duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Ce se vede din anul care vine? Deocamdată doar fundul…

  de Lajos Notaros | 28 decembrie 2023, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  11

  De oriunde l-am privi!

  Acum și aici, în acest ultim comentariu al anului cu care mă risc în Specialul din Arad, mă uit, așa, mai în sus, mai spre cap, spre umeri și gât, adică și ca să nu o lungesc și să o complic și mai tare, spre situația generală, de la centru, cum se mai spune la noi, în spiritul vremurilor abia trecute, bazate pe centralism, control și promovarea intereselor celor care se află acolo. Sau pe acolo.

  Știm precis un singur lucru: vom avea un an electoral cum n-am mai avut, alegeri de toate felurile și dimensiunile, în mod normal, la sfârșitul anului care vine ar trebui să avem o schimbare semnificativă a vieții sociale și politice. În bine, spune optimistul incurabil din noi. Numai că – și aici începe analiza – optimistul adevărat este un pesimist care nu își pierde simțul umorului nici în preajma Apocalipsei.

  Uitându-ne nițel în jur, realizăm rapid că dacă rămâne cum este acum, e chiar bine, e chiar un pas în față. Iar această constatare optimistă ne este hrănită de „oferta” politică actuală.

  Întrebarea de bază este și rămâne, aproape ca întotdeauna pe la noi, cine? Sau și mai concret: cu cine?

  Cu cine să faci politică profesionistă, democratică și eficientă în același timp? Cu cine să reformezi sistemul care se adapă în continuare din deprinderi învățate în alte vremuri. Cine va realiza, în cele din urmă, că România în UE are o șansă istorică? Și cine va fi în stare să transforme această posibilitate în realitate?

  Gândindu-ne la toate astea și avându-i în față pe cei pe care îi vom alege la anul, ne cam piere cheful.

  Bun, Johannis se duce, nu-i o pierdere mare, el dus a fost de la început, chiar dacă avea o calitate în care românii – tot așa, datorită deprinderilor din trecut – au crezut: era neamț.

  marcel ciolacu

  Dar cine va veni în locul lui? Geoană, cel care conduce în sondaje, dar e cam pe terminate din toate punctele de vedere. Izolat și pus la rece. Ciolacu, cel care se imaginează revoluționar și se luptă cu fantomele sale inexistente? Boc de la Cluj, fost omul lui Băse, viclean nevoie mare, dar rămas captiv în naționalismul de prost gust dintre cele două războaie mondiale? Poate inginerul de la Oradea, de Bolojan zicem, descurcăreț și practic, dar prea puțin apreciat la București?

  De procuroarea cu nume unguresc de la UE, nici nu prea are rost să vorbim. Că a fost sportivă, e foarte bine, dar e femeie, oameni buni! Iar femeile la noi, din cele mai vechi timpuri, au tot respectul nostru, le iubim și le dorim, dar să își vadă de treburile lor. Bucătărie, copii, curățenie și alte cele, să nu se amestece în treaba bărbaților. Mă rog, un primar acolo, merge, e chiar bine pentru o femeie. Mai ales dacă își imaginează că orașul este o mare bucătărie sau supermarket. Dar o țară, nu-i așa, să fim serioși, e altă treabă.

  De altfel, asta e problema și cu Șoșoacă. Nu faptul că e dusă cu pluta. Dimpotrivă, asta, în situația creionată, chiar o recomandă. Niciodată nu poți știi de ce e în stare o femeie care se teme de o muscă, dar se repede înainte când vede taurul. Ș-apoi e de-a noastră, nu-i așa? Le spune verde în față, chiar dacă spune prostii. De Simion nici nu mai are rost să vorbim, el nu există decât în comparație cu Șoșoacă și în răsadurile românilor verzi chiar și în miezul iernii.

  Diana Sosoaca George Simion 770x540 1

  Părăsind apele tulburi, ajungem, prin nenumărate vârtejuri, la USR. Da, chiar ar fi aici de salvat câte ceva. Numai că or fi ei cum sunt, dar nu se prea văd, iar când se văd intră în conflict cu toți cei care se văd altfel. Nu au șanse, săracii, românul e dintr-o bucată sau mai multe, dar îi plac lucrurile simple. Nu vorbe pe care nu le înțelege bine nici cel care le pronunță corect.

  Deci, cum spuneam mai sus: nu sunt, iar cei care sunt nu prea contează.

  Situație care se repetă și în teritoriu. Venind încet și cu grijă, mai spre noi, aici, la Arad, treaba e ca în oglindă. Nu are rost să insistăm acum, am mai spus-o de nenumărate ori: e chiar jale. Orașul e prins în plasa unei demagogii hoțești care persistă aici de peste 20 de ani. Partidele nici nu mai contează, oamenii sunt aleși pe bune, dar pe invers. Nu pe baza competenței și a bunăvoinței, ci a slugărniciei incompetente, dar cu atât mai înfometate. De mărire și avere.

  Falcă et co sau Fifor și restul? Ce să alegi? Nu de alta, dar celelalte partide există la Arad mai mult pe hârtie și în visele unora care nu își găsesc locul și rostul în cele două care, cât de cât, mai există. USR e Wiener și basta, AUR e cine știe cine, dar mai nou e Parasca. Cunoscuți mai mult de pe Facebook, dar nici acolo neapărat de bine.

  54189d50edb3d5a89c8b2a3bd1152c0fdb939cc0

  De UDMR, nici nu am vorbit. Uniunea Maghiarilor din România este oricum o cantitate din ce în ce mai neglijabilă, nemaivorbind de relațiile sale bazate pe bani și alte cele cu regimul contra naturii, dar deosebit de firesc pe aici, prin părțile noastre, al lui Viktor Orban. Și dacă tot a venit vorba, să pomenim și de al nostru, Ludovic, dacă vă mai aduceți aminte de el, încercând să revină acolo unde i-ar sta bine, dar alții nu sunt neapărat de părerea asta. Nu că ar fi mai prost decât ceilalți pomeniți, dar îl știm acum și pe el, iar alte fețe nu se arată.

  Având toate acestea în vedere, să nu vă mirați prea tare că de alegerile din SUA nici nu am pomenit.

  Cum o fi, o fi, sarmale mai sunt, nici șampania nu s-a terminat, așa că hai să ne mai delectăm câteva zile până dă Apocalipsa peste noi.

  La Anul și La Mulți Ani!

  Citește și: Enola Day – Încrederea la români · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cu cine?
   Păi …..
   La noi se votează pe liste de partid. Listele de partid sunt făcute de câțiva nenici din poziția de lideri de partid (Falcă la PNL, Fifor la PSD și rtestul nici nu mai contează). Adică noi vom vota iarăși niște liste. Candidați nu avem voie să alegem.
   În plus consilierii locali (ăia de pe liste) nu sunt nici măcar oameni. Sunt doar mărunte, jenante, triste slugi de partid (slugi ale șefilor de partide) fiindcă există marele cretinism al retragerii susținerii politice a consilierilor care-și permit să nu fie de acord 100% cu partidul (șeful de partid), adică oricine nu este slugă iese din joc.
   Mai adăugăm că primarul și președiontele de consiliu județean care sunt aleși într-un singur tur și riscă să prmoveze ca administrativ comuniitar fără reprezentativitate (Bibarț a fost ale cu 14600 de voturi din peste 160.000 – este astfel irelevant, o minoritate, un nedorit, un profitor care nu reprezintă pe mai nimeni, fără încredere, cu un mandat forțat și siluitor de logică electorală).
   În concluzie se poate spune că sistemul ne limitează dreptul la vot. Ne obligă să continuăm cu aceeași băiețași fără cultură, fără empatie, fără viziune, fără valori, fără principii – fără nimic din ce face distincția între om și animal.
   În orinea asta de idei îmi permit să emit un pronosic care are o șansă de cca. și aroximativ 100% să se adeverească: Orice votăm ei vor fi aleși și astfel vom avea iarăși o clasă politică de cea mai slabă calitate, sărăcie, prosteală pe facebook, lipsă de proiecte, lipsă de competențe, amatorism, misecuvinism jalnic, corupție, gargară pentru prostălăi …. toate mizeriile ce ne caracterizează sistemul politic și administrativ de rahat pe care și l-au creat ei pentru ei ca să mimeze o democrație care în realitate nu o avem, pe care ne-au luat-o , o mimare care împiedică majoritatea să vadă hainele de fițe ale împăratului gol.

   +9 voturi
   +1
   -1
  2. Nu înțeleg de ce toți îi excludeți aprioric pe CANDIDAȚII INDEPENDENȚI ?
   Dacă nu li se va da și acestora o șansă (care E MULT MAI SIMPLU DE SCHIMBAT, de la un mandat la altul, față de „găștile politice”), atunci, în veci nu vom putea asana clasa politică! 😥
   .
   Ce-ar fi, ca răspuns la „listele de partid” să răspundem CU, ANGAJAREA TUTUROR VOTANȚILOR, de a nu mai pune ștampila decât PE INDEPENDENȚII NEÎNREGIMENTAȚI POLITIC sau CLIENTELAR, care ni se par nouă mai dizerabili ? 🤔
   .
   Dacă NU DEMONSTRĂM clasei politice că noi VOTĂM CE VREM NOI , nu ce „ne bagă ei pe gât”, niciodată nu se vor ridica OAMENI DE CALITATE care să candideze….
   Dar pt asta, noi, votanții, TREBUIE SĂ DEMONSTRĂM CĂ ASTA VREM!!! 😉

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. Vom avea, vom face, vom livra, …

   “[…vom avea un an electoral cum n-am mai avut, alegeri de toate felurile și dimensiunile, …]” – corect.
   “[…dacă rămâne cum este acum, e chiar bine, e chiar un pas în față…] “ – absolut corect.
   UDMR nu este o cantitate neglijabila – [Sapir-Whorf] – au ceva deosebit, in sensul bun.
   La Anul și La Mulți Ani!

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Punand stampila pe independenti – putini sau multi nu stim cati se vor incumeta – vom risipi voturile!
   Pentru ca cei care sunt infipti la putere se vor concentra sa o pastreze si se vor mobiliza sa-si pastreze privilegiile!
   Parerea mea – chiar daca, nu-i asa L. N. ar trebui sa-mi vad de bucatarie :)) – este ca sansa noastra ar fi sa ne concentram pe USR – nu este doar domnul W, mai sunt persoane care au muncit serios si s-au auzit in urbe si poate ca cei de la Pro Urbe si altii ca ei, de dragul Aradului isi vor da girul…
   Puterea sta in unire, nu in dezbinare.

   +2 voturi
   +1
   -1
  5. Aveți dreptate că „nu-i vedem”, dar, să fim realiști, câți dintre oamenii competenți și mai modești (modești nu că „nu i-ar fi dus capul”, ci pt că nu au intrat în diverse cârdășii…), își pot permite să-și înceapă de pe acuma o campanie, dacă nu electorală, cel puțin „de vizualizare” ?
   .
   Și, să fim din nou serioși, cât din presa aservită într-un fel sau altul, politicului, ar avea interes să-i promoveze?
   .
   De asemenea, o persoană serioasă are, în general, un loc de muncă sau o afacere LA CARE TRUDEȘTE DIN GREU.
   Ori, să-ți abandonezi/neglijezi de pe acum acea afacere/loc de muncă, pe baza „pielii ursului din pădure” (pt. că la mentalitatea actuală a votantului român, cam asta este „șansa” unui independent serios, să fie ales…😥), nu cred că acea persoană își va permite „luxul” de a-și bate joc de ocupația actuală, pt UN CÂȘTIG ÎN ALEGERI ILUZORIU.
   .
   Ia să ne schimbăm, NOI, alegătorii, mentalitatea oferindu-le acestor independenți ȘANSE REALE și sunt convins că, în timp, se vor înmulții și persoanele serioase care vor lua în calcul un sacrificiu material și profesional, contra șansei de a schimba ceva în bine în urbea sau țara în care trăiește.
   🤔
   .
   Dar până nu facem noi, alegătorii, primul pas, care NU NE COSTĂ, EFECTIV, NIMIC (ci doar o schimbare de gândire și de mentalitate), de ce am aștepta din partea acestor independenți serioși, niște sacrificii materiale și profesionale, deșarte (pt că, o campanie, cu mult timp înainte; cam asta impune) … ?
   .
   Eu zic să aștept să vedem listele electorale cu candidații (când vor fi ele), și abia apoi să-i „disecăm” , nu de pe-acum să-i criticăm că „nu-s vizibili” … 😉

   --1 voturi
   +1
   -1
  6. Soluția pentru cei ce nu „se reăaesc” În niciun candidat (toți sunt „o apă și-un pământ) : Se pot pune 3-4 stampile pe buletin. Mai bine să se anuleze votul decât să fie contabilizat ca neprezentare. Și să ajungă din nou cineva primar fără nicio legitimitate reală (votat de 10-15% din populația orasului). Poate așa s-ar deschide și calea unei dezbateri reale privind comunitatea arădeană (dacă se ajunge în turul 2).

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.