Ei sunt mândria Aradului: de vorbă cu elevii care au obținut 10 la Evaluarea Națională

  de Raluca Medeleanu | 8 iulie 2015, 10:08 AM | Interviuri | Recomandările editorilor

  2

  Trei destine, aduse laolaltă printr-un singur lucru: performanța. Iar pentru niște tineri ce trăiesc în acești ani în care, în rândul celor de vârsta lor, lucrurile „indispensabile vieții” sunt chefurile, jocurile pe calculator și întrecerile de genul „cine dă pe gât mai repede sticla de bere”, obținerea notei 10 la toate materiile din grila de examen a Evaluării Naționale nu este un lucru deloc de trecut cu vederea.

  Astfel, Special Arad a stat de vorbă cu singurii trei elevi din întregul județ Arad care au reușit această performanță, pentru a afla mai multe despre modul lor de gândire și planurile lor de viitor (v-ar surprinde oare, dacă v-am spune, anticipat, că niciunul dintre ei nu au gânduri să rămână în țară?). Dar  să facem cunoștință cu elevii: ei sunt Suba Ana-Maria Dalia (de la Liceul Teoretic Sebiș), Poșta Alexandra (de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad) și Popa Aaron Ștefan (tot de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad).

  Special Arad: Ce întelegeți prin „performanță”?

  Suba Ana-Maria Dalia: Din punctul meu de vedere performana este sărbătorirea faptului că avem în noi posibilități infinite. Cu toții putem performa în diferite domenii deoarece reușita se află ascunsă în noi, însă doar unii pot să o găsească fiindcă au încredere în ei și consideră că nimic nu e imposibil.

  Poșta Alexandra:  Pentru mine, performanța reprezintă o pregătire îndelungată, care necesită multă muncă și ambiție din partea unei persoane. 

  Popa Aaron Ștefan: Din punctul meu de vedere, performanța înseamna autodepășire.

  Special Arad: Cât de important credeți că este să iei note mari? Cât de mult reflectă notele intelectul cuiva?

  Suba Ana-Maria Dalia: Nu este atât de important să obții note mari de fiecare dată când susții o probă, ci este remarcabil ca din fiecare experiență de viață să tragi concluziile benefice pentru devenirea ta și cunoștiințele dobândite să îți rămână întipărite în minte pentru totdeauna. Notele nu reflectă întotdeauna capacitatea intelectuală a unei persoane.Da, ele pot fi luate drept niște repere, dar nu trebuie să împărțim oamenii în „inteligenți” sau „mai puțin inteligenți” numai după notele obținute. Fiecare este excepțional și excelează într-un anumit domeniu ales de el și care îl reprezintă.

  Poșta Alexandra: Notele nu sunt importante. Copiii nu ar trebui să învețe pentru note, ci pentru a acumula informații noi. Astfel, consider că o persoană care învață pentru sine este mai câștigată decât una care învață pentru a obține un calificativ bun. Notele nu reflectă întotdeauna intelectul cuiva. Nu suntem persoane perfecte, deci este foarte greu să avem note de 10 la toate materiile.

  Popa Aaron Ștefan: Eu consider că notele mari sunt importante deoarece îți dau încredere în forțele proprii. Notele reflectă atât intelectul unei persoane cât și munca depusă, dar și puterea de concentrare a acesteia.

  Special Arad: Care este cea mai mare pasiune a voastră? Ce profesie v-ați alege?

  Suba Ana-Maria Dalia: Pot spune că cea mai mare pasiune a mea este aceea de a ajuta oamenii în suferință.Mi-am pus în gând să salvez vieți prin viața mea de când am fost mică, dar acest vis a început să se contureze în mintea mea din clasa a VI-a, când am participat la faza județeană și naționala la Concursul  „Sanitarii Pricepuți”, de unde am învățat că cel mai important lucru este protejarea sănătății și alinarea suferinței oamenilor.De aceea vreau sa devin medic, ceea ce, în opinia mea, nu este o profesie ci o misiune ce necesită multă dăruire și chiar sacrificiu.

  Poșta Alexandra: Deși desenul este cea mai mare pasiune a mea, el nu are nicio legătură cu slujba la care m-am gândit pentru viitor, adică medic legist. 

  Popa Aaron Ștefan: Pe lângă școală îmi place mult înotul pe care îl practic de performanță, chiar în această perioadă particip la ”Romanian International Swiming Championship”  la București. În ceea ce privește profesia, nu sunt decis încă.

  Special Arad: Unde vă vedeți pe viitor? Plecați din țară sau locuind, în continuare, la Arad?

  Suba Ana-Maria Dalia: Păi, în viitorul apropiat, adică după terminarea liceului, mă văd tot în țară, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, iar după facultate poate aș alege o altă țară pentru a-mi continua studiile. Dar, nu doresc să îmi uit rădăcinile, așa că întotdeauna mă voi întoarce acasă, aici în Arad.

  Poșta Alexandra: Îmi pare rău să o spun, dar nu îmi doresc să rămân în țară când voi deveni adult. România este o țară minunată, dar, până acum, nimeni nu a reușit să îi exploateze resursele umane, naturale și istorice într-un mod eficient.

  Popa Aaron Ștefan: Legat de viitor, după terminarea liceului, doresc să-mi continui studiile în străinătate.

  suba dalia

  Suba Ana-Maria Dalia

  alexandra posta

  Poșta Alexandra

  Popa Aaron Stefan

  Popa Aaron Ștefan

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.