marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    E ȘOCANT ce vei DESCOPERI dacă dai CLICK aici! ZĂU! e iNcReDiBiL… și neADEVĂRAT!

    de Raluca Medeleanu | 29 noiembrie 2014, 1:56 PM | Pamflet | Recomandările editorilor

    1

    „N-o să-ți vină să crezi”, „e INCREDIBIL ce s-a întâmplat”, „povestea ȘOCANTĂ care a ZGUDUIT Terra”… și lista poate continua. Într-o lume în care internetul, televizorul sau ziarele ne oferă non-stop informații despre absolut orice mișcă în jurul nostru, e greu să mai găsim ceva ce să reușească să ne impresioneze, să mai aflăm ceva care să fie, într-adevăr, ieșit din comun. Accesibilitatea oricărui tip de informație a transformat orice subiect delicat, sau șocant, în doar o altă știre banală, similară cu cea de ieri.

    Astfel, e firesc să ne rămână o sete pentru nou, pentru inedit. Și poate, tocmai de aceea, când dăm de o știre care sună de-a dreptul fantezistă, în loc să căutăm dovezi, o luăm drept adevăr suprem, numaidecât. Profitând de sensibilitatea acută pentru senzațional, au luat naștere știrile false (hoax news), care se răspândesc, de cele mai multe ori, mai repede decât ciuma, reușind, cu maximă viteză, să-și facă sursa inițială complet uitată, fiind preluate de toate ziarele, chiar și de cele cu reputație extrem de serioasă.

    Probabil vă mai amintiți de „Lansarea pe piață a unui prototip real de Hoverboard” (din filmul Back to the future).

    Presupusa companie producătoare, HUVr Corp, susținea că a lucrat la skateboard-ul antigravitațional „Hoverboard” încă din 2010, cu o echipă de absolvenți ai institutului MIT, experți în electricitate și magnetism. „Știrea” inducea în eroare lumea cu atât mai mult, fiindcă l-au cooptat, pentru videoclip, pe celebrul skater, Tony Hawk, dar și pe actorul Christopher Lloyd, nimeni altul decât „Doc” din filmul „Înapoi în viitor”.

    tony-hawk

    După ceva vreme, s-a descoperit că totul a fost o farsă pusă la cale de cei de la „Funny or Die”. Adevărul a ieșit la iveală după ce unul dintre oamenii care au lucrat la costume, Lauren Biedenharn, a postat pe net un CV în care a scris că a lucrat pentru această campanie. Dar până atunci, internetul s-a umplut de clipuri și imagini cu skateboardul zburător, iar fanii filmului au fost euforici. Mda, țeapă…

    Un alt exemplu e „mitul” cu „Cel mai bătrân om din lume” despre care eram informați că ar avea nici mai mult, nici mai puțin de 179 de ani!

    S-a născut în 1835 și a avut ocupația de cizmar până în 1957, când s-a pensionat, la onorabila vârstă de 122 de ani!

    in1

    Însă oricărui sceptic îi este îndeajuns dacă scrie pe Google numele bătrânului, să vadă printre numeroasele știri false una singură cu HOAX (farsă) scris în titlu , ca să se convingă că toată povestea e doar un basm frumos. În legătură cu știrea asta, e chiar amuzant de aflat de unde a fost preluată inițial. Site-ul se numește worldnewsdailyreport.com și e plin de știri care mai de care mai interesante. Însă tot ce trebuie să faci e să îți arunci privirea în colțul din stânga, sus, și să observi rubrica intitulată DISCLAIMER ca să îți dai seama că ceva nu miroase a bine. Cităm:

    „All news articles contained within worldnewsdailyreport.com are fiction” (Toate articolele din worldnewsdailyreport.com sunt fictive)

    Multe știri de acest gen sunt inițial preluate de pe site-uri de caterincă și sunt „validate” prin frecvența reproducerii lor de către mass-media.

    Cea mai recentă știre de acest fel a împânzit internetul și televiziunile din toate colțurile lumii, anunțându-ne că în luna decembrie 2014, întreaga Terra va fi învăluită în întuneric, timp de 6 zile.

    nasa_1-465x390

    Știrea era însoțită de o falsă confirmare de către NASA, astfel era greu să te gândești că e și ea doar o farsă. Mai ales când o vedeai preluată de ziare prestigioase precum The Independent sau IBTimes. La noi, bineînțeles, toate. De la Realitatea și România TV, până la Evenimentul Zilei și… chiar noi 🙂 … timp de câteva minute bune, până să ne dăm câteva palme și să dezmințim „știrea”.

    Cel mai drăguț moment legat de o astfel de știre nu e fiorul inițial, ci realizarea că ai căzut în plasa poveștii fantasmagorice. Când, după ce te-ai contrazis 3 ore cu prietenii, la o bere, intri pe net și vezi lângă știrea ta preferată un UPDATE prin care se cere scuze pentru informația falsă care ți-a fost comunicată. Și atunci pufnești, dai ochii peste cap și îți promiți că nu vei mai crede o iotă din nicio știre fantastică pe care o vei mai auzi…

    Dar asta până când îți cad din nou ochii pe „E INCREDIBIL! N-O SĂ-ȚI VINĂ SĂ CREZI!”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.