sâmbãtã, 18 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Enola Day – Cum să-i manipulezi pe cei care abia așteaptă să fie manipulați?

    de Lajos Notaros | 9 ianuarie 2025, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    33

    E cât se poate de simplu și la îndemână. Trebuie doar să te pricepi nițel. Mai ales acum, în era exploziei informatice care relativizează lejer diferența dintre ce știm și ce credem că știm. Pe de altă parte, așa numiții specialiști în informație nu sunt de ieri, de azi. S-au născut acum câteva secole, odată cu nașterea societății de masă și de consum în cele din urmă. Masă și consum, rețineți! Acești specialiști, fie că sunt specializați în publicitate și reclamă, fie în manipularea informației în interes politic, știu una și bună: pentru atingerea scopului cel mai important este ca informația dorită să fie repetată destul și pe toate canalele posibile. Pe la începuturi era mai simplu: doar o parte infimă a oamenilor ajungea la presă, ceilalți fiind convinși prin bârfa orientată.

    Odată cu apariția telefonului, a radioului, iar mai târziu a televiziunii, treaba a devenit mai sofisticată, dar principiul a rămas neschimbat. Vrei să vinzi ceva, vrei să convingi lumea că dacă te urmează pe tine, ajung în pragul Raiului? Nimic mai simplu: găsește un om, bărbat, femeie, depinde de ce vrei să vinzi, să fie cum sunt cei mulți, poate un pic mai spectaculoși, să vorbească, să se poarte așa cum se poartă ei, cei mulți și dezorientați, și să le spună, să le arate ce vor să audă, ce vor să vadă.

    protest alegeri

    Și ce vor oamenii? Din nou, nimic mai simplu: trai bun, bani care vin ușor și se pot cheltui pe lucruri faine, ceva distracție acolo, măcar de sărbători și totul e bine. Sigur, promisiunile trebuie să fie bine gândite, nu trebuie să promiți marea și sarea, ajunge și litoralul cu o solniță acolo, pe marginea apei.

    Iar acum, odată cu apariția lumii virtuale, a online-ului, treaba agenților de imagine și reclamă, respectiv de convingere politică, a devenit și mai simplă. Informația este prezentă peste tot și oriunde, selecția este aproape imposibilă, adevărul și falsul nu se mai disting la prima vedere. Trai, neneacă.

    Am început cam de departe și oarecum neținând cont de legile audienței. Cu toate că știu bine că dacă nu vii din aliniat în aliniat cu ceva șocant, atenția cititorului obișnuit dispare. Așa că voi merge mai departe, subliniind că termenul de manipulare nu este neapărat negativ. Cu atât mai mult cu cât vine de la a pune lucrurile dintr-un loc în altul, a le manipula. Fără să mai spunem că în orice relație umană și cu atât mai mult în educație, manipularea se simte la ea acasă. Problema ține de scop: care este scopul tău, al celui care manipulează cu cel pe care îl manipulezi. Vrei să îl aduci pe calea cea bună sau, dimpotrivă, vrei să îl înșeli. Să îl fraierești, să îl convingi să facă ceva care nu este în interesul său, ci doar în al tău.

    manipulare

    Aici se despart apele. Când eu nu pricep, iar tu încerci să mă convingi că nu e bine să intru în apă adâncă dacă nu știu să înot, mă manipulezi în interesul meu, dar când încerci să mă convingi să îl votez pe cutare despre care tu știi că este un escroc, dar unul care te plătește pentru asta, atunci devii și tu un escroc.

    Cum sunt cei care fac imagine contra cost pe Facebook și pe TikTok unor personaje politice, în cazul nostru lui Călin Georgescu. Inclusiv aici la noi, la Arad, orașul fiind printre cele câteva – Timișoara, Bacău, Iași, Brăila – în care se creează imaginea unei mișcări naționale în favoarea lui Georgescu, cel care se simte în siguranță doar la București, eventual în Austria.

    E vorba de adunări „spontane” anunțate din timp, formate din câteva zeci de activiști care flutură steaguri tricolore și își pun copiii să danseze pe ritmul melodiilor de adâncă simțire furnizate de câteva boxe așezate strategic. Firesc, aceste happeninguri organizate de cei însărcinați sunt prezentate pe FB și TikTok ca adevărate adunări populare care militează pentru omul salvator, pentru libertate și suveranitate. Chiar dacă nu se știe exact care este diferența dintre independență și suveranitate.

    urban bacau postare protest primaria arad

    Site-uri specializate creează imaginea unei mișcări de masă, evident folosind troli și tot ce înseamnă mai nou propagandă și manipulare pe site-urile de socializare. În cazul nostru, cel mai „dinamic” este Urban Bacău Blogging, cel care nu scapă niciun eveniment, dar avem și o pagină proaspătă de Arad, e drept, doar cu 270 de friends sau urmăritori, contează mai puțin, un altul cu un nume care spune multe, „Herra Herra”, fără să mai vorbim de pagina „MD Călin Georgescu președinte! MD”, administrat din Anglia de Rose Bowl.

    Faptul că este vorba de suprafețe special create pentru propagandă și manipulare este întărit și de numărul masiv al celor din diasporă care comentează, fiind cât se poate de clar că sunt de fapt atât troli, cât și boți. Așa de exemplu la videourile prezentând „demonstrația” din Arad numărul comentatorilor arădeni este nesemnificativ, în timp ce diaspora, respectiv comentatori cu identitatea nedefinită sunt din nou în față.

    În final, poate e bine să răspundem și la întrebarea ascunsă în titlu: de ce le place oamenilor să fie manipulați? De ce pot fi prinși atât de ușor în diversiuni și în propaganda care le promite și cerul pe pământ?

    Din câte am zis mai înainte, nu e greu să ne dăm seama că e vorba de o dorință firească a omului, a copilului etern din el, să fie sfătuit, orientat, să se bazeze pe ce spun cei maturi, cei care știu. Iar această dorință firească este exploatată josnic și pervers de cei care se folosesc de aceste mecanisme psihologice firești în scopuri murdare, respectiv în promovarea propriilor interese bine cântărite. Și plătite.

    E ca și în situația cu părintele viclean nevoie mare care îi spune copilului: eu nu te oblig, doar îți spun ce este interesul tău în acest caz, ce este bine pentru tine.

    Înțelegi? Ei, atunci e bine, adu-mi papucii, te rog!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Partial gresiti prin supozitia „că e vorba de o dorință firească a omului, a copilului etern din el, să fie sfătuit, orientat, să se bazeze pe ce spun cei maturi, cei care știu.”.

      Omul nu are aceasta dorinta. Intrebati un psiholog. Omul (modern) are prea multa mandrie (ei spun ego) in el pt a dori sa fie sfatuit. Omul crede si se imbata cu gandul ca le stie pe toate. Omul modern e singur si asa ii sii place. Si de asta profita manipulatorii informatiei – exemplul cel mai indemana: omul (modern) face medicina prin google, el fiind propriu lui medic, nu se sfatuieste, nu sr mai consulta cu medicul adevarat. Strange el informatii si el le trece prin propriul „ciur”.

      Psihologia omului s-a schimbat.

      Un alt exemplu, ca vorbim de psiholog: cati merg la psiholog pt o sesiune? Foarte putini. Partial din ideea de stigma, partial din relativizarea situatiei si implicit a problemei.

      My 2p.

      +10 voturi
      +1
      -1
    2. Ați spus că repetarea de suficiente ori a unei inepții poate fi luată de bună. Apoi ne-ați spus că adevărul și falsul sunt adesea neclare, că este nevoie de ceva șocant pentru trezirea, păstrarea interesului, că manipularea nu este neapărat negativă, că ține de scopul pe care-l urmărește.
      Apoi …. aplicând metodele de mai sus ați început cu Georgescu este un escroc, că cei ieșiți în stradă nu-s buni (așa cum erau reziștii), că oamenii-s proști fiindcă nu identifică nunațele semantice între independență și suveranitate, că boți și alte inepții.
      Pentru unii poate fi șocant, până la nivelul inacceptabilului că oamenii nu mai vor jegul pesedisto- penelisto- udemerist sau chiar userist. Asta nu înseamnă că vor jegul aurist, potist sau șoșocar (fiindcă știu că vă place să manipulați dialectic, deci, revin: oamnii s-au săturat de un stat imbecil, abuziv, corupt, ieftin, populat de zdrențe, iresponsabil, laș, mincinos, lacom, trădător etc. Nu este vorba, cum v-ar place să vedeți, că USR e bun fiindcă Șoșoacă e țață – asta-i manipulare pentru retarzi fiindcă iubitul dvs. USR pute, chiar dacă șoșoacă e o țață).
      Scopul mnipualării este definit în codul penal la infracțiunea de înșelăciune: determinarea unei persoane să facă sau nu sa facă ceva prin utilizarea de mijloace viclene. Întrebarea mai apliocată legată de scop este: ce vrea ziarul, ce urmărește, care-i scopul, de ce folosește informații parțiale, acuze nefondate, apelative triviale, într-un cuvânt pentru ce sau cine manipulează? Nu am văzut de la lovitura de stat (care pentru voi nu există, ea fiind o soluție firească la pericolul rusesc care a ocupat un teritoriu imens pe tiktok și care-și continuă expansiunea prin utilizarea de blindate, drone și alte prosteli hibride) nici o informație care să echilibreze valul de mizerii ale sistemului.
      Georgescu e escroc. Cu sigurnață aveți dovezi sau măcar suspiciuni întemeiate (ne-ați mai spus că primiți informații de la sistemul ăla, care ăla, ăăăăă, ăla. care știe, care e în tot și toate). Întuneric. Dar nu pot nici eu să afirm contrariul, fiindcă știu că nu știu, dacă e sau nu escroc.
      Ce nu este manipulare:
      – alegerile au fost anulate deși au fost validate de o instituție compusă de indivizi NUMIȚI (nu aleși așa cum se spune în clar la art.2 din Constituție).
      – anularea a avurt la bază niște informații (nu e clar ce informații și devine evident că a fost vorba de pretexte cu ruși și boți – penelei deghizați în mujici).
      – anularea s-a făcut prin autosesizare de către CCR – nu există autosesizare
      – anularea nu este prevăzută în legislație și CCR a adăugat la lege
      – anularea înfrînge chiar baza democrației, respectiv dreptul de a alege – care va rămâne pentru viitor afectat, cu o suspiciune de data asta întemeiată, că oricând, cineva își poate permite luxul unui astfel de abuz, dacă nu ies lucrurile cum trebuie (pentru cine?).
      – anularea prelungește mandatul unui individ care nu mai beneficiază de mandatul primit, un impostor care uzurpă cea mai înaltă funcție din statul prăbușit
      – individul uzurpator formează un guvern compus din aceeași ciumeți care au fost deja aruncați la tomberon.
      – UDMR este în CSAT prin indivizi care șia-au manifestat susținerea abordărilor iredentiste.
      – anularea a inclus și o prelungire neconstituțională a mandatului președintelui deși prelungirea este posibilă doar în 2 situații care nu există. Corect și constituțional era să se aplice prevederile constituționale ale interimatului – să vină președintele senatului. Nu se întâmplă nici asta.
      Privind suspecta prezentare a diferenței între libertate și independență aș încerca o simplificare.
      – Liber ești când bei apă când vrei tu, nu când ăși spune altcineva. Liber ești când poți fi refuza să treci strada atunci când niște nechemați, plini de bune-intenții, vor să te treacă strada chiar dacă tu nu vrei.
      – Independent ești atunci când nu depinzi de altul chiar dacă acel ”altul” este plin de înțelepciune, de diplome, de credențiale cu haștag. În cazul de față independență ar fi dacă nu am depinde de CCR, Iohaus, PNLPSDUDMR, SRI, SIE și alte cătane năimite, ci doar de votul nostru (votul nostru se numără și câștigă cel care are mai multe voturi – asta e democrația care ar fi trebuit să fie și nu să câștige cel ce a pierdut fiindcă nu convine stăpânului).
      Concluzie:
      Georgescu nu contează.
      AUR, SOS, POT nu contează.
      Democrația contează.
      Oamenii ăia proști ce ies în stradă poate că sunt mai mult deranjați de abuzul de putere. Este o manipulare să spui că cei deranjați de abuzul de putere sunt doar niște gâște manipulate susținătoare a lui Georgecu sau a partidelor așa-zis suveraniste (tot aceleași mizerii care caută putere pentru interesele lor de gașcă, pentru accesul la resurse și pentru privilegiile ce vin de aici – nu-și face nimeni iluzii că suveraniștii ar fi fete mari – nu, tot matroane sunt și ei).

      +11 voturi
      +1
      -1
      • Înainte de toate mulțam pentru vastul comentariu. Chiar dacă știu că sunteți un comentator de bază, efortul de acum impresionează.
        Dar, cred cel puțin, nițel mergeți spre interpretări care în textul meu nu există. E vorba înainte de toate de opoziția dintre Georgescu și restul clasei politice. În sensul că eu aș opta pentru ceilalți. Nu, am o părere dezamăgitoare despre clasa noastră politică în general, mai mult, consider că absența adevăraților oameni de stat explică multe din nerealizările noastre din ultimele decenii. Asta însă nu înseamnă să nu fac diferența dintre nechemați, șmecherași și escroci, ultimii fiind cei care se dau altceva decât sunt.
        Da, am informații, unele indirecte, altele evidente despre cine este Georgescu. Ajunge să rețineți că a avut burse de studii în occident în ultimii ani ai socialismului românesc, 87-89. Cred că știți, dar eu insist pentru că am trăit acei ani ca absolvent de facultate care tindea spre o astfel de bursă. Nu puteai pleca decât dacă acceptai să colaborezi cu securitatea. Nu au fost excepții.

        --3 voturi
        +1
        -1
    3. Pai asteptam inca de la dl jurnalist comunicatul serviciilor ca au fost ingerinte rusesti / troli…bla bla

      Dar inca nu ne-a dat nimic. Adica dl pseudo-jurnalist face afirmatii fara dovezi. Curat murdar mon-cher.

      Sa nu va mire daca se inchide si latrina 3 de Arad curand, domnule Gadea.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Doamna, sunteți pe lângă, serviciile nu dau comunicate despre asemenea ”sensibile” realități. Iar dumneavoastră așteptați mura-n gură. Nu știu cum să vă spun, așteptați degeaba: dacă nu pricepeți, nimic nu vă va face să înțelegeți. Acceptați doar punctul de vedere al celui care strigă mai tare și mereu. Asta este ideea oricărei manipulări.

        --2 voturi
        +1
        -1
    4. Nu v-am văzut așa vehement să nu zic disperat când au protestat cei pt Lasconi în Arad d-nule Notaros?
      Ce s-a întâmplat e în pericol autonomia UDMR? Că nu a respectat legea Țanțoș Barna și să indexeze pensiile iar nu a fost vreo problemă ci doar că strigă 50 de hăbăuci libertate și turul doi înapoi ce mai, lozinci legionare cum spunea tătucul Iliescu.

      +14 voturi
      +1
      -1
      • Ideea că aș scrie tot ce scriu pentru că aș fi ungur îmi blochează posibilitatea să vă răspund pe bune. De altfel la astfel de insinuări tipice unei anumite mentalități pe care Domnul Georgescu o exploatează perfect nu ai cum să răspunzi decât tot prin jignire. Numai că eu nu jignesc. Faptul că unii se simt jigniți de ceea ce scriu, vorbește despre ei, nu despre mine.

        --5 voturi
        +1
        -1
    5. @E. Nola
      Nu înțelegeți că nu mă interesează Georgescu. Nu-mi mai explicați că a făcut sau n-a făcut, cât e de rău sau de bun. Nu mă interesează.
      Dacă nu vă place democrația înseamnă că vă place dictatura și totalitarismul. Tertium non datur. Dacă sunteți pentru democrație atunci nu puteți să faceți abstracție de ce înseamnă asta, doar fiindcă nu vă convine rezultatul.
      Dacă am de ales între dictatură și Georgescu aleg Georgescu. Asta este problema. Sistemul ne-a obligat să ținem cu Georgescu fiindcă și-a manifestat reflexele de torționar nazist sau comunist.
      Știu, îmi veți replica că nu suntem în dictatură și eu vă amintesc că atuci când nu mai ai drept de vot ești deja în dictatură. Îmi veți replica că avem drept de vot și îmi veți face referire la programarea alegerilor din mai. Eu iarăși am să vă întreb dacă alegerile din mai vor fi libere și corecte sau va veni CCR să anuleze candidatura (modelul Șoșoacă), primul tur, al doilea tur, fiindcă dreptul de candida este dat de CCR și nu de constituție sau legislație, dreptul de a alege este și el dependent de CCR și nu de constituție sau legislație. Îmi veți replică că știți că sistemul va asigura alegeri corecte fără să păteți să-mi indicați ceva concret în susținerea credinței dvs. (este doar o credință, o dorință, ceva ce v-ați dori, ce v-ar conveni fără legătură cu realitatea obiectivă care vă contrazice).
      În definitiv eu vă respect poziția de respingere a lui Georgescu pe care-l considerați un pericol pentru țărișoara noastră scumpă și iubită. Dvs. însă văd că nu puteți să respectați chiar dreptul de vot universal și preferați să fim o dictatură. Preferați orice, oricât de rău numai să nu iasă o persoană. Dvs. nu vă doriâi un stat puternic dar aflat sub control democratic. Nu. Preferați mizeria actuală a unui stat prăbușit fiindcă faceți relativizări nepotrivite de genul: acuma e bine fiindcă e mai bine decât acum 50 de ani. Afirmația e corectă dar comparați mere cu pere. Eu aș întreba dacă acuma e mai bine decât dacă am fi avut mai multă democrație și mai mult stat de drept? Vă place educația pe care o avem, poliția pe care o avem, administrația pe care o avem (RECONS95% PMA5% din încasările din parcări – domeniul public al nostru), administrația centrală, nivelul de trai, nivelul de încredere în viitor al majorității, cvalitatea clasei politice, gradul de reprezentare al interesului public?
      Și în considerarea credinței dvs. nestrămutate și informate (bigotism) dvs. dezinformați, manipulați parcă la comandă (nu se poate ca în tot ziarul să nu fie nici o persoană care să vadă dictatura care ne-a fost vârâtă pe gât și toți, dar toți fărără nici o excepie o dați într-o veselie cu Goergescu e nașpa și guvernul Ciolacu 2 este proeuropean – oare ce-o fi însemnând și asta), cu boții ruși, cu pericolul de pe tiktoc – de parcă tiktok votează.

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Mai bine vă rețineați. N-ai cum să alegi între Georgescu și dictatură. Georgescu este dictatura. Democrația nu se opune dicaturii, ci absenței democrației. Dictatura înseamnă dominația unei singure persoane, dar există și societăți nedemocratice nedictatoriale. Votul în democrație nu este doar liber, ci și supravegheat și verificat. De aceea nu pot vota cei sub o vârstă, sunt țări unde dreptul e acordat la 21 sau 23, cei condamnați și cei considerați iresponsabili. Și rețineți: Hitler a ajuns la putere prin alegeri mai mult decât libere și democratice. Altfel spus, a simplifica treaba la opoziția dintre dictatură și democrație este chiar simpluț, ca să fiu fin. Nemaivorbind de egalitatea dintre dictatură și totalitarianism. Este chiar o eroare gravă…

        --6 voturi
        +1
        -1
    6. Între timp s-au dus și fâsâielile electorale cu legionarii și rușii.
      Dovezile cu așa-zisele atacuri rusești nu mai apar și nici nu vor apărea niciodată.
      Peșchir, Potra, Suru și alții acuzați de legionarism și sponsorizări ilegale au fost audiați și lăsați să plece acasă.
      Tiktokul (care trebuia închis) a ajuns acum să fie folosit de ciolacu și alții din politică. Deci e ceva bun și nu se mai închide prea curând în România.
      Rușii care au sponsorizat campania electorală a lui Georgescu erau de fapt prin pnl, dar așa-zisa presă iar nu mai scrie nimic despre asta.
      Tot așa-zisa presă se agita puternic ca să explice că ce face werner cu anularea alegerilor și prelungirea mandatului sunt perfect legale și constituționale. Între timp tot mai mulți au început să-și schimbe părerea cu privire la aspectul ăsta.
      Iar după toată mascarada asta, la care presa și televiziunile au contribuit din greu, a revenit guvernarea pds-pln-umdr (adică ăia pe care nu-i mai voia populația) și au băgat mai tare țara și cetățenii în r … t.

      Nu am văzut prin special nici un articol prin care să fie criticați ceilalți candidați sau celelalte partide (pln, urs, pds) pentru sumele cheltuite în campanie (sume pe care le plătesc acum românii de rând), pentru măsurile luate ca să „salveze” Românica, pentru cedările de voturi din campanie (chestie pentru care se răspunde penal) și multe altele.
      Și atunci apar întrebările: cine manipulează pe cine și unde e imparțialitatea presei ?

      +11 voturi
      +1
      -1
      • Simpluț, ca să fiu în ton: un așa zis comentariu în așa zisa presă.
        Doar ca să nu spuneți că nu sunt bine crescut, vă răspund: a demonstra negru pe alb o manipulare digitală orchestrată de serviciile secrete de oriunde este posibilă doar pentru specialiști, asta nu înseamnă însă că ea, manipularea, nu există. Iar dacă vă roade faptul că Specialul, mai precis subsemnatul, îl consideră pe Georgescu nociv, este o chestiune de profesionalism, nu una politică. Și ca să vedeți că vorbiți ca să nu stați șiniștit: de Georgescu Specialul scrie de o lună și jumătate. Înainte scria de ceilalți și nu se ferea să spună ce gândește: despre Falcă sau Bibi, Fifor sau Cionca, asta ca să nu mai vorbim de Johannis sau Ciolacu. Numai că acum prioritatea, firesc, așa e în presă, este Georgescu. Sau ați vrea să scriem despre dușmanii poporului și belșugul din piețe, așa cum se făcea în comunism?

        --5 voturi
        +1
        -1
    7. @ E. Nola
      Înțeleg ce-mi spuneți.
      Diferența dintre noi este una de abordare.
      Pentru mine democrația este asigurată de un sistem care pentru a fi funcțional trebuie să îndeplinească niște condiții. Pentru dvs. democrația este dată o persoană.
      Într-o democrație adevărată poți să-l pui președinte și pe Hitler că tot nu se va întâmpla ceva rău, iremediabil. Din păcate noi avem deja un Hitler într-o democrație slabă, mimată, de fațadă, fără instituții supuse controlului democratic (un CCR autoritarist aprioric, infalilibil, imuabil, perfect).
      Ipoteza instaurării dictaturii de către o persoană într-un sistem în care 1/3 din parlament poate iniția suspendarea președintelui (PNL, PSD, USR, UDMR au peste 50%) suspendare care se decide de plenul parlamentului de 50%, după care se orgnizează un referendum la care să fie prezenți minim 30% din persoanele cu drept de vot și care se consideră aprobat dacă numărul celor care-l susțin este mai mare decât a celor care-l resping.
      Pe de altă parte, un președinte deși are o influență mare, nu dă legi. Parlamentul dă legi, parlamentul ăla care are o majoritate așa zisă proeuropeană. Aș conchide că pericolul este foarte redus în comparație cu pericolul ca votul să fie valabil doar dacă convine unui grupuleț format din cei aflați deja la putere.

      +12 voturi
      +1
      -1
    8. … cu un banc din domeniul IT (care pate fi extrapolat): Intr-o cladire unde erau birourile Microsoft, Oracle si Linux niste angajati s-au intalnit simultan la toaleta.

      Angajatul Microsoft, dupa ce s-a pisat, s-a dus la chiuveta, a dat drumul robinetului la maxim, s-a spalat din abundenta, apoi a luat o gramada de prosoape de hartie sa-si stearga mainile.

      Angajatul Oracle a fost putin mai cumpatat, a deschis robinetul la jet potrivit, s-a spalat pe maini, a inchis rapid robinetul, a luat cu grija 2-3 prosoape sa-si stearga mainile.

      Angajatul Linux s-a pisat, a tras fermoarul si si-a bagat mainile in buzunar

      Angajatii Microsoft si Oracle au fost foarte contrariati si au inceput sa caute scuze.

      – Microsoft: noi avem resurse nelimitate atata timp cat producem ceva bun si competitiv.
      – Oracle: la noi se gandeste pe buget, se reface daca se depasesc resursele, dar cu analize foarte atente.
      – Linux: noi am invatat sa nu ne pisam pe maini.

      +15 voturi
      +1
      -1
    9. ” Înainte scria de ceilalți și nu se ferea să spună ce gândește: despre Falcă sau Bibi, Fifor sau Cionca,”

      Am întrebat ceva și mi s-a răspuns altceva.
      N-am văzut nici un articol legat de protestele USR / Lăsconi, unde s-a mers contracost. N-am văzut nici un articol legat de Ciolacu și Nordis.
      Nici un articol care să vorbească despre nevinovăția așa-zișilor legionari / interlopi care îl susțineau pe Georgescu.
      Tind să cred că Specialul ar trebui să rămână la jurnalismul de investigații pe partea de Arad. Investigațiile la nivel național se pare că sunt o pălărie mult prea mare și sunt alții care se pricep mai bine.

      P.S. Observ din comentarii că mulți încearcă să explice același lucru, dar autorul articolului se face că nu pricepe. Eu știu că atunci când 3 sau mai mulți oameni îți spun că ești beat, te duci acasă și te culci.

      +6 voturi
      +1
      -1
      • Iar eu știu că atunci când cei care nu pricep sunt mulți, iar cei care pricep puțini, cei care pricep își văd de treabă.
        E bine când omul nu își pune întrebări privind ceea ce știe. Poate trăi liniștit cu convingerea că el are dreptate, iar ceilalți ar trebui să fie trimiși acasă și culcați. La ceva lagăre pentru cei care îi veți considera beți v-ați gândit?

        --5 voturi
        +1
        -1
    10. Buna intrebare in titlu… o alta la fe de buna ar fi „cum sa-i manipulezi pe cei care nu pot fi manipulati?” cam asta am impresia ca incercati d-le E. Nola cel putin referitor la un candidat sau daca nu atunci macar va acord prezumtia de om convins de propriile impresii bazate pe AFIRMATII nedovedite ale adversarilor(bine ar fi) . Eu nu am stiut aproape nimic despre acest domn Georgescu pe care-l detestati cu false convingeri(asta e convingerea mea falsa sau nu). Dupa ce am vazut ca sistemul care era deja putred in tara s-a coalizat atat de vehement impotriva lui incat sa incalce cras LEGI si insusi Constitutia am inceput sa sap mult si adanc ore intregi sa vad ce hram poarta…si am ajuns la concluzia ca nu e nici pe departe atat de „dezaxat” cum e prezentat de propaganda progresist/globalista(mai nou numita „pro-europeana”) in care („no offence” dar dupa ce am citit cateva articole ale dvs pe acesta tema) eu personal va includ. As vrea sa vad in afara de IMPRESII(sa fiu elegant sa nu presupun ca de fapt aveti vreun scop ascuns) pe ce se bazeaza aceasta vadita idiosincrazie fata de un cetatean care la ora actuala e printre putinii cu vizibilitate majora care(chiar direct implicat fiind) releva un cras ABUZ si un grav derapaj spre dictatutura a PUTERII(cu tot ce implica, CCR „included”) … la asta nu trebuie sa raspundeti ca ajung unele afirmatii mai vechi ca Dl Georgescu ar „crede in martieni” pe baza unui clip scos din contextul unui interviu mai vast in care a spus metaforic ca s-a intalnit cu „o alta specie” referindu-se in realitate la „varfurile” WEF(K.Schwab, N.Harari, etc) niste specimene dezumanizate cu care daca cineva se considera „in aceasi specie” as zice ca poate fi categorisit un fel de entitate antropomorfa inumana(adica „alta specie”), apoi ca ar fi fost „somer” ceea ce nu reiese din CV-ul lui oficial si necontestat de nimeni conform caruia si azi este profesor la UPIT: https://www.upit.ro/_document/223510/cv_georgescu_calin.pdf. (o fi si asta un fals?). Lasand asta la o parte poate raspundeti la o singura intrebare, daca prin absurd d-l Georgescu ar fi singura sansa sa se reinstaureze ordinea constitutionala in aceasta tara tot contra ati vota? …*asta in cazul in care nu cumva credeti ca e in regula ca anularea turului 1 dupa validare si tot ce a urmat dupa(si se continua) ar fi democratic doar din cauza ca aveti dvs o antipatie poate plecata din o lipsa de investigatie complexa a personajului in cauza. Pai daca era un escroc si impostor nu era arestat pana acum la cate „probleme” creaza PUERII? Manipulati-o pe asta

      +10 voturi
      +1
      -1
      • N-am ce să manipulez, și da, sunt prooccidental și proeuropean de peste 50 de ani, de pe vremea când pentru asta puteai ajunge la pușcărie. Și n-am ce manipula fiindcă Dumneavoastră sunteți mult în urmă cu informațiile. Dacă le aveați pe toate nici măcar nu vă trecea prin cap să puneți problema astfel. Nu de alta, dar un om al serviciilor nu are cum să garanteze ordinea constituțională. Dimpotrivă, aș zice.

        --9 voturi
        +1
        -1
    11. De apreciat sinceritatea cu care expuneți , în prima parte a articolului , metoda pe care o aplicați în ultima parte a sa și cu care ați reușit să produceți așa florilegiu de idei ( normal , adverse ). Aș avea o rugăminte ( pentru a-mi completa degustarea articolului ) . Dacă nu e secret ( de serviciu ) sau poate un detaliu uitat ( cu care reveniți ) din ultima parte a aricolului , ne spuneți unde și când a beneficiat Georgescu C. de burse de studiu în Occident înainte de 1989. Mulțumesc ( pe bune ).

      +9 voturi
      +1
      -1
      • ”După absolvirea facultății în 1986, a dobândit experiență suplimentară prin misiuni în Regatul Unit și Statele Unite ale Americii,”, e din Wikipedia, acolo unde titularul poate bloca informațiile care nu îi convin. Dar nu se pune problema așa, CV-ul său oficial este confecționat, de fapt o fabricație caracteristică agenților acoperiți. Sunt informații, chiar din surse avizate, specialiști în servicii sau chiar șefi ai acestor servicii care confirmă aparteneța lui Georgescu la aceste servicii, recte SIE, cum se numește mai nou. De fapt, asta e problema.

        --8 voturi
        +1
        -1
    12. Aloooo, Georgistilor, vouă chiar vi se par a fi vorbele unui om cu toate țiglele pe casa?

      201. „România este farul care va ghida lumea în vremuri de întuneric.”

      202. „Carpaţii sunt antenele care captează lumina universală pentru omenire.”

      203. „Fiecare român este o lumină cosmică ce trebuie să strălucească.”

      204. „România este nucleul energiilor pozitive care vor salva planeta.”

      205. „Carpaţii sunt pilonii care menţin echilibrul spiritual al lumii.”

      206. „România va deveni liderul unei revoluţii globale a spiritualităţii.”

      207. „Energia Carpaţilor hrăneşte nu doar România, ci întreaga lume.”

      208. „România este punctul de pornire al unei noi ere a umanităţii.”

      209. „Lumina spirituală a României este destinată să îmbrăţişeze întreaga planetă

      +2 voturi
      +1
      -1
    13. D-le E.Nola, va citez: „… un om al serviciilor nu are cum să garanteze ordinea constituțională”… pai nu era un dement dus cu pluta care vorbea cu martieni care a somat prin Austria? nu sunt deloc fan „servicii” altele decat cele 100% democratice(cam greu de gasit in tara asta) dar nici nu ii subestimez intr-atat sa cred ca ar racola un scelerat cum e descris de adversari care manipuleaza prin diverse citate scoase din context unele din ele fiind de fapt emanate din alte citate din Eminescu sau altele doar specifice unor oameni prea credinciosi sau manati de o forma de patriotism impins la paroxism. Apoi acele „servicii” au CCR, Guvernul si pe KWI „la mana” deci inseamna ca i-au pus bete in roate propriului „agent”…da mai era cineva obsedat de „agenturilii straine” daca la servicii straine va referiti al caror om credeti ca este. Poate ne aratati si ceva dovezi in sensul asta sau pentru alte alegatii „la moda”. Declar sincer ca nu sunt mare fan al acestui candidat dar la ora asta pare singurul care deranjeaza rau „sistemul” si exista dovezi clare(vi le furnizez daca nu le stiti dar cred ca doar le ignorati sau bagatelizati intentionat) ca este sustinut de Trump(sau macar de oamenii lui de baza) ceea ce pentru mine in calitate de antiglobalist ce sunt este un mare atu, resping ideea ca nu as fi prooccidental/proeuropean din cauza asta, asta e doar narativul simplist al celor care nu au alte argumente. Daca in opinia dvs cineva e antieuropean sau „rusofil” pentru ca e impotriva unor enormitati dezumanizante ale celor de la WEF sau a unor aberatii nedemocratice ale UE(sau ale SUA de cand cu Biden) atunci chiar m-am lamurit, ar fi pacat pt un intelectual veritabil dar s-a mai vazut(recte Plesu, Liiceanu, Patapievici, etc care au devenit „trompete” sorosiste(asta e dovedit)

      +9 voturi
      +1
      -1
      • Nu intru în amănunte, vă respect opiniile, însă, într-adevăr, ne situăm pe paliere diferite.
        Ceea ce vreau însă să vă spun, chiar să vă atenționez: domnul despre care discutăm, fiind cum este, nu reprezintă nicio garanție, în nicio direcție, având în vedere că nu el este cel care hotărește, ci alții de după el. Despre care nu știm mare lucru, eventual bănuim. Iar un astfel de om nu are cum să fie un președinte puternic și reformator. Pentru că aici vă dau dreptate: societatea românească are nevoie de oameni politici puternici și atașați care să treacă la reforme. Georgescu nu este și nu va fi niciodată un astfel de politician.

        --6 voturi
        +1
        -1
    14. Aici e că și în galerie fiecare cu echipa lui, glumesc bine înțeles
      Uite un articol ce a generat discuții interesante , bune și de actualitate .
      Aici se vede cât de bine ar fi ca, toată presa sa se comporte la fel, sa poți sa dai replica pertinentă și în limita bunului simt,chiar și atunci când unii încearcă să ducă discuția într-o singură parte , celelalte păreri aduc un echilibru și putem cat de cat sa fim mai bine informați.

      +12 voturi
      +1
      -1
    15. Intr-un oras dominat de “emanati” sa ai opinie ca a dlui Notaros&colegii de la Special este o “raza de speranta”. Admir rabdarea cu care raspundeti E.Nola la toate atacurile acestea demne de “before’89” sau de prin ‘45! Chiar va merita? Este o virba romaneasca…nu te-amesteca…ca te mananca…”!
      As zice Stop! Este o linie care nu trebuie trecuta!

      --1 voturi
      +1
      -1
    16. Totusi…va-nteleg, oarecum…imi revine in minte un foarte drag prieten din vremuri imemoriale…Nelus (Aristide) Dragomir…
      Am fost socata sa-l vad facand parte din Parlament in anii FSN-ului, eu “taranista” fiind si i-am marturisit uimirea mea; mi-a raspuns cu onestitatea, caracterul si verticalitatea care-l caracteriza “ …daca vrem sa facem ceva, o putem face doar facand parte, din interior…trebuie sa ne asumam” si a avut initiative deosebit de importante…insa l-au rapus…VC Tudor si aripa aradeana Z…iar aradenii nu l-au aparat…si s-a stins…
      I-au dat numele unei strazi 🙁 cumpararea gratuita a complicitatii…cam asta mi-a demonstrat ce fel de comunitate am devenit…

      +10 voturi
      +1
      -1
      • Da, cred că vă înțeleg și eu. Noi, jurnaliștii mai în vârstă, cei care avem amintiri începând cu Decembrie 1989 și unii ca mine, chiar de dinainte, îl considerăm pe Dragomir singurul arădean care putea, dacă era lăsat și ajutat, să devină un politician autentic de mare folos pentru Arad. Și nu numai…

        +3 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.