Enola Day: Arădenii între hoții lui Fifor și cei ai lui Falcă

  de E. Nola | 2 februarie 2017, 8:46 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  11

  Știți povestea aia în care cucuveaua îi spune vrăbiuței că are capul cam mare?

  Mi-am adus aminte de această fabulă care circulă mai mult în limbi altele decât româna la vederea postării sponzorizate de pe facebook a primarului Gheorghe Falcă. Măcar de nu era sponsorizată!

  Normal, Domnul primar chema la lupta cea mare împotriva corupției, chema la demonstrație împotriva guvernului Dragnea-Grindeanu, plasând cu această ocazie și o lovitură sub centură adversarului său cel mai periculos pe plan local. Și uite așa ajungem și la Domnul Fifor.

  Cel care, împreună cu un coleg parlamentar din PSD, acum două zile, dădea audiențe în aer liber în fața Palatului Administrativ, unde altundeva dacă Domnul Falcă nu catadicsește să le repartizeze ceva spațiu locativ pentru cabinetele de parlamentar?

  Falca sponsorizat proteste

  Oricum, în Arad dacă se întâmplă ceva, se va întâmpla în fața Primăriei, că e târg de iarnă, raliu, protest sau demonstrație, nu prea contează.

  Așa că arădenii care își doresc cu ardoare să se manifeste împotriva ordonanțelor lui Dragnea n-au ce face, musai trebuie să se adune acolo pe mozaicul Domnului Miloș Cristea, odihnească-se în pace, deasupra lor cu inscripția Domnului Cristian Moisescu, odihnească-se și Domnia Sa în pace, știți linia aceea aurită în latină care zice că adevărul este calea vieții.

  Problema arădeanului manifestant pe esplanada din fața Primăriei la ceas de seară e mare și aproape insolvabilă din această cauză.

  Dacă stă cu fața spre clădire și strigă: Hoții, hoții, DNA, DNA să vă ia!, se poate interpreta că se referă si la cei care stau după perdelele luminate de acolo în frunte cu Ghiță Falcă.

  Dacă se întorc cu spatele, nici așa nu e bine, odată că nu e politicos, pe urmă că se trezesc cu sediul PSD în față.

  Nu că asta ar fi atât de rău, dar ideea este că nu e vorba de PSD și guvern, ci de Dragnea si gașca, nemaivorbind că Fifor si pesedeii arădeni n-au avut încă ce să prea fure la Arad din moment ce de 15 ani aici fură doar PDL și PNL, respectiv, ca să nu mai fie probleme de împărțire a prăzii: PNL care a înghițit PDL sau invers, nu se prea știe, chiar dacă aici, la Arad, treaba e destul de clară din moment ce Falcă a venit din PDL.

  Dramatismul schizofreniei manifestantului arădean apare la adevărata sa lumină în momentul în care intrăm în profunzimile chestiunii.

  Vorbim, să ne înțelegem, de manifestantul arădean mediu, ăia care fac împreună cam două-trei sute, și care nu este nici penelist, nici pesedist.

  Că mai nou se uită galeș la USR sau e dintr-ăia mai vechi ai PUNR-ului sau României Mari rămas fără colegii, nu prea contează, cei mai tineri, majoritatea, se lipesc de USR, respectiv, aici la Arad, de dizidența latentă din PNL, cei mai în vârstă oricum contează mai puțin, având în vedere speranța lor mai redusă de viață.

  collage

  La manifestația de aseară, la început, toți erau mai tineri ca mine, poate unul-doi mă întreceau la vârstă, unul dintre cei doi în mod sigur, că vorbea mai tot timpul și nu-l asculta nimeni.

  E bine asta, chiar foarte bine, cineva trebuie să preia ștafeta, am început să mă manifest prin anii șaptezeci,  în 89 am fost omniprezent, cu golanii doar din când în când, n-am cum să continui în ritmul ăsta, acum la bătrânețe, după o viață pusă în slujba democrației și a libertății, mi-ar cădea bine  câțiva ani mai liniștiți pe care să-i petrec numărând nu manifestanți, ci banii din cont.

  Nu începeți să mă invidiați, ați face o greșeală mare, treaba cu contul, spre deosebire de manifestanți, e o figură de stil, oricum, n-ar fi rău să număr la pensie în loc de manifestanți, să zicem, femeile faine care trec prin fața mea în timp ce eu mă bronzez într-un șezlong pe o altă esplanadă decât cea din fața Primăriei încercând să-mi dau seama cum e mai avantajos: să faci atac de cord sau congestie cerebrală.

  Sau să mă iau după cel mai mare analist politic din România, chiar dacă e mult mai în vârstă ca mine și nu înțeleg de ce nu-și vede de bătrânețile sale undeva pe o plajă exotică în loc să stabilească fără dubii că manifestațiile nu sunt spontane, ci organizate de PNL, USR, DNA și SRI.

  Da, în această ordine, și asta marți seara când nici măcar membrii guvernului nu știau că vor vota ordonanțele, nici măcar Iordache nu știa, doar Dragnea din toată țara.

  Cu toate acestea, imediat după ce au anunțat marea știre, lumea a început să iasă pe străzi de parcă aveau cu toții implantat un cip după ureche, așa ca în filmele americane, prin care primeau ordine de la PNL, USR, DNA și SRI.

  Mare analist, Domle, era deja mare pe vremea Scânteii Tineretului, dar, întreb și eu așa, având o vârstă, nu ar fi fost mai bine ca, în loc să-și stoarcă creierul și să scoată tâmpenia asta pe gură, să se fi apucat de numărat femeile faine care treceau prin fața lui.

  Sau te pomenești că nu treceau, că aveau altă treabă.

  Revenind la schizofrenia manifestantului arădean mult mai tânăr ca mine, aseară a rezolvat problema cu brio.

  În loc să stea în fața Primăriei și să se frământe cine-i mai mare hoț la Arad, Falcă sau Dragnea,Fifor, săracu, nici cabinet de parlamentar n-are încă, a luat-o frumos la plimbare, așa încet și strigând liniștit: Hoții, hoții, înconjurând Bulevardul de la Podgoria până la Teatru cu Moartea în fața lui.

  Da, era unul în glugă neagră cu o coasă în mână, ce era dacă îl vedea Cristoiu și pe ăsta!

  Organizator-șef, Moartea, nu putea fi decât legătura clară dintre manifestația de la Arad și PNL, USR, DNA, SRI, exact în această ordine.

  Că mai nou nici Moartea nu prea citește ziarul pe aici!

  collage

  PS. Nu ca să documentez prezența mea, ci mai mult a Morții pe care am reușit s-o surprind încă dinainte de marșul evaziv al arădenilor, ilustrez comentariul meu mult mai puțin valoros decât al marilor analiști ai nației cu pozele făcute de mine la fața locului cu telefonul meu care face niște poze extrem de bine gândite, având în vedere că pe vremuri i se spunea Nokia.

  Și da, am fost mult mai mulți decât se aștepta Fifor și Falcă, și n-am fost pentru niciunul dintre ei, ci pentru România.

  În măsura în care România suntem noi și nu Falcă sau Fifor.

  Și cu atât mai puțin Dragnea!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sunteti in eroare, domnule Notaros. Majoritatea aradenilor a iesit din proprie convingere. Asa am simtit de la fata locului.
   Au fost intr-adevar si membri de la PNL in piata, de la USR si probabil si din alte formatiuni insa nu puteti bagateliza (fie si voalat) protestul de aseara.

   Perdelele astea de fum, textele alambicate (chipurile nu toti muritorii de rand va pot intelege profunzimea ideilor) nu ajuta pe nimeni. Ba din contra…

   Numai bine!

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Se pare, Domnule Kidu, că n-ați citit textul până la capăt sau l-ați citit mai mult pe sărite.
    N-am insinuat nici măcar voalat ceea ce insinuați Dumneavoastră, dimpotrivă, ceea ce am spus clar este ca manifestanții arădeni au reusit să prevină deturnarea politică a manifestației.
    Perdeaua de fum trebuie să fie altudneva de va întunecă percepția limpede a mesajului.
    Privind bagatelizarea, vă reamintesc încă odată ultimele propoziții ale textului: Și da, am fost mult mai mulți decât se aștepta Fifor și Falcă, și n-am fost pentru niciunul dintre ei, ci pentru România.

    În măsura în care România suntem noi și nu Falcă sau Fifor.

    Și cu atât mai puțin Dragnea!

    +6 voturi
    +1
    -1
  2. Mi-ati fost profesor in liceu. V-am purtat stima … pana azi! Dar cu acest reportaj mi-ati jignit intreaga familie! Nu suntem schizofrenici! Stiti de ce am iesit in strada? Nu va spun pentru ca sunt convinsa ca nu intereseaza!. Asa am vrut eu si familia mea, aseara!(nu am fost “chemata!” de falca) Si ies si azi. Si nici azi nu vom fi schizofrenici! Si daca inca nu ati stiut, va spun eu ca 80% din aradeani stiu ca si falca cu pistru si gasca din conducere au furat, dar unii i-au votat iar si iar ca era “raul mai mic” Pe cand afiliatii lui iliescu din ’89 incoa… au defrisat tot, inclusiv tineretea noastra, batranetea parintilor nostrii DAR! poate reusim sa recladim ceva ptr viitorul copiilor nostri!

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Chiar îmi pare rău dacă e așa și nu spun cu ironie.
    Dar pentru că spuneți că mi-ati fost elevă, am o responsabilitate în plus, îmi permit de aceea, să fiu nițel mai explicativ.
    Sunt sigur, dacă mi-ati fost elevă, v-am spus, poate ați uitat, că un text are două intrări: prima la scriere, a doua la citire.
    Si chiar daca le învățăm aproape concomitent, prima dată învațăm să citim, doar mai pe urmă să scriem. Accentul aici e pe învățare, cititul se poate învăța și trebuie învățat, ca orice altceva de fapt.
    Eu am învățat și să scriu și nu îmi voi trăda această calificare prin coborârea nivelului la cel al facebookului sau al textelor sms, am însă pretenția de la cititorii mei să citeasca cu atenție, să accepte că au de a face cu textul unuia calificat în ceea ce face, nu al unuia care prescurtează cuvintele pe chat să câștige timp.
    Așadar, citiți si ce i-am răspuns Domnului Kidu, schizofrenic înseamnă rupt în două, aici a fost folosit ca o metaforă și nu ca o înjurătură, indicând situația reală a arădeanului constient de mizeriile administrației Falcă dar pus în situația în care este conștient și că cei care l-ar putea schimba pe Falcă sunt la fel, dacă nu și mai rău.
    Cu alte cuvinte aici schizofrenic este o laudă a inteligenței celor care au ieșit în stradă și nu s-au lăsat manipulați de politrucii de ambele culori si intenții.
    Am fost si eu acolo, stimata mea fostă elevă, am iesit exact pentru ce spuneți că ați iesit Dumneavoastră si poate și pentru alte chestii pe care Dumneavoastră nu le considerați deocamdată importante, vă trimit însă și pe Dumneavoastră la ultimele propoziții ale textului.
    Chiar mi-ar părea rău să vă pierd ca cititoare, vă rog de aceea să mai citiți odată textul având în vedere și cele spuse aici.
    Mersi!

    Ah, era să uit, nu e reportaj, este comentariu publicistic, observație foarte importantă pentru judecarea textului din punctul de vedere al meseriei jurnalistice, dar și din al modului în care îl citim.

    +4 voturi
    +1
    -1
  3. … in aparenta.Tocmai de aceea imi face placere sa va citesc articolele ( nu intotdeauna asa de reusite ca si cel de acum ).Pot sa va spun ca numai in cazul in care esenta omului este propria sa vointa si, ca urmare, in sensul cel mai riguros, el este propria sa opera, actiunile sale sunt in mod real ale sale si este raspunzator de ele.Altfel nu!Cel mai fericit moment al omului fericit este acela in care el doarme, iar momentul cel mai nefericit al omului nefericit este acela in care el se trezeste.Un mesaj subtil, realist, nepartinitor, onest, din inima si suflet.Eu asta am inteles, o impartialitate in care justetea mesajului va plaseaza fara echivoc in randul putinilor jurnalisti care mai pot sta ( inca ) neaplecati si verticali in fata cititorilor.O zi frumoasa.

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. Adevărul este că, precum Cetățeanul Turmentat, nu numai arădenii, ci și românii în general, nu știu de partea cui să fie: PSD-ciuma ro-și-e! mărește pensii și salarii, dar protejează corupții; PNL (băsiștii vopsiți în galben) taie și fură de sting, dar vor să pară democrați și europeni, singurii care pot asigura viitorul copiilor noștri, altfel condamnați la nord-coreenizare; USR (USRI sau USOROS), copilul din flori al lui Hollande și Merkel, cu spermă criogenată de la Soros ținută in vitro de CIA și implantată în burdihanul lui Iohannis (experiment inspirat din filmul Gravidul). Ce să aleagă oamenii? N-avem alternativă! Toți put, toți fură, toți trădează! Jos cu ei! Hai la miting!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.