Enola Day – De ce nu m-aș duce sub nicio formă la un protest anti-covid?

  de Lajos Notaros | 1 aprilie 2021, 8:03 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  23

  Ideea mi-a venit de la amicul Basil, cel care, în ultima sa notă de pe blogul său, mărturisește că a participat la toate cele trei proteste arădene anti-covid – hai să le spunem așa – de până la momentul consemnării. Doar ca observator, precizează. Ca jurnalist…

  La primul aproape o oră, la cel de al doilea câteva zeci de minute, la cel de al treilea, asta fiind cel de marți, cum s-ar putea deduce, a plecat după câteva minute. Cam atâta am reținut, restul nici nu mă privește, fiecare se raportează în mod personal la ce și câte se întâmplă în lume, respectiv în jurul său.

  Pornind de aici, țin de la început să precizez auditoriului – cât și cum or fi – că particip la proteste cam de multișor, am început pe la sfârșitul anilor șaizeci și am terminat acum câțiva ani, cu marșul acela împotriva corupției, dacă îmi aduc bine aminte. Nu pomenesc aici de revoltele mele spontane care au început pe la patru-cinci ani împotriva unor decizii părintești, nici măcar de solidarizarea din clasele 1-4 cu țiganca – era mai mare ca noi, o adevărată femeie la 10-12 ani – cu care nu voia nimeni să stea în bancă. Trec până și peste manifestările din liceu, cele terminate cu nota 6 la purtare, nu insist nici pe îndepărtarea din studenție de la revista Echinox după un singur număr la care am lucrat ca redactor. Mă opresc în Decembrie 1989, nu de alta, dar protestatarii de acum invocă spiritul protestelor de atunci.

  Cu mare reținere și eleganță țin să le spun că sunt pe lângă subiect.

  Sunt și în multe altele. De exemplu atunci când în fața spitalelor scandează „Criminalii” sau atunci când în Pitești repetă ritmic „Afară, afară, afară cu ungurii din țară”. Și nu neapărat pentru că nu se moare în spitale sau pentru că ungurii nu se duc. În spitale se moare de când e lumea, de aceea există morgă în fiecare spital ca lumea, iar ungurii se duc fără probleme, dacă țin ritmul ăsta nu mai rămâne nici unul pe aici în cincizeci de ani. Ei, atunci să vedem ce mai strigăm când lucrurile o iau razna.

  N-aș insista nici pe afișele în care „altfel” se încurcă cu „astfel” sau unde copiii sunt scriși cu doi de „I” sau „deschideți” cu liniuță după cel de al doilea „e”. S-a mai văzut, nu e nicio problemă, poți ajunge și ministru sau parlamentar, ortografia și limba folosită corect nu este mai nou un criteriu nici măcar la cele mai înalte nivele.

  Revin așadar la revolta din Decembrie începută în Timișoara, continuată la Arad, Cluj, Sibiu și în cele din urmă culminând cu protestele de la București. Nu Pitești, Ploiești, Iași, Craiova și alte asemenea orașe unde acum se protestează în draci. Atunci pe acolo au stat liniștiți până după căderea lui Ceaușescu.

  Păi, da, erau niște diferențe între atunci și acum.

  Insist, subliniez diferențele fiindcă cei de acum care ies pe străzi, lăsând SUV-ul BMW lângă trotuar, făcând demonstrații de măiestrie pe Yamaha și Suzuki pe platoul Primăriei, invocă tații lor morți atunci degeaba.

  Acum făcând abstracție de faptul că majoritatea dintre ei s-au născut după 1989, doresc să le atrag atenția că tocmai faptul că pot face ceea ce fac ei acum este o demonstrație la ideea că cei care au murit atunci – indiferent dacă au sau nu un fiu sau o fiică acum la protestele anti-covid – nu au murit defel degeaba.

  Iar cei de acuma, cei care strigă în gura mare „Libertate”, cu jandarmii lângă ei și care au grijă ca ei să nu pățească ceva în inconștiența lor, ar trebui să realizeze cumva că cei din 1989, cel puțin aici la Arad, strigau același cuvânt în fața Kalașnikoavelor încărcate cu 30 de gloanțe și susținute de câteva transportoare blindate cu țevile îndreptate spre mulțimea din piața unde acum protestatarii anti-covid claxonează viteji din mașinile lor second-hand, de preferință mărci germane.

  Spun toate astea ca unul care a participat la acel protest. Și la acela.

  Ceea ce s-a cerut atunci în fața gurilor de foc îndreptate spre mulțime a fost, printre altele, și dreptul vostru de acum de a protesta împotriva a tot ceea ce vă poate trece prin cap. Problema este ce vă trece pe acolo.

  Și aici este marea problemă. Una decisivă. Fiindcă atunci când oamenii ies și se ridică împotriva regimului înseamnă că nu se mai poate continua astfel. Nimeni nu protestează de bunăvoie, de pamplezir sau dacă o face, aia nu se numește protest, ci distracție. Sau manipulare.

  Iar atunci când claxonezi și țipi din vuvuzele cu noaptea în cap, după care te duci în fața spitalului plin cu bolnavi care nu primesc aer ca să strigi în gura mare „Criminalii”, înseamnă că nu ești protestatar, ci o păpușă mecanică mișcată de alții mai parșivi și mult mai deștepți ca tine.

  Libertatea nu înseamnă să faci ce vrei, ci să faci ceea ce este bine fără să deranjezi prin asta pe ceilalți, mai ales pe cei care nu sunt și nu gândesc ca tine. Dacă nu înțelegi asta, nu știi ce este de fapt libertatea. Protestul este al umanității împotriva celor care nu respectă omul. Să protestezi împotriva unor măsuri care tocmai asta urmăresc, să protejeze și să salveze, să îndrugi tâmpenii cu conspirația mondială și cu guvernul sanitar sau cu dictatura medicală este, în cel mai bun caz, infantilism.

  Infantilism cu atât mai periculos cu cât vine de la niște indivizi care se reclamă maturi, mai deștepți ca ceilalți și mai curajoși.

  Nu, dragilor, nu este protest, este manipulare, este un joc cu focul posibil doar într-o țară liberă.

  Aveți tot dreptul să ieșiți pe străzi, dar, vă rog eu, vechi protestatar, să nu deranjați bătrânii și bolnavii, pe aceia care gândesc și simt altfel.

  Și nu uitați, dragi protestatari arădeni: să nu mai invocați spiritul arădean din decembrie 1989!

  Atunci piața a fost plină, a ieșit până la urmă un oraș întreg.

  Nu câteva sute…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. poti sa protestezi dar sa nu deranjezi???? cine este derajat de protest? intotdeauna cel putin un om este deranjat … deci fara proteste!!!! cine ii impiedica pe cei derajati de proteste sa protesteze si ei . care drept al cuiva este deranjat de un protest (in dicton este vorba de incalcarea unui drept al altcuiva , nu de deranj) .ce drept al celor de acasa a fost incalcat de protest!!!!

   --19 voturi
   +1
   -1
  2. Cei care ‘protestează’ de câteva zile, reprezintă imaginea grotesca, penibilă a celor care au ieșit în stradă în ’89 și la mitingurile din ’90 în Piața Universității. Atunci aflându-ma și eu în București, am văzut acte de eroism reale. Tineri secerați de rafalele Kalasnikovului, copii zdrobiți de taburile securității( lângă Sala Dales), râul de sânge ce se scurgea spre gura de metru la Universitate, spălat de pompieri pentru a șterge urmele. Să ne mai aducem aminte de ororile și cruzimea mineriadelor sau de înscenarea sângeroasă de la Târgu-Mureș, cred că ar fi prea mult pentru mințile besmetice care protestează acum pe străzile orașelor și care scandează ‘Libertate te iubim, ori învingem ori murim’. Este o profanare. Oamenii ăștia nu cunosc nici măcar istoria recentă a României iar vina o poartă școala.

   +12 voturi
   +1
   -1
  3. Ca sa va convingeti ca nu sunt un ”adversar”… permanent al celor scrise de dumneavoastra, desi ideile noastre s-au cam ”ciocnit” in ultima vreme, iata, va dau dreptate in tot ceea ce ati scris (sau, ma rog, aproape in toate). Spuneam la primele alegeri de dupa 89 ca romanii si-au castigat libertatea: unii, libertatea de a fi inteligenti cu rost, altii, libertatea de a fi prosti pana la capat! Trist cata dreptate aveam! In ce priveste manifestatiile de acum, ele n-au absolut nicio legatura cu libertatea pentru care stateam (si eu) cu Kalasnikov-ul inaintea ochilor in fata primariei, in 89. Acesti protestanti n-au un alt mobil decat protestul in sine, iar ceea ce se vede (demonstratii de box pe platoul primariei, claxoane la spital etc) nu sunt decat rudimente de exprimare a unei frustrari fara un obiect precis. O stare usor de manipulat si care cade in penibil tocmai pentru fragilitatea motivarii. Pentru aceste categorii de protestatari nu exista bolnavi, batrani, Covid, vaccin… exista doar restrictii (unele, e drept, absurde si lipsite de ratiune!), ori ei sunt impotriva oricaror restrictii, caci sunt invatati cu ideea ca libertatea inseamna sa faci ce vrei, cand vrei, cum vrei… Din pacate asistam de multa vreme la nasterea unei generatii care devine tot mai ”paralela” cu ratiunea. Asta este, si va trebui sa ne cam impacam cu ideea ca ne vom sfarsi umblarea pe acest pamant in miezul unui nedorit, dar trait ”1984”. Voi sfarsi aceasta umblare cu Biblia la capatai, dar, undeva pe aproape va sta si Orwell. Ca un fel de intarire a celor scrise de multa vreme in Biblie…

   +10 voturi
   +1
   -1
  4. Am scris 10-15 randuri despre cat de prost e acest articol dar am renuntat la ele , nu cred ca o sa intelegi nimic oricum . O minte ingusta nu poate fi schimbata .
   Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine. Nu sa o faci cu gandul ca ii deranjezi pe alti , ca deja aia numai e libertate..
   Un om liber nu va fi niciodata rau , rautatea se naste din prostie , inferioritate si frustrare .
   Si in cazul tau se bat cap in cap..Oameni manipulati? Ai vazut prea multe filme prietene , jurnalistii care sunt cumparati de partide nu se aseamana ? Nu sunt toti la fel? Sau doar in cazul celor pe care iti versi tu frustrarile este asa? Omul ,o creatura care poate uri cu pasiune ..
   PS : Mersi , m-ai facut sa renunt la facebook , cand ti-am vazut articolul postat acolo . A fost un fel de “ultima picatura” .

   --13 voturi
   +1
   -1
  5. Dom’ Profesor,articolul dumitale seamana cu Scanteia ceausista. Covid,restrictii,aberatii….lumea e satula de minciuna si manipulare din partea “elitelor” .Cand ai avut armata pe strazi pentru o gripa ieftina ridicata la rang de pandemie,da-mi voie sa nu mai cred in “eroii” in halate albe si in presa miluita. Daca era o pandemie adevarata,elita conducatoare era ascunsa in bunkere,nu tolanita in studiouri tv,iar serul magic realizat azi pe viteza costa echivalentul in aur.O pandemie adevarata nu avea nevoie de amenzi si economie distrusa intentionat,ar fi stat lumea ascunsa in case ca in vremea ciumei.
   Din pacate presa din zilele noastre si jurnalistii au devenit doar vuvuzele guvernamentale,revarsand in spatiul public tone de minciuni si dezinformare.

   --19 voturi
   +1
   -1
  6. Profu. Eu am iesit si in 89 in fata la primarie la Arad si de vreo 5 zile in fiecare seara ies la Universitate. De ce tre sa te dai etalon? De ce tre sa ne faca unul ca Barna nazisti, de ce tre ca unul ca Peterpan sa ne faca sosoisti fumatori de iarba? De ce , de ce , de ce? De ce pnm generalizati? Daca eu gandesc altfel decat ganditi voi de ce voi aveti dreptul sa puneti stampila pe mine si pe inca alte cateva zeci de mii , poate chiar sute de mii? Daca e democratie , hai sa facem un referendum sa vedem care sunt mai multi? Noi nazistii sau voi care ne injurati? Cat despre doi sau trei “i” (asa se spune corect, nu trei DE “i” , lasa asa…De-a lungul timpului ai comis-o si talica de n ori. Si mult mai grav.

   --13 voturi
   +1
   -1
   • Lumea n-are treabă că ieși să protestezi. Are treabă cu faptul că urlați” libertate” și apoi mergeți acasă. LIBERI!
    Am o verișoară care a fost în prima zi cu voi. N-a mai avut voce… că medicii-s așa și pe dincolo că statul român vrea s-o omoare, că plm. Miercuri a căzut de la aproape 2 mt la muncă. Are fractură la cot și ceva costițe. Nu mai contenea cu “doamna doctor” in sus și în jos. “Să vă de-a Dumnezo sănătate”! Etc. Cu asta are treabă lumea coa.e. Cu faptul că sunteți ipocriți. Multi dintre voi agramați. Tu te dai ocoș da’ stai și protestezi alături de oameni cărora le curg bale din gură.
    Alături de maneliști care înjură într-o boxă portabilă… alături de membrii dintr-un partid care face liste cu intelectualii care nu sunt de acord cu ideologia lor(m..e presei că tace pe subiect) alături de niște retarzi care acuză medicii de crime, alături de niște cârnați pentru care ultima carte citită a fost cartea de credit.
    Au fost și oameni ok în primele două zile…au văzut cine cu cine se adună și au zis pas scârbiți. Ați rămas cine ați rămas. Ce zice asta despre tine bos? Cum vrei sa te catalogheze lumea?
    Ar trebui să-ți revii in plm in loc sa te superi.

    +7 voturi
    +1
    -1
    • @ Arădean

     Și acum crezi că a priceput? Dă-mi voie să mă indoiesc. Cazurile ăstora sunt „cazuri cronice iremediabile” și orice efort de a le explica este o pierdere de vreme. Se pot ameliora doar cu un tratament la ATI, dar nu-i vei vindeca de fel pe veci. Duoul caramel & tontonel trebuie acceptați așa cum sunt, la fel cum face comunitatea cu ăi de vorbesc singuri pe stradă. Treci pe lângă ei și-i compătimești. Asta este realitatea, circuitele unora sunt mai firave și la un efort mai mare intelecutal cedează. Intră intr-un tunel la care nu se mai vede lumina la capătul celălalt și de geaba vi tu cu lumânarea incercând să le arăți ieșirea, că ei s-au invățat cu intunericul și bașca a inceput sa le placă bezna, ca la căței coada după care aleargă până amețesc.

     +2 voturi
     +1
     -1
      • @ tonton & co.
       Imi fac pomană cu voi și vă acord timp din timpul meu pe planetă, convins fiind că oricum voi intelegeti ce vreti și nu ce ar trebui.
       .
       Mi-am argumentat luările de pozitie pe timpul acestui an de convietuire în situatia special creată, … și le-am repetat de multe ori. Cine are capacitatea de a pricepe a înteles. Cine nu a priceput? … ??? Apropo! Luati de „cetiti” https://specialarad.ro/te-simti-prost-doar-atunci-cand-esti/ … poate, poate se produce o minune de paști și se coboară harul priceperii și asupra voastră. Dar mă indoiesc, că „minunile” li se infătișează celor merituoși, ori convingerea mea este că voi nu faceti parte din tagma acestora. De ce? Fiindcă v-ati demonstrat „aptitudinile” de nenumărate ori și nu doar eu, am tot incercat să vă explicăm ce și cum, …in zadar. Așa că, drăgălașilor, inpăcati-vă cu situatia in care v-ati vârât singuri, de ignorati. Este meritul vostru și numai al vostru! Și de asta puteti fi mândrii, ca și până acum.

       +1 voturi
       +1
       -1
    • @Aradean

     Chiar si cand spui un lucru inteligent, nu te poti abtine sa nu jignesti. Eu nu prostestez pentru ca doctori criminali , pentru ca jos guvernul (pica el singur). Protestez pentru restrictiile tembele , gen inchidem magazinele la 18.00. Asta e una….Daca tu mergi la strand si unu se pisa in bazin langa tine , musai sa zic si despre tine ca esti pisarcos? Aaa c.oae?

     --2 voturi
     +1
     -1
     • Arată-mi coa.e unde e jignirea la adresa ta? Hmm? Arată-mi că pricepi un text simplu… Șoșocule! 🤭
      …Nu-mi zi că te simți insultat de apelativul coa.e. Ar trebui să te iau cu persoana a doua ? Te-ar face sa te simți mai important? 🤭

      Restricțiile alea tembele au un scop… că tu NU VREI să îl pricepi e altă poveste. Nu doar in rromania există oameni ca voi…si nu e treaba mea să-ți explic ce e empatia doar ești român și-ți lipsește by default! Ți-am spus ce mă deranja pe mine…și anume sloganul “libertate” strigat de niște cârnați semianalfabeți și de strigătele împotriva medicilor. Atât. In rest coa.e poți urla până îți ies plămânii alături de cine vrea p…ța ta. Chestia e că, înconjurat fiind de băbălăi , tot tu te superi când lumea te confundă cu ei. Alege-ți alte cercuri…

      Hai pa și nu mai fi bosumflat! Ești om în fără firea! 🤭

      +3 voturi
      +1
      -1
  7. De acord cu Profu fiindcă eu sunt cult și superior și am experiențe în fața armelor și mă disociez gălăgios de rebuturile astea care nu știu să se poarte, așa ca mine, la o manifestație.
   Faptul că ei strigă în stradă împotriva restricțiilor nu contează. Trebuie desființați pentru câteva elemente cu probleme de raportare la bun-simț.
   Pe de altă parte nu pot să nu iau în calcul pe cei câțiva cu funcții sau bani, cu afaceri sau prin partide neo care au multe de pierdut dacî se revine la normal și MIE (reper absolut de inteligență, cultură, stâlp de lumină a dreptății, vajnic susținător … alte aberații din ciclul Eu buricul pământului), Mie îmi pasă. De cine trebuie, nu de fraieri că ăștia nu mă interesează. Nu-mi pasă de mizeria și sărăcia care se lasă peste pulimea asta amărâtă fiindcă nu au studii superioare, diplome de hârtie, forme oficiale, etichete goale în absența valorilor.
   Profu, eu i-aș pune pe toți care vor să-mi citească aberațiile neomarxiste să se logheze printr-o procedură care să implice și depunerea unui CV care să conțină mărețe realizări academice și dacă nu pot, asta este – marș pulime, marș!
   Profu. ați pozat în dizident, ați făcut referire la firea asta însetată de libertate și adevăr pe care o aveați de mic – ca să justificați restricții. (Veți spune că n-ați justificat restricții însă oricine are mai mult de 3 neuroni vede un articol critic la cei care se opun restricțiilor). Cum sunteți dizident cu un parcurs perfect de activist PCR, cu o demonstrație de forță a capacității de a înghiții aberații doctrinare prin admiterea la filozofie pe vremea împușcatului din economie politică marxist-leninistă și apoi cu o carieră în zone de gargară de partid pe la diverse instrumente de propagandă ale sistemului opresiv?

   --2 voturi
   +1
   -1
  8. Chiar daca nu rezonez cu acest protest, la faza asta Calimero are dreptate, intotdeauna la un protest va fi o parte deranjata, va fi o parte care nu va fi de acord cu acel protest.
   Revenind la cazul de fata, daca insa facem un pas in spate si privim imaginea de ansamblu, eu zic ca nu te pui sa faci protest in plina pandemie pentru ca n-o sa dispara virusul doar pentru ca te minti singur sau daca imi claxonezi mie sub geam.
   Sa te duci sub geamurile spitalelor si sa le strigi medicilor asasini este noaptea mintii, sa te asociezi cu toata drojdia societatii iarasi nu este o decizie prea inteligenta.

   +9 voturi
   +1
   -1
  9. fiindca “toata lumea” care posteaza a fost la revolutie in fata primariei ma gandesc ca toti avem peste 50 ani . oare atunci ati avut dreptate sa vreti libertate in loc de casa, familie, scoala, salariu, pensie, spitale ( toate obligatorii si pe gratis )??? acum tinerii vor casa, familie, salariu, pensie si nu le pot avea chiar daca raman in viata ferindu-se de covid, daca totul este inchis. ghinionul lor este ca noi le-am avut si le tinem iar ei nu pot sa le mai aiba,

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Domnu’ meu sunteți într-o confuzie. O parte din “doleanțele” nemulțumiților sunt legate de sălile de fitness și alta de Horeca. N-are nime’ treabă cu ce ziceți dvs. Nu poți explica fiecăruia de ce sunt închise sălile de fitness într-o pandemie hai să-i spunem “aeriană”. Pt că așa te infectezi cel mai ușor. Ei au argumentul că fiecare își curăță aparatul și au dezinfectante la intrare. Atât pot unii.
    Iar despre Horeca… inutil să discutăm.

    Tinerii au casă, familie, salariu… Li s-au luat barurile și viața de noapte. Atât. Pandemia ține de vreun an și ceva…dreptul la circulație le-a fost încălcat doar periodic și pe diferite orare. Dictatura ce a scos oamenii în stradă în ’89 ținea de 45 de ani. Oamenii aia strigau pt libertate pt că până atunci spuneau și bancuri cu morcovu-n cur.
    E o diferență sau vreți neapărat să aveți dreptate?

    Eu am 41 de ani stimabile. Cunosc istoria acestui oraș pt că m-am documentat. La fel și istoria țării mele. N-am fost în stradă în ’89 pt că eram prea mic. E mai bine pt că sincer pentru această nație este păcat și să-ți pierzi timpul darămite viața.

    +5 voturi
    +1
    -1
  10. Iuliu Maniu dupa prima Adunare de dieta din ianuarie 1919 s-a reintors la resedinta lui de la Badacin foarte afectat,confesiunile lui la care au fost martori printre altii si secretarul lui personal(pe care am avut sansa sa-l cunosc)au sunat asa-cine dracu m-o pus sa ma unesc cu tiganii astia-daca Maniu a avut dreptate v-a las pe voi sa dezbate-ti,Lajos “Hut ab”

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.