Enola Day: Binomul Dragnea-Johannis aruncă bomba și lovește din nou!

  de E. Nola | 9 februarie 2017, 8:07 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  28

  Motto: From Romania, an encouraging sign of democracy

  Mottoul este titlul articolului editorial din Washington Post de ieri, semnat Editorial Board, cu alte cuvinte un editorial care reflectă punctul de vedere al ziarului din capitala SUA, o publicație care de la Afacerea Watergate a devenit un simbol al jurnalismului echilibrat dar incisiv, responsabil și profesionist în același timp și se traduce astfel: Un semnal încurajator pentru democrație din România.

  Facebookul este plin de opinii și păreri susținute prin apelul la tot felul de ziare, publicații și site-uri de care auzi doar atunci când deschizi linkul pe care ți-l oferă câte un binevoitor cu intenția clară să-și sublinieze cu un argument de autoritate propria atitudine și opinie în și la criza românească în derulare rapidă la care asistăm de la începutul anului, moment în care Dragnea și ai lui au hotărât s-o lase mai moale cu promisiunile electorale în bani și să treacă la rezolvarea unor chestiuni mai mult decât urgente: înainte de toate sabia lui Damocles care atârna în mâna justiției deasupra capului șefului lor din Teleorman.

  Altfel spus, pe Internet găsești de tot ce ai nevoie, problema este să cauți, iar dacă vrei să demonstrezi că Pământul nu este rotund, ci hexagonal, susținut în haosul primordial de șase țestoase uriașe, nicio problemă, găsești cel puțin zece site-uri și încă câteva sute de linkuri care te vor ajuta în această întreprindere.

  Desigur, cu o condiție foarte importantă: să fii destul de stupid, beat sau șugubăț ca să vrei asta.

  În zilele trecute cineva la care țin și pe care îl stimez se lamenta de starea în care a ajuns presa, chemând-o la ordine să-și reia rolul ei uitat de formator de opinie, uitând la rândul său că acest rol al presei este strict propagandistic și caracterizează presa din societățile totalitare.

  Se uită mai mereu de caracterul absolut recent al modului în care producem și consumăm presă în aceste zile, se trece mult prea ușor peste faptul că folosirea adecvată a noii prese, proteică și ubicuă prin online, reclamă inteligență și cultură, spirit critic și o educație prealabilă care acum lipsește la marea majoritate a celor care se năpustesc pe Internet precum norul de lăcuste pe livada abia înverzită sau pe lanul încă crud de cereale.

  APTOPIX_Romania_Protests_84679.jpg-f66ba

  Un astfel de nor este foarte ușor de manipulat de cei care doresc să obțină câștig de cauză prin folosirea armei de bază a manipulării și propagandei: apelul la instincte, prejudecăți și zvonuri, în loc de inteligență, cunoștințe și informații.

  Cu toate aceste în minte, revenim la editorialul de ieri din Washington Post cu observația că cei care sunt la nivelul conspirației universale după care întreg Universul, în frunte cu SUA și George Soros,  colportează la pieirea omenirii, iar acest proces va începe în România, să ne părăsească acum, nu dorim să le punem la încercarea răbdarea, pe Antena3 sau RTV, eventual Realitatea sau B1 găsesc exact ce doresc și vor să audă!

  Continuarea lecturii nu este recomandabilă nici celor care cred că SRI este în toate, în cele ce mâine vor râde la soare, iar acum stă în spatele lui Johannis mai abitir ca Gestapoul, fără să mai vorbim de cei care cred că Dragnea este imaginea României de mâine iar Hacienda lui pe patru locuri de casă, cu teren de tenis și piscina cu nocturnă, din Alexandria de pe Dunăre a fost ridicată din salariul de prefect și de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

  Însușirea ideilor publicate în Washington Post, ziarul la care au lucrat cei doi jurnaliști care au fost decisivi în demiterea presedintelui Nixon, ar putea influența negativ și fericirea și bunăstarea celor care cred că nu există nicio diferență între Johannis și Dragnea, ba dimpotrivă.

  Jurnaliștii americani sunt scurți și la obiect, probabil ținând cont de obiceiul americanilor de a lucra. Descriu cât se poate de exact situația din România, arătând că populația care a ieșit la protest a fost revoltată de încercarea social-democraților care au câștigat, handily, adică lejer, alegerile din Decembrie de a înmuia legislația anticorupție (relax anti-corruption laws).

  Iar, susține boardul editorial al WP, asta nu așa pentru că ar fi ei mai umanitarieni de felul lor, ci pentru a-l scăpa de condamnare pe Liviu Dragnea, cel care este deja condamnat cu suspendare pentru fraudă electorală(electoral fraud).

  Presupunând că cei care au fost avertizați sunt deja pe Antena3, voi insista nițel pe această chestiune.

  Cei care abia așteaptă să-și primească măririle de salariu și pensie, bonurile de masă și cei o sută de lei promiși de Ceaușescu în Decembrie 1989 consideră că treaba aia cu frauda electorală e așa un fel de nimic, și ce dacă a mai pus Dragnea câteva nume acolo în plus sau a anulat câteva voturi potrivnice?

  Mare lucru, toți fac asta, pentru că în țara asta se fură, Domle, toți și de când e lumea.

  Dincolo de minciună – nu toți și nu de când e lumea! – acești neutri și binevoitori nu realizează că pentru democrație frauda electorală e ca mătrăguna pentru Romeo și Julieta.

  Când ți se fură portofelul sau bicicleta e dureros dar ți s-a furat doar un obiect, ceva ce poate fi recuperat sau înlocuit, dar când ți se fură votul, ți se fură de fapt identitatea, ești furat ca ființă umană, redus la zero ca cetățean, omorât virtual și executat din pix.

  Dacă ar fi după mine, cei prinși cu furt electoral, pe lângă condamnarea penală adecvată, ar trebui scoși din viața publică pentru o vreme, cu interdicția de a ocupa funcții de orice natură care pot influența direct viața celorlalți.

  Până când nu se înțelege că a ironiza frauda electorală înseamnă să-ți tai craca de sub propriul fund de cetățean, că furtul trebuie pedepsit indiferent cine îl face, că toți cei care fură folosindu-se de funcțiile lor publice și politice te fură pe tine ca cetățean al acestei țări, ieșirea tinerilor în piață va cădea în gol.

  rezist7768

  Și ar mai fi ceva și pentru cei care mestecă Binomul toată ziua, de dimineața până seara, și au trăit măcar zece ani sub Ceaușescu.

  Cine crede că DNA îi îngrădește libertatea iar Codruța Kövesi este Baba Cloanța încă tânără, să nu uite diferența dintre frica de Securitate și frica de DNA: de Securitate ne temeam toți, de DNA te temi doar dacă furi sau te gândești că ar fi bine!

  E atât de simplu dacă, în afară de onoare, n-ai ce pierde, și cât de complicat dacă pe lângă ce ai furat mai pierzi și convingerea că ești cel mai tare din parcare!

  Am scris acest text și pentru a răspunde unui comentator de bază al Special Arad și unui amic care jubila ieri după hotărârea Curții Constituționale pe care o considera o înfrângere pentru Johannis, și îndeosebi pentru cei care în presă vor să citească, să audă, să vadă ecoul idiosincraziilor și prejudecăților proprii și sunt foarte revoltați când dau, în loc de astea, de adevăr.

  Știm, adevărul doare, mai rău decât un vaccin, de aceea prima oară îl luăm în doze mai mici și aduse din import.

  A, da, titlul: este evident o parodie la titlurile din presa fără minte și demnitate de la noi în totală opoziție cu tot ce urmează în text de la ei.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Un articol foarte bun, ma regasesc in gandurile dumneavoastra.

   O mica mentiune: eu am invatat ca verbul “a fi” la conjunctiv-prezent este “sa fii” nu “sa fi”.
   Probabil o fi o scapare la repezeala.

   Cat despre amicul dumneavoastra: i-as recomanda sa astepte decizia CCR de astazi. Astazi se judeca pe fond, ieri au deliberat doar faptul ca guvernul poate da ordonante de urgenta. N-a contestat nimeni asta, ci continutul ordonantei date.

   Numai bine!

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Lajj bacs, trestie gânditoare bilingvă ce ești! Cum te legeni tu în bătaia vânturilor, ca să nu te rupi! Ai o periuță la Iohannis și la servicii, ceva de admirat! Am identificat în text multe sofisme de actualitate (sofism=construcție logică aparent adevărată, dar fundamental greșită), care nu-ți fac cinste, ca formator de opinie echidistant (cum vrei să pari). Exemplific prin: recursul la un ziar american (știut fiind faptul că americanii sunt în spatele puterii, curajului și înțelepciunii lui Iohannis); încrederea naivo-parșivă în Codruța și în DNA; exagerarea bogăției lui Dragnea, probabil în contrast cu sărăcia bugetarului Iohannis; prin truismul fraudei electorale (Băsescu a fraudat 6 scrutine și n-a ieșit nimeni în stradă); prin hotărârea cu care crezi că adevărul adevărat este cel adus din import; prin idiosincrazia cu care demonizezi Antena 3 și România TV (fără aceste posturi n-am fi știut mai nimic de hoțiile și abuzurile lui Băsescu și de putregaiul din serviciile secrete românești)… Dar sunt prea scârbit de tot și toate, ca să mai am stomac să analizez ce scrie un ziarist frustrat. Mai ales că mă simt și eu, la rândul meu, un frustrat. În primul rând mă simt frustrat că n-am o țară normală, un oraș normal, o viață normală. În al doilea rând, că nu sunt oameni (politici, intelectuali, elite, patrioți, etc.) care să ne dea speranțe spre vreuna din aceste normalități. Protestatarii sunt doar puroiul care curge din rană, nu medicamentul.

   --5 voturi
   +1
   -1
   • Formularea asta cu trestia gânditoare bilingvă care se leagăna în bătaia vânturilor să nu se rupă este onorantă, mă recunosc în ea, vă mulțumesc.
    Sunt onorat si de onestitatea cu care vă recunoasteți frustrat si Dumneavoastră, suntem așadar cel putin doi, dar stim că de fapt formăm cea mai numeroasă populație a țării și a lumii.
    Acum micile mele precizări și completări:
    Sunt de fapt trilingv, aproape cvadruplu. Este adevărat, nu în rusă, ceea ce este un nou prilej de frustrare, sunt însă prea în vârstă ca să mai corectez asta.
    Nu sunt sofisme, este doar un text în care, inevitabil, accentul se pune pe ceva si altceva râmăne în umbră.
    Ați observat foarte bine: încerc sa fiu obiectiv în situația în care a nu lua atitudine este lașitate, iar în textele mele, altele decât cel de față, găsiti referiri și la cele care aici lipsesc.
    Prin referire la textele mele de până acum chiar vă distrugeți argumentul cu sofismul.
    Nu sunt sofisme, sunt doar accentuări cerute de momentul de față.
    Altfel spus: sunt declarat prooccidental, nu neapărat proamerican, dar dacă e să aleg între rusi sau americani, nu stau pe gânduri.
    De altfel, influența americana este globală, n-ai cum s-o negi, trebuie să o iei ca atare tocmai în spiritul obiectivității pe care îl vedeți pierdut în acest text.
    Nu am perii pentru Johannis, nu îl consider fâră reproș, dacă va veni momentul, voi expune si aceasta opinie așa cum am și făcut până acum, de altfel,însă la momentul actual el este cel care reprezintă atitudinea mea față de ce se întâmplă în țară.
    Este adevărat, nu-l prea văd pe Dragnea, baronul local emblematic, să ajunga vreodată – să zicem după ce iese spășit din puscărie – să mă reprezinte.
    Cu SRI și DNA nu am probleme efectiv, nici cu Securitatea nu am avut, băieții au fost atenți să nu ajung cumva în situația să dăunez lor și mie în acelasi timp.
    Unde ne despărtim flagrant sunt posturile amintite de Dumneavoastră: ei, aici faceti greșeala pe care mi-o reproșați: sunteți în plin sofism.
    Aflăm, am și aflat si nu de la Antena3 sau România lui Ghiță. Pe lângă aceste bude jurnalistice – despre asta este vorba pur și simplu, nu că țin cu unul sau altul, ci că profesional și moral sunt niște haznale -sunt altele mult mai frecventabile care au vorbit si de casele lui Johannis si de potlogăriile căpitanului de cursă lungă.
    În final, cred că, cu toată subtilitatea si rafinamentul de care dați dovadă, cred că de această dată nu ați reusit să identificați corect miza textului meu.
    Sau, ceea ce nu-mi vine să cred, aveți ceva cu mine.
    Și, apropo: si ultima formulare, cu puroiul care curge din rană, este memorabilă…de ce nu acceptati că pur și simplu sunt îngrijorat, si nu numai bilingv, pentru rănile României și ale românilor?

    +11 voturi
    +1
    -1
   • Domnule Radescu, gresiti profund. Sfatul meu este sa va vindecati de frustrari incercand o intelegere a situatiei “sine ira et studio”. Replica dvs e plina de ura, nationalism de secol 19 cu accente xenofobe. Idei de genul americanii-s de vina, DNA e parsiv, o fi Dragnea bogat, dar si Basescu …, s-a fraudat, dar si Basescu …, Antena 3 si RTV sunt singurele posturi care spun adevarul ( tot respe Basescu si servicii). Se vede ca sunteti un consumator ecclusiv de Ghita & Gadea Tv, iar faptul ca folositi cateva neologisme mai acatarii, nu va deosebeste prea mult de Floricica Dansatoarea, mai ales cand faceti comparatia intre protestatari si un puroi care supureaza.

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Cu Enola discut cu plăcere, omu’ are multă dreptate, avem puncte de conjuncție, dar și de disjuncție. D-ta, Adrieane (și tu mi-ai greșit numele, doar dacă nu mă consideri un urmaș al generalului prim ministru – caută pe Google), probabil că ești un taliban băsist, din una din cele două categorii: proști sau interesați. Nu știu unde să te încadrez, chiar dacă mi-ai dat un indiciu cu Floricica Dansatoarea pe care o frecventezi. Figura de stil cu puroiul făcea trimitere la modul în care poate fi salvată această țară nenorocită. Să fii iertat la Judecata de Apoi!

     +1 voturi
     +1
     -1
     • Răspund aici celor doi care s-au contrat pe marginea textului meu.
      Îmi face plăcere orice intervenie, inclusiv cele care nu sunt de acord cu punctul meu de vedere, nu tolerez însă cele care se jignesc personal între ele, cele care nu respectă spiritul și regulile dialogului sau polemicii civilizate.
      Am eliminat acele texte care procedau astfel, intervenia lui Adrian era la limită, poate era mai bine dacă nu-i dădeam drumul.
      Precizez, nu este vorba de cele care mă jignesc pe mine, la asta rezist, ci acele intervenții care se jignesc între ele.
      Îi rog pe toți comentatorii mei, stimați și așteptați in continuare aici, sa țină cont de aceste reguli.
      Mulțumesc!

      +4 voturi
      +1
      -1
     • Domnule ARadean, imi pare rau ca am intrat in discutii cu dvs. Vreau insa sa stiti un lucru: nu sunt basist, cum ma acuzati, si nici interesat in vreun fel. Am reactionat la comparatia protestatarilor cu un puroi ce supureaza, pentru ca nu mi se pare corect ca oameni care cred sincer in dreptate sa fie catalogati astfel.

      +3 voturi
      +1
      -1
  3. … in presa despre ‘’marea dilema’’ – unde amplasam Monumentul Marii Uniri.Pana la urma am constatat ca aceasta discutie s-a ‘’transferat’’ natural in alta, mult mai importanta – de piata!Este firesc.De remarcat ca acest monument urmeaza liniile principale ale ‘’progresului’’ Romaniei dupa 1990, o imbarligatura – cu toate sensurile care deriva de aici.Daca de la o imbarligatura am ajuns la piata ( in sensul propriu si figurat ), lucrurile sunt cat se poate de clare – In tara asta se intampla mereu lucruri foarte interesante, pentru ca nu se intampla niciodata ceea ce trebuie.

   +2 voturi
   +1
   -1
    • Nu am gresit niciun comment!

     Articolul dumneavoastra se incadreaza perfect in subiect – HW.Mai bine ne-am intreba cat de avansata este cercetarea in domeniul razboiului hibrid (HW) in Romania.HW este in stadiu de cercetare, sa ne puna pe ganduri acest lucru.Nu de mult am citit un articol in Washington Post al profesorului Frank Hoffman.

     +4 voturi
     +1
     -1
     • Pricep acum.
      Însă cred ca HW este o găselniță terminologică pentru a exprima o realitate greu de definit, aflată între Războiul Cald (adică razboi) și cel Rece, adică situația strategică bipolară din anii de după cel de al doilea război mondial.
      Razboiul Hibrid e de când e lumea, în sensul în care pe undeva e război iar pe altundeva tocmai nu este, diferența față de epocile precedente fiind doar modul rapid, instantaneu în care aflăm despre ele și despre opiniile, ideologiile legate de ele.
      Opinia publică globală este mult mai implicată ca înainte prin Internet si alte medii, devenind astfel un element important al arsenalului ideologic.
      Rolul jurnalistului creste enorm astfel, independența sa ideologică fiind un garant al reducerii riscurilor ce decurg din manipularea globală a constiințelor.
      Dacă la asta vă referiti, nu particip la HW-ul cu care ne sperie băieții destepți, îmi aleg subiectele în funcție de importanța si relevanța lor jurnalistică.
      Cum am spus, astept vremuri mai linistite pentru a aborda marea temă locală a Monumentului și a Pieții.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • … grup statuar din Arad ( Szabadság-szobor )este amplasat in Piata Reconcilierii.Ma asteptam ca ”imbarligatura” sa fie altceva.Discutiile pe marginea amplasarii ”imbarligaturii” sunt de piata, nimic altceva.Reconcilierea la romani e doar un termen abstract.HW ramane de actualitate.Incercati sa fiti mai versatil.

       +2 voturi
       +1
       -1
  4. Mă bucur că am fost printre cei care te-am inspirat. Deciziile Curţii Constituţionale nu sunt un motiv de jubilare, sunt doar obligatorii. În rest, e bine şi la vară cald. A, şi o chestie minoră, doamna de fier din România nu a candidat, iar DNA nu candidează ca să i se strige numele în piaţă. La Revoluţie se striga împotriva Securităţii, astăzi se strigă în favoarea unui parchet. Interesant.

   +3 voturi
   +1
   -1
  5. A prescrie mulțimii ce să strige în piață se numește miting, nu protest, iar în 89 nu s-a strigat împotriva Securității, ci a lui Ceaușescu, dimpotrivă, se spera că Armata și Securitatea îl va trăda și se va da cu poporul, așa cum s-a și întâmplat.
   Faptul că în țara lui Vlad Tepeș – unde ești tu Țepeș, Doamne – se strigă un nume identificat cu lupta împotriva corupției mi se pare chiar firesc și dătător de speranță.
   Mai mult decât interesant!

   +1 voturi
   +1
   -1
   • „Faptul că în țara lui Vlad Tepeș – unde ești tu Țepeș, Doamne – se strigă un nume identificat cu lupta împotriva corupției mi se pare chiar firesc și dătător de speranță.”

    Ce spuneți nu este alceva decât o Provocare. 🙂
    Sau să înțeleg că faceți „mișto” de oamenii „Onești” din Stradă, cu drept de a Protesta?

    0 voturi
    +1
    -1
    • Misto chiar nu fac de oameni pe care nu-i cunosc și care nu mi-o pot reîntoarce miștoul.
     N-ar fi fair.
     În schimb accept provocarea, chiar pornind de la ideea mea de demult care m-a ghidat până acum în scris, presă și alte cele: dacă ceva nu este provocator, provocatoare, fie ca e un text, o mâncare, o opera de artă sau un om, o întâlnire, nu merită interesul.
     De plictisit ne putem plictisi și fară să facem ceva…

     +2 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.