vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Eminescu și infinitul universului său cu copiii de la Chișineu-Criș și „Aron Cotruș” (GALERIE)

  de Lucian Dănilă | 15 ianuarie 2015, 2:50 PM | Chişineu Criş | Educaţie

  0

  Poetul nostru național ar fi împlinit astăzi 165 de viață. Data de 15 ianuarie rămâne ziua lui, ziua marelui Eminescu, cel care împlinește 165 de ani de nemurire. Poezia lui a atins cote universale, iar acum, în aceste zile, copiii de la mai multe școli explorează infinitul univers eminescian.

  „…pentru că toate trebuiau să poarte un nume…”, elevii Liceului Tehnologic Chișineu-Cris au spus în această săptămână prin activitățile pe care le-au desfășurat în fiecare zi: Eminescu!, spune cea „vinovată” de aceste activități, profesoara de limba și literatura română Bianca Paul, cea care îi îndrumă pe elevi atât la Chișineu-Criș, cât și la Școala Gimnazială „Aron Cotruș” din Grădiște, care a coordonat ceea ce numesc ei „Zilele Eminescu” alături de colegii ei, profesorii Cătălin Drăgan de la Chișineu-Criș, respectiv Adriana Negoi și Roxana Faur de la „Aron Cotruș”.

  Pe versurile marelui poet, elevii au făcut adevărate compilații eminesciene. „Am fost în vizită la biblioteca orasului unde <<ne-am cufundat în stele/Și în nori și-n ceruri nalte… până ne-am întâlnit cu sufletul cărților”; am primit în vizită un tânăr…<<cu ochi pătrunzători și mari… tot numărând plopii luminii, ai dreptății, ai iubirii/ Și îi ieșeau mereu fără soț>> pe care l-am îndrăgit și l-am făcut <<de-al nostru>> dedicându-i de bun venit <<povestea florii albastre de la curtea împăratului Cătălin și a împărătesei sale Cătălina!>>

  Au fost niște zile pline care <<La zidirea soarelui se știe,/ Cerul a muncit o veșnicie/ Noi, muncim întocmai, ne-am ales cu,… Domnul Eminescu…>>”, scrie Bianca Paul, care a mângâiat gânduri și vise și doruri de tine, Eminescu, alături de elevii din clasele a IX-a A, B, C, D, respectiv a XII-a C la Liceul Tehnologic Chisineu-Criș, dar și alături de elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială „Aron Cotruș”.

  Sesizați finalul, „ne-am ales cu tine, Domnul Eminescu”, frază „ruptă” din minunatul cântec Eminescu interpretat de regretații Doina și Ion Aldea Teodorovici. „Azi am coborât în suflet, am sfidat timpul și spațiul și ne-am întâlnit cu Mihai Eminescu chiar de ziua lui”, încheie profesoara Bianca Paul.

  PS: În aceste zile, un mare eminescian a trecut la cele veșnice. Este vorba despre profesorul Alexandru Mihalache, un mare profesor care a introdus zeci de generații în universul marelui poet, și nu numai, la Liceul Elena Ghiba Birta.

  Dumnezeu să-l ierte!

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.