Emoții reale și emoții inutile. Ne putem lăuda cu noi Cetățeni de onoare, o nouă înfrățire, o sală de Filarmonică gata de recepție… și o lacrimă (falsă) de Falcă | Foto

  de [email protected] | 22 august 2018, 10:13 PM | Administraţie | Pamflet | Topic special

  1

  După o renovare care a durat trei ani de zile, porțile Filarmonicii de Stat Arad au fost astăzi redeschise publicului larg cu ocazia ședinței festive a Consiliului Local Municipal, în cadrul căreia au fost înmânate titlurile și distincțiile unor personalități cu merite deosebite. Totodată, cu ocazia acestui eveniment fastuos, la care a fost invitată toată elita contemporană a Aradului, s-a oficializat și actul de înfrățire între Arad și sectorul Râșcani din capitala Moldovei. Din două ore, 30 de minute a vorbit doar Gheorghe Falcă, ca să ne reamintească câte lucruri minunate s-au făcut în acest oraș cu mult timp înaintea lui… dar mai ales de când este el primar.

  Cunoaștem povestea. Un nivel economic bombastic, un PIB minunat, o rată super-scăzută a șomajului și locuri de muncă ca ciupercile după o ploaie zdravănă care ne mai inundă străzile din când în când… sau mai degrabă de fiecare dată. Cu alte cuvinte, tot ce arată extrem de bine în statistici, dar mai puțin în realitate. For the record (respectiv pentru invitații străini, probabil), primarul nostru a evidențiat și frumoasele fapte istorice despre Arad, cu care ne putem, într-adevăr, lăuda. Primul conservator muzical european, prima bancă de economii și credite, prima linie ferată electrică, prima fabrică de automobile… premiere absolute pentru orașul nostru, dar mai ales pentru teritoriul actual al României. A uitat de primul meci de fotbal, ori, poate, copleșit de emoții, a sărit peste un rând atunci când a citit toate astea de pe foaie. Exceptând exagerările tipice și megalomania-i binecunoscută, totuși, speech-ul primarului nu a fost neapărat rău. De exemplu, un străin, în cazul în care i s-ar fi tradus discursul lui Falcă, ar fi scăpat nu una, ci două lacrimi și un suspin sincer de recunoaștere și uimire. Mai puțin studenții și oficialii chinezi (de la Universitatea Medicală Chineză Zhejiang), mai apropiați d.p.d.v. geografic de viitor – adică de Japonia – decât noi. Printre invitații străini s-au mai numărat oficialii maghiari și sârbi, reprezentanți ai orașelor înfrățite cu Aradul, Zrenjanin (Serbia), Gyula și Pécs (Ungaria), respectiv oficialii moldoveni, cu ajutorul cărora s-a parafat astăzi o nouă înfrățire administrativă.

  Strângerile de mână dintre Falcă și pretorul sectorului Râşcani din Chişinău, Nicolae Balaur, respectiv schimbul de cadouri (un tablou cu Aradul pentru moldoveni și o fotografie veche cu oameni din Râșcani pentru arădeni) ar fi reprezentat niște momente diplomatice frumoase și elegante, primarului nostru i s-a părut, în schimb, un moment mult prea frumos, deosebit de mișcător. I s-a subțiat brusc vocea și a recunoscut spășit că i-au dat lacrimile… apoi s-a dus la un angajat al Primăriei de la colțul scenei, i-a dat tabloul, iar acela a ieșit pe ușă. Ce să mai spunem după o asemenea pastilă telenovelo-politică complet inutilă și – vizibilă și cu o cataractă – falsă ??? Ne mândrim, deci, cu un primar sensibil… ce să facem și noi?!

  Păi am putea, de exemplu, să trecem la lucruri mai serioase și mai demne de menționat (unde emoțiile au fost reale și sincere), așa cum s-a procedat, la urma urmei, și la această ședință festivă… și anume:

  Ceremonia dedicată Cetățenilor de onoare ai Aradului

  Anul acesta au fost acordate nu mai puţin de patru titluri de Cetăţean de onoare: profesoarei Maria Paşcalău (directorul Liceului Național de Informatică), profesorului Mircea Potocean (fostul director al Colegiului Național „Moise Nicoară”), doctorului și antopologului Andrei Kozma și omului de afaceri Dimitrie Muscă (directorul C.A.I. Curtici).

  De asemenea, li s-a acordat titlul „Pro Urbe” arădenilor Viorel Dolha (pentru implicarea cu dăruire și responsabilitate în menținerea unei legături vii și active cu minoritățile române de peste hotare), Iudita Cuvineanu (pentru modul exemplar în care a știut să implice Societatea de Cruce Roșie în viața comunității arădene), Dumitru Neica, Eugen Ghiță și generalului-maior (r) Vasile Ionel Heredea (pentru modul în care a coordonat unitatea militară în Decembrie 1989, pentru a proteja populația civilă și instituțiile din Municipiul Arad).

  Cu Titluri de Excelență au fost distinși Cornelia Kocsis Josan și Siska-Szabó Hajnalka (artiști plastici), Tisza Francisc (pentru dăruirea și implicarea cu care sprijină sportul arădean de performanță) și Monica Fufezan (directoarea MODA S.A., pentru performanțele manageriale de excepție și pentru contribuția remarcabilă la promovarea Aradului în țară și străinătate), iar Gheorghe Ivan, Emanoil Gherghel și Korosi Ladislau Ștefan au primit Diploma de Onoare pentru merite sportive excepționale și pentru contribuția la dezvoltarea fotbalului arădean. Nu în ultimul rând, cu o Diplomă de Onoare a fost distins și cel mai bătrân și cel mai celebru florar din țară, Alois Weil, cel care cultivă sute de mii de zambile şi lalele și, la vârsta de 91 de ani, conduce afacerea familiei începută în anii ’20!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Într-adevăr, un imens exercițiu de imagine pentru Falcă, acesta fiind de puține ori sublim și de multe ori penibil în acest demers propagandistic. A mai fost penibilă și Nico Pavel, care-și arăta vergeturile pe-acolo, făcând pe reporterița în chiloți. Da-i tot din gașca de sunet și lumini a faraonului, așa că n-are rost…

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.