vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

    „Dragă Iulia, îți mulțumesc”. Despre ură, dar și despre asumare în educație. Discursul devenit viral al Iuliei a născut monștri, dar și eroi

    de Adriana Barbu | 9 iunie 2024, 6:57 PM | Educaţie | Știri Arad | Topic special

    8

    Dragă Iulia, nu ești singură. Discursul tău de la festivitatea de absolvire nu a născut doar ură, ci și asumare. Sunt și cadre didactice și oameni maturi, trecuți prin sistemul de educație din România, ieşiţi aproape întregi de acolo, care sunt lângă tine și care cred și ei că sistemul de învățământ te poate demotiva, frustra, că te poate împinge să devii superficial şi ipocrit. Acesta pare a fi mesajul ultimelor zile în problema educaţiei şi a viitorului nostru.

    Sunt cadre didactice care au ales să distribuie discursul ţinut de Iulia Cociuba, șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, la festivitatea de absolvire, discurs devenit virat săptămână aceasta. Faptul a născut nu doar un ropot de aplauze, ci şi un val imens de ură din partea multor adulţi, mulţi dintre aceştia profesori decişi să-şi apere breasla cu orice preţ.

    Iulia Cociuba a fost acuzată că şi-a ales prost momentul, că nu se ţin discursuri critice în momente festive, că duce o luptă fără șansă de izbândă cu sistemul care nu poate și nu trebuie neapărat reformat, că ce a spus nu e scris de ea, ci poate de părinţi, ba chiar că nu a învăţat destul ori bine în şcoală.

    Ura vs. simpatie și apreciere pentru Iulia

    Dar valul de ură a născut la rândul său şi un nou val de apreciere şi susţinere, venit și el din partea unor dascăli, care asemeni Iuliei Cociuba văd și înțeleg răul din sistem, dezamăgirea elevilor buni, care vor să iasă de pe porțile școli nu doar cu cunoştinţe în plus, ci şi cu un set de valori în care să creadă. Profesori care au curajul să pună un semn de întrebare în dreptul sistemului de învățământ românesc.

    Unii dintre profesorii din Arad, dar şi sau mai ales din alte județe din țară au distribuit pe facebook video-ul cu discursul de absolvire al Iuliei, alții știrile apărute pe această temă, după ce vorbele spuse în public de tânăra de 18 ani din județul Arad, șefă de promoție, au devenit virale.

    Alți profesori au mers însă mai departe și, cu curaj, și-au asumat discursul Iuliei și i-au sărit în apărare.
    Un astfel de caz a devenit virat pe facebook. Este vorba de textul lui Marcel Bartic, profesor, publicat pe educatiaprivata.ro.

    Iată-l mai jos:

    „Dragă Iulia, mă numesc Marcel Bartic, sunt profesor și îți mulțumesc.

    O tânără absolventă a unui liceu din România, șefă de promoție, a avut un discurs la festivitatea de premiere în care a expus slăbiciunile sistemului nostru de învățământ.

    A avut un discurs coerent, curajos și bine articulat. Le-a mulțumit profesorilor ei dar a afirmat că școala a învățat-o să mintă și că este o instituție care își asumă meritele în cazul unor rezultate bune, dar nu-și asumă responsabilitatea în caz de eșec.
    Mă îndoiesc că e cineva cu capul pe umeri care să nege aceste adevăruri.

    Ce-a primit în schimb?

    O ploaie de înjurături. Comentarii agresive, jignitoare, până dincolo de limita suportabilului. Acuzații că nu învață (deși a vorbit în calitate de șefă de promoție). Că a învățat pe banii statului, ca și cum statul ăla ar avea bani din alt sistem solar nu tot de la noi, plătitorii de taxe și impozite. Că denigrează învățământul românesc. Plus multe altele, imposibil de reprodus.

    E greu de dus un asemenea val de hate. Irațional. Sălbatic. Brutal. Mai ales pentru o tânără care n-a făcut altceva decât să-și expună, elegant și civilizat, un punct de vedere.

    Soluția nu e să te războiești cu hoardele astea de zombie decerebrați. Timp pierdut inutil.
    Ne putem însă manifesta solidaritatea cu această tânără. Îi putem recunoaște si aprecia curajul pe care l-a avut și să-i spunem că are dreptate.
    Habar n-am dacă mesajul ăsta va ajunge la ea dar mi-aș dori să-i spun așa:
    Dragă Iulia,

    Mă numesc Marcel Bartic, sunt profesor și îți mulțumesc. Sunt alături de tine și, odată și odată, vom reuși să facem în așa fel încât școala să nu mai învețe pe nimeni să mintă.

    Nu ești singură.
    Uite!
    Suntem foarte mulți cei care te susținem.”

    IULIA COCIUBA MIHAI VITEAZUL INEU

    (Masa oficială de la care s-a ridicat Iulia Cociuba pentru a-şi face public discursul devenit viral)

    Ce a spus Iulie Cociuba la festivitatea de absolvire de la Ineu?

    Iulia Cociuba este șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu şi în cadrul discursului de absolvire a lăsat asistența, elevi, profesori și părinți, cu gurile căscate, cu discursul său în care pleda pentru o educaţie autentică și valoroasă şi în care avea curajul să critice sistemul actual de educaţie.

    Iulia a punctat în fața sălii pline de profesori, părinți și elevi, următoarele:

    „Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar 3 sutimi, iată-mă! Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele.

    Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

    Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde.

    Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.

    Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.

    Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp.

    În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi.

    Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!”

     

    Citeşte şi:

    (Video) „Școala m-a învățat să mint”- Discurs cutremurător al șefei de promoție Iulia Cociuba, de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. In mare parte discursul e mincinos și jenant. Școala a învățat-o să mintă sau mămica și tăticul? Familia nu are nimic de făcut? Minunatul fulg de nea zemuind a frustrare, nu ar putea explica plebei cum poți exprima opinii fara informații.
      Dezamăgiri și frustrare? Le va trai din plin, precum toți ceilalți, stai pe aproape domnule Bartic!

      --17 voturi
      +1
      -1
    2. Am convingerea ca “adultii” sunt cei care revarsa cele mai urate cuvinte si sentimente iar dintre acestia o proportie covarsitoare este formata din cei care fac parte din sistem!
      Bine’nteles ca au omis sa constate si respectul tinerei pentru dascalii care-si respecta profesia si menirea! Dar acestia nu au puterea sa lupte cu sistemul! Iar aceasta tanara este si portavocea lor!
      Rai, rai sunteti, oameni buni!

      --3 voturi
      +1
      -1
    3. Limane sigur te simți cu musca pe căciulă și faci parte din categoria criticata de absolventă! Sigur și programa după care se preda e proastă, multă și fără rost în viața de matur,dar mare parte dintre cadrele didactice încă sunt cu mentalități comunistoide moștenite din generație în generație! Văd asta la copilul care termina a X-a din ce-mi spune!

      +5 voturi
      +1
      -1
    4. Atita adevăr scoala ascunde defapt comportamentul atit de toxic fata de copiii aici profesorii merg la scoala pentru ei și nu sunt in slujba copiilor pentru asta sunt plătiți nu fac nimic copiii merg la scoala și noi dam ore nu sunt pregătiți pentru aceste generații de copiii moderni și deștepți

      --2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.