joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Drumul Crucii”. Sute de credincioși s-au alăturat procesiunii de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

    de Special Arad | 23 aprilie 2022, 10:17 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    (foto: Arhiepiscopia Aradului)

    Credincioșii ortodocși au participat și în acest an, în Vinerea Mare, la străvechea procesiune de la mănăstirea Hodoș-Bodrog: Drumul Crucii. Sute de enoriași au participat la drumul care durează aproximativ trei ore.

    Tradiția are aproape 100 de ani, însă se desfășura mai restrând, abia din 2000 procesiunea a început să se facă de la mănăstire spre Bodrogul Nou „drum pe care au fost amplasate 14 cruci, fiecare având câte o icoană cu una din cele paisprezece opriri, conform mărturiilor Sfintei Scripturi și ale Sfintei Tradiții. Drumul Crucii durează aproximativ trei ore, iar pelerinii au de parcurs aproximativ patru kilometri.

    După Slujba Ceasurilor care s-a săvârșit în biserica nouă a mănăstirii, soborul de de slujitori și pelerinii prezenți au plecat în procesiune pe Drumul Crucii, făcând câte un popas la fiecare dintre cele 14 cruci, unde s-au citit pericope evanghelice, s-au înălțat rugăciuni.

    La finalul procesiunii părintele Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul Eparhial Arad şi vieţuitor în această Sfântă Mănăstire, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evocat exemplul personajelor amintite la popasurile procesiunii, și anume: Maica Domnului, Veronica, Simon din Cirene, femeile Ierusalimului, dar și folosul duhovnicesc al parcurgerii acestui drum al crucii și totodată asumarea crucii în viața noastră creștină. De asemenea, părintele Iustin Popovici a vorbit despre frumusețea duhovnicească a slujbelor din Săptămâna Mare precum și despre folosul sufletesc și trupesc al rugăciunilor rostite în rânduiala Drumului Crucii, mai ales în acest An omagial dedicat rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.

    7 15
    (foto: Arhiepiscopia Aradului)

    Drumul Crucii, pe lângă faptul că este un ritual bisericesc apreciat cu multă evlavie de credincioși, a devenit o tradiție foarte cunoscută în aceste părți ale țării, credincioșii participând trupește și sufletește, ca o jertfă adusă lui Dumnezeu pentru a primi ajutor la cererile lor și iertare de păcate. Această tradiţie a fost dusă şi în alte părţi de către părinţi care au fost vieţuitori la Mănăstirea Hodoş-Bodrog şi mai apoi au devenit stareţi la alte mănăstiri, precum: Feredeu, Hadâmbu, din Iaşi şi Schitul Straja, din Hunedoara. Părintele Ilarion V. Felea, cel care urmează a fi trecut în rândul sfinților în anul 2025, a scris meditații la Drumul Crucii și cele 14 popasuri (în colaborare), Arad, 1937.

    Printre cei care au străbătut în această zi Drumul Crucii s-au aflat credincioși din județele apropiate, dar și români care muncesc în străinătate și care în aceste zile s-au întors acasă, pentru a sărbători Paștile alături de familiile lor”, aflăm de pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.