vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Elena Gherghinescu Ziegler și-a lansat cartea despre istoria și amintirile dintr-una dintre cele mai valoroase, dar trecute cu vederea instituții din oraș: Teatrul de Marionete

    de Raluca Medeleanu | 9 iunie 2022, 4:28 PM | Cultură | Topic special

    0

    După o carieră de 30 de ani ca maestru păpușar al Teatrului de Marionete din Arad, Elena Gheorghinescu Ziegler și-a luat inima în dinți și a făcut un lucru extrem de necesar, de care locul în care a lucrat a fost văduvit de atâția ani: a pus lumină pe istoria valoroasei instituții, amintind toate evenimentele memorabile și oamenii care i-au dat și încă îi mai dau viață. În carte, pe lângă munca de cercetare depusă, artista și-a lăsat și o parte din sufletul ei, așternând și toate amintirile dragi pe care le-a acumulat de-a lungul carierei.

    Lansarea cărții „Incursiuni teatral-culturale din părțile Aradului. Reflecții și amintiri: Teatrul de marionete din Arad” s-a desfășurat în curtea Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, joi la orele amiezii, în prezența reprezentanților bibliotecii, a colegilor, prietenilor, cunoscuților, dar și a managerului Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad Bogdan Costea (în a cărei subordine sunt acum Marionetele) și a subprefectului Doru Sinaci (fost director al Bibliotecii, care desfășoară o adevărată campanie prin care încurajează publicarea cât mai multor monografii ale Aradului și ale elementelor emblematice din el). Cei doi din urmă au luat fiecare cuvântul, adresându-i cuvinte de laudă și mulțumire doamnei Ziegler pentru documentarea migăloasă pe care a depus-o în vedera redactării cății.

    20220609 160733

    „E un moment de sărbătoare când un artist își împărtășește parte din activitatea sa. O felicit pentru munca de documentare și că a reușit să cuprindă toate momemtele importante ale teatrului și că a evocat tot ce au însemnat membrii teatrului de marionete. Instituția face parte din viețile tuturor, toți am pornit de acolo pentru a ne forma gustul teatral”, a spus Bogdan Costea, mulțumind de asemenea și celor care duc mai departe moștenirea teatrului de marionete (mai ales soților Dorobanțiu si Adelei Moldovan), teatru despre care a subliniat că este viu, oferind câte 5 spectacole pe săptămână.

    Înainte ca autoarea să se adreseze publicului, a avut loc și un moment muzical, Naomi Szentesi – elevă a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” – susținând un recital de canto clasic.

    Elena Gheorghinescu Ziegler a vorbit extrem de emoționată, mulțumind tuturor pentru prezență, și a preferat să-și înceapă cuvântarea cu o poezie despre care a afirmat că reflectă perfect munca de actor de zi cu zi: „Un fluture și o cârtiță” de Marcel Vrâslașu.

    „Mă bucur că am putut să ilustrez toată munca de Sisif a actorului care începe dimineața și se termină de multe ori dimineața următoare, fără a putea fi cronometrată, fără a putea spune că lucrăm 8 ore… Pentru actor nu există 8 ore, ci există muncă, muncă, muncă și când poate mai are și un pic de relache. În plus, inima mea este în carte. Vă mulțumesc pentru participare, mă onorează și mă bucur. Este nesperată prezența dumneavoastră. Fiecăruia în parte am a îi mulțumi pentru ceva. Ce aș vrea să subliniez: cartea aceasta a apărut într-un moment foarte greu al vieții mele și bunul Dumnezeu mi-a întins o mână și am avut o forță să îi apuc mâna și să mă ridice din prăpastia în care era să cad și să ajung la liman. Prin muncă, mi-a dat oameni lângă mine care m-au ajutat. Prima și prima dată, primul ajutor pe care nu voi putea niciodată să-i mulțumesc îndeajuns a fost, de la Biblioteca Județeană, doamna Lucia Bibarț. Ea a fost prima care mi-a întins o mână. Apoi a urmat Mihaela Blaga, Ioana, Gabi și toți ceilalți. Și domnului Sinaci îi aduc infinite mulțumiri pentru cum conduce echipa. Iar mai ales pentru sufletul meu este această grădină, această oază de bucurie. În mijlocul orașului prăfuit, acest respiro în care respirăm cultural, ne îmbogățim sufletele cu tot ceea ce se prezintă în acest aparteu al bibliotecii, unde este viața și cultura”, a spus Elena Gheorghinescu Ziegler.

    Ce înseamnă Teatrul de Marionete pentru Arad?

    Aradul este printre puținele orașe din țară care încă mai au un astfel de teatru. Înființat în 1951, prima reprezentație care a avut loc pe scena lui a fost „Galoșul fermecat”. La un moment dat, Teatrul de Marionete din Arad a fost chiar singurul de acest fel din țară și unul dintre cele 5 din întreaga Europă! În loc să știm să scoatem în față valorile pe care le avem însă, le întoarcem spatele. În 2011, Marionetele ca instituție de sine stătătoare a fost desființată și de atunci a rămas doar o substructură a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, iar clădirea în care își desfășoară activitatea, de pe strada Episcopiei, este deteriorată… Mai mult, avem și un festival extrem de valoros, internațional, „Euromarionete” care mulți ani la rând a adus trupe din mai multe colțuri ale lumii. Și acesta a fost neglijat însă, alocându-i-se tot mai puțin buget și importanță din partea municipalității, viitorul lui fiind nesigur.

    „Trebuie să ne amintim că Teatrul de Marionete nu este un loc marginal, ci că își are locul central, alături de teatrul dramatic și de filarmonică în oraș…”, a spus doamna Ziegler, în timp ce ne-a semnat un autograf pe o carte.

    Biblioteca Județeană Arad va face disponibilă, în mod gratuit, o variantă digitală a cărții pe site-ul oficial al instituției, bibliotecaarad.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.