Duminică se împlinesc 70 de ani de teatru profesionist, în limba română, la Arad!





„Bună seara. Iertați-mă, vă rog. Aici e casa de odihnă «La trei brazi»?”
Aceasta este prima replică rostită în limba română, de un actor profesionist, pe o scenă din Arad. Se întâmpla în 4 noiembrie 1948. În acea seară de joi, pe scena arădeană, un grup de actori profesioniști aducea în fața publicului spectacolul „O zi de odihnă”, de Valentin Kataev. Era primul pas al unui drum pe cât de lung, pe atât de provocator și îndrăzneț. Un drum pe care se întâlnesc, de 70 de ani, inspirați și bucuroși, actorii și spectatorii.
„Teatrul este un conglomerat, o lume. În teatru sunt oameni, izbânzi, nereuşite, ipocrizii, invidii, urcuşuri şi coborâşuri şi pe lângă acestea, sensibilităţi. Teatrul nu este un joc. Teatrul este o teribilă «monedă» ce schimbă vieţi, destine. Pe scena de la Arad sărbătorim în aceste zile 70 de ani de teatru profesionist, în limba română. Șapte decenii în care teatrul a spus povești și a schimbat istoriile colective și personale ale actorilor și spectatorilor deopotrivă. Actori și spectatori pe care îi chemăm să ne fie alături în ceas de sărbătoare”, spune Bogdan Costea, manager al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.
Și pentru că unei asemenea aniversări i se cuvine o sărbătoare pe măsură, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad își poftește spectatorii ca, tocmai în seara împlinirii a 70 de ani de teatru profesionist în limba română la Arad, să (re)vadă una dintre cele mai îndrăgite producții ale sale. Este vorba despre „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, în regia lui Laurian Oniga. Reprezentația este programată în 4 noiembrie, de la ora șapte seara.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)