Crearea unui precedent. Un elev din vestul țării și-a recâștigat în instanță nota inițială de la Bacalaureat 2023





Premieră în România. Un elev de liceu din Oradea, care și-a contestat anul trecut nota la Bacalaureat însă a obținut una mai mică decât cea inițială, a dat ministerul Educației în judecată și a câștigat procesul.
Avocatul tânărului a demonstrat în instanță că Legea Educației are hibe mari și ar trebui revizuită. Decizia judecătorilor nu este una definitivă și a fost deja contestată.
Povestea lui Denis, elev la Liceului Baptist din Oradea, începe în vara anului trecut, imediat după susținerea probelor de Bacalaureat. „Este un copil foarte bun, a participat la olimpiade, iar în liceu a avut rezultate excepționale la învățătură. A fost un șoc pentru el să afle că la matematică a luat doar nota 9.45. I s-a părut mică, motiv pentru care a depus contestație”, a povestit pentru „Adevărul” avocatul tânărului. „Spera la o notă mult mai mare”.
Victorie după 7 luni de proces
Potrivit legii, elevii nemulțumiți de nota obținută o pot contesta, însă își asumă un risc: în urma reevaluării lucrării, copiii pot primi o notă mai mare, dar și una mai mică. Mai mult, nota obținută în urma contestației rămâne definitivă. Elevii semnează în acest sens și o declarație. Însă, în foarte multe dintre cazuri, copiii sunt încă minori, prin urmare semnătura lor nu are nici o relevanță.
Așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Denis, continuă avocatul. „Noi nu ne-am împiedicat de această chestiune în instanță, dar se putea ajunge și la asta pentru că băiatul nu avea încă discernământul și capacitatea recunoscută de către lege, neavând 18 ani. El a împlinit această vârstă undeva prin luna august, după acel moment”.
După reevaluarea lucrării, Denis a primit o notă și mai mică: 8.15. „Copilul a crezut din nou într-o greșeală și a cerut, de data aceasta, să-și vadă lucrarea recorectată. I s-a permis, dar nota trecută în colțul foii a fost ascunsă, mascată cu palma. Practic, nu a fost lăsat să-și vadă nota”.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)