplului SiSo.

      --11 voturi
      +1
      -1
    5. După răspunsul dat, constat că Lajos nu prea citește comentariile cum trebuie sau nu le înțelege.
      Atât în Islanda, cât și în Austria și în Berlin, procesul electoral a mers până la terminarea turului electoral. Abia apoi s-au contestat și s-au reluat cu aceleași partide / aceiași candidați.
      *
      În România, de spaimă că pierd puterea și văzând că nu mai pot face nimic, pentru că era clar cine va câștiga și turul doi încă de la primele ore de la debut, au anulat turul doi în plin proces de desfășurare. Caz unic în istorie, după cum scriam anterior.
      *
      Ce a făcut guvernarea PDS-PLN-UMDR (cea care respectă democrația și valorile europene) ? A activat propaganda pe la televizinile de casă (A3, Digi, B1 etc.) + presă, în ideea că vor reuși să-l scadă în sondaje. Nu au reușit nici asta, așa că au apelat la „cea mai democratică” măsură: CCR-ul.
      *
      Cine e acest CCR și din cine e format ? CCR e format din nouă judecători: patru propuși de PSD, trei propuși de către Klaus Iohannis, unul propus de PNL și unul de UDMR. Adică exact de către aceleași partide de la guvernare, care se temeau că pierd puterea.
      Și ca să fie treaba democratică și cu valori europene până la capăt, judecătorii de la CCR nu răspund pentru deciziile luate, chiar dacă au fost nenumărate cazurile când au gafat-o rău de tot. Dar și aici probabil Lajos ne va spune că e „egalitate” d-aia europeană.
      *
      După toate astea, să vii să afirmi că „o clasă politică coruptă nu poate fi înlocuită cu alta și mai coruptă.”, când la putere s-au perindat tot cei din PDS+ PLN / PDL + UMDR și au făcut prăpăd (dar știe Lajos că alții care nu au guvernat sunt mai corupți), înseamnă că de fapt se vrea menținerea la putere a acelorași incompetenți, corupți, care calcă în picioare orice doar să rămână la putere.
      În situația asta cred că bufonii trebuie căutați printre cei care aplaudă astfel de mascarade și au pretenția că „democrația” a învins.

      +10 voturi
      +1
      -1
      • Îmi place să discut cu DVS, chiar dacă trecem pe lângă subiect.
        Știți, pe mine mă distrați, problema e că ”discursul DVS” este orientat, de fapt este o propaganda politica. Aici e o problema, dar hai să trecem acum.
        V-ați documentat, văd, tot e ceva, ați căutat să aflați cum a fost la alegerile anulate indicate de mine. Și de care până acum nu ați știut. La cele americane nu v-a mai ajuns răbdarea. Las că-i bine și așa. Problema însă, dincolo de vorbe, e simplă: candidatul DVS este un impostor susținut de forte străine. Că nu vreți să vedeți asta, vă califică. (Bine, eu nu am cum să vă spun pe numele mic, fiindcă vă ascundeți după n pseudonime. Și asta vă califică. Mai precis, vă discalifică.) Da, e ceva unic și nu se compară cu ce le reproșați celorlalți. Că sunt corupți…Corupția este un fenomen general în politică. Problema e măsura. Iar omul susținut de DVS este și corupt și trădător. Ei, parcă e nițel mai grav. Dar eu vă indic doi politicieni români care nu sunt corupți. Nu am sesizat că i-ați susține. Dimpotrivă.
        Și acum, îmi iau rămas bun. Voi continua discuția când vă veți identifica. Adică atunci când nu vă veți mai ascunde, ca un hoț de idei, după pseudonime mincinoase și ipocrite…

        --11 voturi
        +1
        -1
    6. Mare păcat că nu avem un președinte care s-a remarcat prin delir, nu doar mistic.🤣 Un mitoman, la care din 5 vorbe, 6 sunt minciuni. Doar cazul Potra. Inițial a zis că nu-l cunoaște. A doua zi a admis că-l cunoaște vag. După care s-a dovedit că minte crunt.
      ,,Președintele ales” poa’ să meargă la cules!

      --9 voturi
      +1
      -1
    7. Cred ca Romania a stabilit un precedent judiciar, si multe alte tari vor avea curajul sa faca la fel, chiar daca acum ne critica. S-a rezolvat pe cale juridica o problema care a fost prezenta si in alte tari: la alegerile prezidentiale nu poate aspira oricine, care chiar daca nu are o interdictie explicita ( de ex o condamnare) are totusi un comportament si luari de pozitie anormale care ii descalifica pentru aceasta functie ( si nu vorbesc aici neaparat despre delict de opinie).

      --4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.