Enola Day: Aradul, aproape cel mai smart oraș din țară, deștept, adică, este cam prostuț, ne spun cei care se pricep…





Imediat după serbările de centenar, primarul nostru, mai primar ca al lor, s-a deplasat de urgență la Brucsles, scris, de această dată, Bruxelles, pentru a semna niște hârtii.
Ce vă mirați, cam asta este treaba unui primar smart, deștept, adică, să semneze sau să nu semneze niște hârtii.
Nici nu s-a uscat bine rugina pe grupul statuar smart din fața fostului cinematograf Dacia, știți, sala aceea frumoasă în care se proiectau odată filme 3D cu ochelarii la bilet, iar acum găzduiește pogorârea Sfântului Spirit în Arad, că Ghiță Falcă era deja la Bruxelles, alături de alți oameni destepți, smart, adică, să confirme participarea orașului pe care îl păstorește, mai abitir ca păstorii din fostul cinematograf Dacia, la programul orașelor europene smart, deștepte, adică.
Întâmplarea face ca de o vreme să urmăresc cu interes postările Domnului László Szőke, reprezentând în aceeași persoană un promotor al caselor inteligente la Arad și Asociația Pro Urbe, un tip în mod evident smart, deștept, adică, cel puțin în ceea ce privește casele și orașul în care promovează aceste case.
Domnia sa a prezentat pe larg ce înseamnă în zilele noastre un oraș smart, destept, adică, stabilind cu această ocazie faptul dramatic conform căruia orașul nostru mult iubit se află din acest punct de vedere nicăieri, asta ca să nu pomenim în acest context de curul broaștei.
Aradul, trage concluzia Domnul Szőke, este din acest punct de vedere un oraș prost, iar dacă – adaugăm noi – conform Domnului primar, este al treilea cel mai deștept oraș din țară, atunci ne putem face o imagine despre cum pot arăta orașele aflate pe listă după Arad.
Treaba nu este foarte complicată, înseamnă înainte de toate implementarea tehnologiei electronice din zilele noastre în administrarea treburilor publice dintr-un oraș, ceea ce concret înseamnă interacțiunea virtuală, prin Internet, respectiv laptop, tablete, telefoane smart (deștepte) între cetățean și serviciile publice.
Și mai concret, omul nu mai este obligat ca pentru orice să se prezinte la funcționarul plictisit de după ferestruica ghișeului, ci poate să plătească online, în condiții de deplină siguranță, orice, de la taxe la biletul de teatru, asta ca să nu mai vorbim de parcări și alte cele. Dar poate și mai mult, prin interfețele active și deștepte, adică responsive, ale instituțiilor, fie că e vorba de administrație, recte primărie sau spitale, școli – cataloage electronice –, poliție, inclusiv cea locală, mijloace de transport sau colectarea, nu-i așa, selectivă pe bune a gunoaielor menajere.
Ar mai fi și clădirile inteligente, adică cele care interacționează electronic cu proprietarul chiar și de la distanță, reglându-și funcționarea, consumul de energie și siguranța inclusiv în absența celor care le locuiesc.
Vedeți și Dumneavoastră, dragi cetățeni arădeni mai smart decât alții, noi, în afară de parcarea prin sms și operațiuni bancare – dar asta nu e treaba primăriei, băncile se ocupă în interes propriu –, eventual ceva plăți online la câteva instituții, nu avem nimic din toate astea.
Imaginați-vă totuși că într-un oraș deștept polițiștii locali nu stau în frig și ploaie la Podgoria sau în Aradul Nou la iesirea primarului din intersecție, semafoarele dirijează traficul în funcție de situație, noaptea luminile se aprind tot în functie de situație, pubelele publice au senzori care anunță compania că s-au umplut, infrastructura, de asemenea este monitorizată tot timpul, orice defecțiune este depistată în timp real, nu mai cauți jumătate de oră loc de parcare, fiindcă app-ul de pe telefon îți indică în timp real unde ai loc liber și în general ai informații despre cam tot ce te poate interesa în oraș, nemaivorbind de posibilitatea să rezolvi treburi birocratice de la distanță.
Ca părinte nu mai trebuie să mergi la diriginte pentru orice problemă, cataloagele inteligente îți oferă date zilnice despre evoluția și comportamentul copilului, iar poliția locală vede la dispecerat tot ce se întâmplă în oraș, având posibilitatea să intervină cu promtitudine în caz de accident sau alte probleme.
Nu e mare lucru, să nu credeți asta, tehnologia există de ani de zile, iar investiția merită toti banii, fiind recuperată foarte rapid prin economia de energie și timp de lucru.
E nevoie doar de concepție și gândire în perspectivă, de bun simț și responsabilitate pentru comunitatea care te-a ales, nu de vorbe, texte, zâmbete mieroase și fanfaronade lipsite de miez.
Pe deasupra ai și oameni pe care te poti baza, mă rog, mai ales dacă nu urmărești câștigul propriu, ci pe cel al orașului, uite, Domnul Szőke, inginer specializat în case inteligente, nu este singur, orașul e plin de tineri, doxă în calculatoare și tehnologie inteligentă, care abia așteaptă să fie folosiți conform pregătirii lor, nu să stea la o cafea și o apă, butonând degeaba smartfonul lor din dotare ore întregi în vreun bar uitat de Dumnezeu și de turiștii mai inteligenți decât locuitorii orașului.
E momentul, zicem noi, ca orașul să devină inteligent pe bune, să nu se multumească doar cu inteligența autodeclarată și autosuficientă din clădirea cu turn din centrul orașului, oraș cam prostănac deocamdată, chiar dacă este pe locul trei între orașele inteligente ale țării…
Comentariile portalului
Au 27 ani de muncă, respectiv 30 de ani de muncă, nu este vârsta lor
Care ,,numeroase generatii".... au 27 și 30 de ani, câte generații puteau pregăti? Dar să nu umbrim munca lor. Felicitări
Uite cum fugem tot timpul Gică Galerie. 🤣A fugit și de la Antena 3, poate pt că de dimineața l-au nervat la nervii capului niste ,,scârbe" de ziariști (...)