joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  După ce-a tulburat apele în PNL cu „nucleara” sa, Gheorghe Falcă și-a revenit și-a instaurat „pacea liberală”

  de Valer Mărginean | 11 decembrie 2023, 8:46 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  8

  Gheorghe Falcă la conferința de presă în care a instaurat „pacea liberală”(foto: facebook)

  Nimic nou pe la partidele arădene, de parcă n-am intra, curând, în cel mai plin an electoral din istorie. Desigur, dacă scoatem din ecuație PNL, pe care Gheorghe Falcă l-a tulburat cu „nucleara” care a tulburat apele. La USR se vede un pic de mișcare, dar cam puțină convingere. Medicul Adrian Wiener pare să-și fi asumat candidatura pentru Primăria Aradului, câteva mesaje pe facebook, critice la adresa actualei administrații și cam atât. Lumea tot așteaptă anunțatul „pol de dreapta”, dar în Arad PMP pare un partid mort (oare mai funcționează?).

  Partide tăcute în ape liniștite

  Greu de înțeles teama partidelor de a-și anunța candidații. Probabil se tem să-i expună pentru a nu intra prea devreme „în gura lupului”, ceea ce poate însemna că respectivii au vulnerabilități serioase (schelete în dulap, cum zicea Radu Berceanu) sau că nu suficient de bine dezvoltată rezistența la critici.

  Oricum, indiferent de cauze, secretomania din jurul candidaților este o mare greșeală. Mai ales că sigur nu vor fi cine știe ce somități notorii gata să intre în lupta pentru Primăria municipiului sau președinția CJA. Iar pe liste, cu atât mai puțin.

  Oricât de grozav ar fi candidatul și oricâtă notorietate ar avea, este greu să se impună în memoria electoratului într-o lună sau două. Sigur, va fi „văzut” ca medic ce este, ca inginer sau antropolog, dar de la această imagine profesională, la cea de primar sau președinte de consiliu județean este o cale mai lungă, pe care nu o poate străbate așa ușor candidatul medic, inginer sau antropolog. Mai ales într-un scrutin cu un singur tur.

  Despre UDMR chiar nu avem ce spune. Probabil încă mai funcționează, dacă nu pentru altceva, măcar pentru a justifica poziția și salariul prefectului. În rest, nimic. Mai puțin chiar și decât PSD-ul lui Mihai Fifor, despre care încă nu se știe dacă va sprijini candidatura lui Călin Bibarț, din postura de „contra”- candidat sau doar ca „influensăr” pe facebook.

  Gheorghe Falcă Fifor copil

  Sursa foto: pagina de facebook a domnului Fifor

  Să fim, totuși, înțelegător cu deputatul președinte PSD Arad, că nu prea-i mai arde de politică după ce-a (re)devenit tată chiar înainte de Ziua Națională. Să fie într-un ceas bun.

  Gheorghe Falcă și „nucleara” lui

  Și totuși, există viață politică în Arad. Gheorghe Falcă și-a făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, reintrarea în viața politică arădeană și, firesc, va trage după el și PNL, partidul pe care îl conduce în Arad. O reintrare, să recunoaștem, cu stil, chiar dacă nu neapărat corect prezentată. În plus, cam teatrală explicația absenței prin boală, dat fiind că, așa cum a participat la alte evenimente, mult mai obositoare pentru un om bolnav, putea face mai demult o conferință de presă.

  De exemplu, aici: Gală aniversară la Topul Firmelor 2023: 30 ani de activitate 

  Sigur, boala este reală și gravă, așa că, înainte de orice, îi dorim multă sănătate. Mai departe însă, cu toată înțelegerea pentru suferința pe care a îndurat-o, sceneta pe care a adus-o în fața arădenilor a fost un pic deranjantă și deloc originală, fiind o copie nelegalizată după „dragă Stolo” a nașului Băsescu.

  Repet, am toată înțelegerea pentru suferința prin care a trecut și, probabil, încă mai trece domnul Falcă, dar să vii în conferință de presă cu acest subiect al bolii, ca scuză pentru multele luni în care n-ai vrut să comunici nimic arădenilor decât pe facebook, este, cum spuneam, deranjant. În fond, cam tot ce a spus la conferința de presă, putea transmite oricând, așa cum a făcut-o în ultimii trei ani și jumătate, pe facebook.

  Doar că acum era o situație ceva mai specială, care putea duce chiar la lupte interne în PNL – ul arădean, cu consecințe greu de prevăzut. Totul, de la „nucleara” servită de Special Arad după întâlnirea „de taină” de la Bruxelles cu un grup de liberali.

  Citiți amănunte aici: Falcă lansează „nucleara” lui 2023: Bibarț va candida la Primăria Arad din partea PNL doar dacă Cionca o reîncadrează director la „Zona Liberă Curtici” pe soția edilului municipiului  

  Surprinzătoare gafa europarlamentarului (probabil s-a bazat pe discreția invitaților), dar odată făcută trebuia s-o dreagă cumva. Așa că, și-a regizat revenirea, ocazie cu care a și nominalizat candidații la Primărie (Călin Bibarț) și la președinția Consiliului județean (Iustin Cionca). Gata, batista stă liniștită pe țambal, iar PNL începe iar să lucreze pentru dumneavoastră.

  Clar, dincolo de boală, Gheorghe Falcă a rămas același politician abil, lipsit de scrupule și cu talentul înnăscut de a intra „sub pielea” cetățenilor care-l interesează. Reintrarea lui în viața politică arădeană, din care, de fapt, n-a ieșit niciodată, a fost, prin urmare, o încercare de liniștire a apelor care s-au tulburat după publicarea „nuclearei”. Atât în partid, dar și în rândul electoratului.

  Și, într-o oarecare măsură chiar i-a reușit. Nu multă lume a fost surprinsă de faptul că anunțarea candidaților la cele mai importante funcții din administrația locală s-a făcut într-o conferință de presă și fără o decizie acoperitoare a Biroului permanent județean. Așa ceva nu este specific PNL. Așa că, tare ne temem că „pacea liberală” instaurată de voie, de nevoie de Falcă nu va dura prea mult – probabil după sărbători apele se vor tulbura din nou.

  Să nu uităm că PNL are în spate o istorie a schimbărilor de ultimă oră. Nu mai departe decât înaintea alegerilor din 2020, când au făcut din lansarea candidaților un adevărat spectacol cu peste 5000 de oameni, la Sala Polivalentă. Cu muzică și vorbe mari, cu candidați aleși cu seriozitate și responsabilitate. Candidatul pentru primăria Arad: Sergiu Bîlcea. Călin Bibarț: la Camera Deputaților.

  Ghoerghe Falcă lansare candidați PNL

  În 2020, pentru câteva zile, candidatul PNL lansat pentru a câștiga Primăria Arad a fost Sergiu Bâlcea (sursa foto: facebook)

  Nu a trecut multă vreme și s-a făcut rocada, cei doi schimbând locurile între ei fiind astfel instaurată o nouă „pace liberală”. Care, iată, se dovedește că este doar un armistițiu. Până când se va întâmpla să pice și Falcă. Nu de alta, dar Cionca a părut extrem de iritat de cele spuse de Falcă la Bruxelles. Și, chiar dacă pare surprinzător pentru unii, nu-i bine să-l superi, mai ales când are controlul asupra aproape întregii organizații județene a PNL.

  Iar graba cu care și-a revenit Gheorghe Falcă nu poate decât să ne confirme că știe cât de redutabil a devenit Cionca. Și precis se bucură în sinea lui că apa tulburată numită Iustin Cionca s-a liniștit. Deocamdată.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. … are nevoie de o echipa buna: oameni instruiti, profesionisti si loiali!In spatele Primarului este neaparat sa fie cativa oameni puternici financiar si influenti.Cand stii ca nu ai alaturi o asemenea echipa si nici „spate”, presimti esecul care va urma.Cred ca acesta este un motiv intemeiat pentru a sta retras si in banca ta.

   +2 voturi
   +1
   -1
   • @ Un Primar … – da, oameni instruiți, profesioniști și loiali (deși, profesionalismul și loialitatea nu prea merg împreună într-o echipă din spatele unui primar).
    Dar n-am înțeles de ce trebuie să fie și oameni potenți financiar și influenți?
    Ce, pe cine și în ce scop ar trebui să-și folosrască influența?
    Potența financiară cu ce l-ar ajuta pe primar?

    +6 voturi
    +1
    -1
  2. Famiglia Regală de la Târnova

   Bibart știe și el ca fără caracatița lui Falcă nu are nici o șansă să câștige primăria așa că, acum face un balet de femeie neprihănita, căreia i se cere mână socrului mare acesta fiind Coldea.
   Pe ce voturi mizează principalele partide la viitoarele alegeri locale:
   PNL Arad-pe bugetarii locali care depind primarie, neoprotestanti.
   PSD Arad-pensionari, recalcularea se va plăti înainte de locale
   Usr Arad-nemulțumiți, tineret, intelectuali
   Aur Arad-nemulțumiți

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.