duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Embargo de 75% din importurile de petrol rusesc în Europa, 90% până la sfârșitul anului. Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, eliminată din Swift

  de - | 31 mai 2022, 9:17 AM | Internaţional

  0

  (foto: Zbynek Burival / Unsplash.com)

  Liderii UE au sprijinit un embargo parțial asupra petrolului rusesc după discuțiile din timpul nopții de la summitul de la Bruxelles. Cel mai recent pachet de sancțiuni include, de asemenea, eliminarea accesului la Swift pentru cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, scrie HotNews. Se împlinesc deja 97 de zile de la declanșarea războiului Rusiei în Ucraina.

  Sancțiunile contra petrolului rusesc în Europa vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol rusesc, urmând ca până la sfârșitul anului să fie interzis 90% din tot petrolul rusesc importat în Europa.

  Statele membre au fost însă nevoite să capitulez în fața solicitărilor lui Viktor Orban, premierul Ungariei, și au acordat Budapestei o scutire aproape totală de la embargoul asupra petrolului rusesc, relatează Politico. Orban a adăugat ulterior că Ungaria ar fi pregătită să susțină un acord dacă „există soluții pentru securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei”, potrivit Radio Europa Liberă.

  De asemenea, liderii UE au mai stabilit interzicerea a încă trei posturi de televiziune rusești de stat și sancțiuni suplimentare împotriva persoanelor responsabile de crime de război în Ucraina. Consiliul European a adăugat că este pregătit să acorde Ucrainei 9 miliarde de euro pentru a o ajuta în reconstrucția postbelică. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună doar pentru a menține serviciile de bază și „pentru a oferi Ucrainei o șansă corectă de a se ridica din cenușă”.

  Zelenski susține că Rusia blochează exportul a 22 de milioane de tone de cereale din porturile ucrainene și că forțele rusești „au furat deja cel puțin o jumătate de milion de tone de cereale” și „caută acum modalități de a le vinde ilegal undeva”.

  Situația din Donbas rămâne „extrem de dificilă”, a spus Zelenski, adăugând că trupele rusești au bombardat din nou Harkovul luni. „Teritoriul regiunii noastre Sumî a fost, de asemenea, bombardat peste granița dintre Ucraina și Rusia”, a spus el. Tancurile și trupele rusești au început să avanseze în Severodonețk, cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, luni având loc lupte de stradă.

  Pe de altă parte, Rusia va înceta furnizarea de gaze către Olanda, după ce traderul GasTerra, susținut de guvern, a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble. Aproximativ 44% din consumul de energie al Olandei se bazează pe gaz, însă doar aproximativ 15% din gazul olandez provine din Rusia.

  Sursa: HotNews

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.