Un elev arădean a fost bătut crunt, umilit și forțat să mănânce mâncare pentru câini. Conflictul a pornit de la un mesaj de pe o rețea de socializare
Un caz șocant în rândul elevilor dintr-un liceu arădean a avut loc săptămâna trecută, joi. Vorbim, nu despre o răfuială între tineri, specifică vârstei adolescentine, ci despre o bătaie cruntă pe care un elev de clasa a X-a a încasat-o de la alți doi băieți.
Și o tâlhărie, una dintre cele mai grave infracțiuni prevăzute de Codul penal, infracțiune complexă ce constă, practic, în „contopirea” a două infracțiuni: cea de furt și cea de violență asupra victimei. Sau, dacă vreți, „furt prin violență”.
Detaliile unui plan prestabilit
Pentru protecția identității victimei vom folosi pseudonimul Damian. Povestea a început de la niște mesaje între Damian și o fată din același liceu. Acesta ne-a spus că din momentul în care au început să converseze prin mesaje, fata i-ar fi spus că „nu mai are” pe nimeni, că se despărțise de iubitul actual (tot minor). Însă acest lucru s-a dovedit a fi neadevărat.
Iubitul fetei, pe care îl vom denumi Cristian, i-a scris lui Damian. I-a spus că dorește să se întâlnească cu el, doar să stea de vorbă și îl asigura pe acesta că nu i se va întâmpla nimic, doar „stăm de vorbă frumos, că vine singur”. Damian a avut încredere în aceste asigurări și au stabilit să se vadă a doua zi, dimineața, în proximitatea liceului.
La întâlnire însă, a mai fost prezent și un coleg de clasă al lui Damian, fata în cauză și încă un tânăr, prieten cu Cristian. Colegul lui Damian se pare că avea cheile de la o frizerie de lângă liceu pe care a deschis-o și unde l-au invitat pe Damian să intre pentru a discuta.
Ajuns înăuntru, asupra lui Damian s-a abătut o ploaie de lovituri în zona feței, aplicate de Cristian și prietenul acestuia, sub privirile nepăsătoare ale colegului de clasă al lui Damian și ale fetei.
Acesta a fost momentul (un fel de a spune „momentul”) în care s-a consumat infracțiunea de lovire și alte violențe.
Umilit și filmat
De parcă bătaia încasată nu ar fi fost de-ajuns, bătăușii au considerat că Damian trebuie să fie și umilit pentru cutezanța de a-i scrie fetei. Plin de sânge și având dureri după bătaia care a durat aproximativ 20 de minute, Damian, după spusele lui, a fost obligat de bătăuși să mănânce mâncare pentru câini, dacă vrea să nu fie bătut din nou.
Asta în timp ce era filmat. Damian a mai trecut prin încă un moment de panică în care prietenul lui Cristian, major, l-a amenințat cu un pistol. Nu știm încă dacă era letal, tip airsoft sau de jucărie, însă nu îi putem ignora factorul psihologic.
Acesta este momentul în care se comite o altă infracțiune. Legea penală nu face deosebire dacă obiectul folosit pentru amenințare este cu adevărat letal sau doar „de jucărie”, câtă vreme respectivul obiect (arma) poate induce victimei teama reală.
Altfel spus, chiar dacă arma este o jucărie, dacă arată ca o armă reală, fapta de amenințare are caracterul unei infracțiuni pentru că relevant în analiza elementelor constitutive ale infracțiunii este ceea ce simte victima în momentul comiterii faptei. Cu atât mai mult cu cât, anterior amenințării, asupra sa au fost exercitate acte de violență.
„Nu suna la poliție că o să fie mai rău”
Acesta a fost îndemnul colegului de clasă al lui Damian după care bătăușii s-au făcut nevăzuți. Este evident că acesta, colegul de clasă, prin această atitudine a devenit complicele celor doi agresori. Înainte de a pleca, bătăușii i-au furat lui Damian geaca pe care o purta, dar nu și adidașii din picioare. Asta pentru că, așa cum i-a spus lui Damian unul dintre agresori: „Nu-s mărimea mea”.
Precizăm că participarea la comiterea infracțiunii de tâlhărie, în calitate de complice, este pedepsită de Legea penală.
Astfel că Damian și-a sunat sora. Aceasta a ajuns la frizerie și a sunat imediat la poliție. În urma cercetării la locul faptei, și cu ajutorul lui Damian, bătăușii a fost identificați destul de ușor și repede de polițiștii arădeni.
Interesant este că, după cum ne-a mai spus Damian, unul dintre polițiști era preocupat mai mult de faptul că Damian acumulase 200 de absențe la școală anul trecut, decât de faptele penale comise asupra sa…
„Bine că știi să umbli după muieri”
Cristian nu s-a oprit doar la corecțiile fizice aplicate lui Damian. Astfel, i-a trimis un mesaj către sora acestuia, în aceeași zi, după ce aceasta i-a transmis printr-un apel de pe o rețea de socializare, să nu-l mai amenințe pe fratele ei: „Lasă că mâine vin la liceu, băgami-aș …. în rasa voastră. Vă dau să….și ție, și lu mă-ta și lu frac-tu. Români proști ce sunteți”.
Nu putem să nu ne amintim că în alte situații, astfel de amenințări proferate în spațiul public au fost sancționate, chiar de polițiști – rețelele de socializare fiind considerate „spații publice”.
Damian a ajuns la sediul poliției pentru declarații unde, după spusele acestuia, dar și a mamei lui, polițiștii nu au arătat prea multă empatie. E drept, nu-i obligatoriu ca anchetatorii să fie empatici față de victime. În schimb, au obligația legală de a fi obiectivi, imparțiali și preocupați de aflarea adevărului, de descoperirea tuturor circumstanțelor în care s-au consumat faptele de natură penală.
Elementele de nuanță subiectivă pot fi, eventual, folosite de părți în faza de judecată a cauzei, nicidecum de anchetatori.
Aflat sub imperiul emoțiilor, Damian nu a reușit să prezinte o cronologie exactă a evenimentelor sau să dea un număr exact al loviturilor încasate. Apostrofarea unuia dintre polițiști a fost: „Bine că știi să umbli după muieri”.
La declarații au fost aduși și bătăușii/tâlharii, care, din ceea ce ne spune mama lui Damian, nu au stat foarte mult în sediul poliției. Ulterior, Damian a ajuns la Spitalul Județean Arad pentru eliberarea unui certificat medico-legal în care se atestă că victima are nevoie de 7-9 zile de îngrijii medicale.
Povestea are un final, să-i spunem normal pentru societatea în care trăim. Unul dintre bătăuși/tâlhari se află în momentul de față sub control judiciar pentru șaizeci de zile, în timp ce Cristian, din informațiile noastre, se pare că a părăsit țara, ajungând în Franța. (Vezi comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad de la finalul articolului). Ceea ce nu este, totuși, normal, nici măcar într-o societate mutilată moral și tarată de subiectivism instituțional ca a noastră.
O societate ale cărei instituții plătite pentru instaurarea ordinii, siguranței publice și legalității se arată indiferente față de trauma prin care a trecut un minor. O traumă care îl va urmări pe Damian mult timp de acum încolo. O dublă traumă, ca să respectăm adevărul. Pe de o parte, cea imediată, reală, fizică, pe care o simt toate victimele infracțiunilor de violență. Iar pe de alta, trauma indusă de indiferența societății, reprezentată de instituțiile statului, față de violențele la care a fost supus.
Poate nu întâmător, Damian a luat decizia de a se muta de la liceul din Arad, de teama agresorului. Damian are și acum coșmaruri și o stare de teamă generală. La o vârstă atât de fragedă, când mintea este încă în formare, o asemenea agresiune trece de nivelul fizic, afectând psihicul și chiar modificându-i personalitatea.
Ce urmează?
Care pot fi urmările după un asemenea eveniment în viața celor implicați? Dacă luăm în considerare modul în care societatea de acum apelează tot mai mult la măsuri punitive, aplicate însă subiectiv și, parcă, în detrimentul victimei, fără a urmări efectele faptelor penale asupra victimelor (dincolo de vânătăi sau echimoze), totul depinde de familiile acestora, de educația primită și de înclinația lor spre a deveni umani, deoarece atât agresorul cât și cel agresat sunt mutilați acum sufletește. Cu deosebirea că victimele, totuși, nu au nicio vină, chiar dacă „umblă după muieri” sau mai absentează de la ore.
Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad:
Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Prin ordonanța procurorului din data de 30.09.2024 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul C. C.-A., pentru săvârșirea infracțiunilor de loviri sau alte violenţe, faptă prev. şi ped. de art. 193, alin. 2, alin. 2^1, lit. b Cod penal, cu aplic. art. 77 lit. d Cod penal, şi tâlhărie calificată, faptă prev. şi ped. de art. 234, alin. 1, lit. a Cod penal, ambele în concurs real, cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.
În fapt s-a reținut că:
În data de 26.09.2024, în jurul orei 07:30, inculpatul C. C.-A. (în vârstă de 18 ani), în timp ce se afla împreună cu inculpatul minor F. A.-N. în incinta unui salon de frizerie de pe str. Lucian Blaga din mun. Arad, a exercitat asupra persoanei vătămate minore O. A.-I. acte de violenţă fizică, provocându-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un număr de 7-9 zile de îngrijiri medicale.
Ulterior, inculpatul C. C.-A. a amenințat aceeași persoană vătămată minoră cu exercitarea în continuare a altor acte de violență, având asupra sa un obiect cu caracteristicile tehnice ale unui pistol, și i-a sustras acesteia geaca cu care era îmbrăcată.
Aceste fapte întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de loviri sau alte violenţe, faptă prev. şi ped. de art. 193, alin. 2, alin. 2^1, lit. b Cod penal, cu aplic. art. 77 lit. d Cod penal, şi tâlhărie calificată, faptă prev. şi ped. de art. 234, alin. 1, lit. a Cod penal, ambele în concurs real, cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.
La data de 01.10.2024, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad a dispus față de inculpatul C. C.-A. luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând de la data de 01 octombrie 2024 (ora 12:30), până la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.
Comentariile portalului
Faceti lucrarile etapizat pe sectiuni ale cladirii sau pe etaje ca sa se stinga si scandalul. Altfel astia o sa ajunga la Bucuresti si auzim iar ''de toate ... s.a. (...)
Bravo pt articol Tom si bravo pt birt Ioana, o parte importanta din viata mea
Erata : "viceprimar" in loc de "primar"