Efectul COVID: 3.500 de români sunt disperați, fără bani și înfometați, la granița Austriei cu Ungaria! Ministrul de Externe poartă dialoguri cu omologul din Ungaria (VIDEO)





Circulă un video pe rețelele de socializare în care un român își strigă disperarea. O parte din diaspora se întoarce acasă, iar asta a născut o dezbatere care duce până la ură între românii de acasă și românii care, până în această perioadă, și-au câștigat pâinea pe meleaguri străine.
Rămași fără loc de muncă, fără un acoperiș deasupra capului, unii chiar fără bani și fără mâncare, mii de români au plecat spre casă. Decizia Guvernului din Ungaria de a închide granițele a fost una foarte rapidă. Ieri la orele amiezii, premierul maghiar Victor Orban a luat decizia de a închide frontierele și a nu mai lăsa să intre în Ungaria decât cetățenii maghiari. În acest timp, sute, mii de români erau pe drumuri, unii din Germania, alții din Franța sau Olanda, sau alte țări care și ele sunt afectate de acest virus care a infectat persoane din peste 160 de țări de pe planetă.
Dacă acești români erau pe la Paris, la Amsterdam, la Koln sau Hamburg în momentul în care Ungaria a luat măsura închiderii granițelor, toți acești români nu mai aveau efectiv timp de a ajunge cu mașina până la granița dintre Austria și Ungaria, frontierele fiind închise azi noapte la ora Ungariei 00:00.
Situația a devenit una disperată, fiind deja o situație umanitară. La Nickelsdorf, punctul de trecere de frontieră dintre Austria și Ungaria, sunt foarte mulți copii printre cele aproximativ 3.500 de persoane care au blocat vama. Acești oameni nu beneficiază de condițiile minime de igienă, nu mai au hrană, iar unii nu mai au nici bani.
Ministerul Afacerilor Externe a intervenit în această problemă și ministrul de externe Bogdan Aurescu poartă discuții cu omologul din Ungaria.
VEDEȚI MAI JOS COMUNICATUL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE:
„În continuarea eforturilor Ministerului Afacerilor Externe pentru asistarea cetățenilor români în contextul măsurilor restrictive impuse de tot mai multe state în vederea gestionării epidemiei de COVID-19, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó.
Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.
În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.
Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.
Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.
Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români.
În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.
De asemenea, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, tot astăzi,17 martie 2020, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus. Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej și liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință.
MAE precizează că un demers similar a fost făcut și de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relațiilor cu Europa și SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.”
Comentariile portalului
Poate ii explica Piticul Pinocchio.
Opinia mea e ca acel text poate fi considerat adevarat poem doar de iubitorii acesti gen de voma literara si acestia cu toate ca nu sunt putini sunt totusi minoritari (...)
Ce fapte mărețe au descoperit, de ce nu se ating de politicieni care fac zilnic trafic de influenta pentru a și face cale spre alegeri, șefi de instituț (...)