duminicã, 20 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Crearea unui precedent. Un elev din vestul țării și-a recâștigat în instanță nota inițială de la Bacalaureat 2023

    de - | 18 iulie 2024, 9:47 AM | Educaţie | Naţional

    0

    Premieră în România. Un elev de liceu din Oradea, care și-a contestat anul trecut nota la Bacalaureat însă a obținut una mai mică decât cea inițială, a dat ministerul Educației în judecată și a câștigat procesul.

    Avocatul tânărului a demonstrat în instanță că Legea Educației are hibe mari și ar trebui revizuită. Decizia judecătorilor nu este una definitivă și a fost deja contestată.

    Povestea lui Denis, elev la Liceului Baptist din Oradea, începe în vara anului trecut, imediat după susținerea probelor de Bacalaureat. „Este un copil foarte bun, a participat la olimpiade, iar în liceu a avut rezultate excepționale la învățătură. A fost un șoc pentru el să afle că la matematică a luat doar nota 9.45. I s-a părut mică, motiv pentru care a depus contestație”, a povestit pentru „Adevărul” avocatul tânărului. „Spera la o notă mult mai mare”.

    Victorie după 7 luni de proces

    Potrivit legii, elevii nemulțumiți de nota obținută o pot contesta, însă își asumă un risc: în urma reevaluării lucrării, copiii pot primi o notă mai mare, dar și una mai mică. Mai mult, nota obținută în urma contestației rămâne definitivă. Elevii semnează în acest sens și o declarație. Însă, în foarte multe dintre cazuri, copiii sunt încă minori, prin urmare semnătura lor nu are nici o relevanță.

    Așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Denis, continuă avocatul. „Noi nu ne-am împiedicat de această chestiune în instanță, dar se putea ajunge și la asta pentru că băiatul nu avea încă discernământul și capacitatea recunoscută de către lege, neavând 18 ani. El a împlinit această vârstă undeva prin luna august, după acel moment”.

    După reevaluarea lucrării, Denis a primit o notă și mai mică: 8.15. „Copilul a crezut din nou într-o greșeală și a cerut, de data aceasta, să-și vadă lucrarea recorectată. I s-a permis, dar nota trecută în colțul foii a fost ascunsă, mascată cu palma. Practic, nu a fost lăsat să-și vadă nota”.

    Mai mult, s-a creat deja un precedent, căci anul acesta avocatul a fost sunat de alți părinți care au semnalat și ei probleme în notarea copiilor.

    Mai multe detalii AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.