vineri, 9 mai, 2025

Special Arad Logo

    Viața, așa cum e – Dragă diasporă și dragi români, ce rău v-a făcut România, de-i cântați prohodul în locul Odei Bucuriei de 9 Mai?

    de Valer Mărginean | 9 mai 2025, 7:50 AM | Topic special | Viața, așa cum e

    11

    Copii români, la Ambasada României din Viena, de Ziua Europei, 2022 (foto: viena.mae.ro)

    9 Mai sau Ziua Europei. Și a noastră, ca români, cetățeni europeni. Ziua în care în Europa civilizată și unită se cântă Oda Bucuriei, parte din cea mai celebră simfonie a lui Beethoven, a IX-a, odă adoptată ca imn al Europei. Noi, în România anului 2025, încă parte a Europei Unite, cel mult vom murmura acest imn.

    Cel puțin aceia dintre noi care suntem conștienți că această zi de 9 Mai 2025 s-ar putea să fie ziua din care putem socoti că ne-a rămas ceva mai mult de o săptămână de libertate, de apartenență la Europa unită, chiar de independență.

    Și asta, pentru că o parte dintre românii trăitori în țară, împreună cu mare parte dintre cei ce trăiesc în străinătate, din diaspora, au decis că România nu mai are ce căuta printre țările membre ale UE și NATO.

    Au decis și au votat în consecință, dragi români.

    Un vot dat cu ură față de o clasă politică aflată de mult timp într-o stare de putrefacție morală, dar și față de țara în care s-au născut. Cu ură amestecată cu indiferență față de ceilalți români, la fel de victime ale putredei clase politice, față de rudele și prietenii din țară, un vot dat împotriva propriilor copii sau nepoți, cărora le iau dreptul de a mai aparține marii familii europene.

    Așa au decis ei, fără să-și gândească prea mult decizia. Și fără să și-o asume vreodată. Nici măcar acum, când sunt vocali pe rețelele de socializare, ascunși după pseudonime, nu-și asumă votul, dovada clară fiind faptul că n-au vrut să răspundă operatorilor care fac exit poll-uri.

    Prin acest vot inconștient, indiferent față de consecințe și neasumat, laș, au decis că drumul României trebuie s-o cotească spre Siberia rusească, au decis că drumul spre bunăstare trebuie să se oprească aici.

    După votul din 24 noiembrie 2024, aceiași „haiduci” au dat puterea parlamentară acelorași partide împotriva cărora spun că au votat în 4 mai. Și nu au fost puține, de vreme ce partidul care a avut și premier a primit mai multe voturi decât „trimisul lui Dumnezeu”. Evident, nimeni nu-și mai asumă, acum, acel vot, de parcă voturile alea ar fi picat din cer, ca ploaia. La fel de evident, nici acum nu-și va asuma nimeni votul, în cazul în care președintele va duce România înapoi în izolare, sărăcie, frig și întuneric.

    Niciunul dintre „diasporeni” sau băștinași nu-și va asuma votul dat președintelui care vrea să înceapă cu exproprieri ca-n 1948 când comuniștii au decis prin legea din 11 iunie naționalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi, toate resursele solului și subsolului, precum și a întreprinderilor individuale, a societăților de orice fel, asociațiilor particulare industriale, bancare, de asigurări, miniere, de transporturi și telecomunicații, etc.

    Mult mai modest, celebrul ultras nu vrea să naționalizeze „decât” Petrom. Așa, într-o primă fază probabil. După modelul testat „cu succes” în Venezuela.

    Și cine l-ar putea opri să naționalizeze și Clubul FCSB?, mai ales că „domnul nea Gigi” a avut neobrăzarea să i se opună ultrasului șef de partid.

    Dragi români din diaspora și din țară, asta este România pe care ne-o doriți? O Românie condusă arbitrar și haotic spre faliment, o Românie scoasă în afara Europei și a NATO, o Românie sărăcită? Ce rău v-a făcut România, de-i cântați prohodul? Ce rău v-am făcut noi, ceilalți români care, ca și voi, am suferit și suferim de rezultatele activității clasei politice care conduce România de 35 de ani?

    Și noi plătim aceleași taxe și impozite, aceleași facturi de utilități și cumpărăm alimentele la același prețuri, dar tot nu vrem să dăm țara unor nemernici dispuși s-o ducă înapoi în comunismul de tip sovietic.

    Ce aveți de câștigat dacă prin votul vostru ne frângeți viitorul, nouă, concetățenilor voștri, părinților, copiilor și nepoților voștri și, nu în ultimul rând, vouă?

    Chiar nu ați înțeles că prin votul vostru predați țara, cu locuitori cu tot, unor indivizi mai mincinoși decât cei dinainte, mai nepricepuți și mai escroci? Nu ați înțeles că, deși încă n-a pus mâna pe „sceptru”, marele ultras a recunoscut că a mințit în problema caselor de 35.000 de euro, că totul a fost o acțiune de marketing a partidului său. Chiar nu înțelegeți că astfel de promisiuni mincinoase vor deveni politică de stat?

    Nu ați înțeles că, deși nu a făcut nicio analiză serioasă a sectorului bugetar, a amenințat că va concedia 500.000 de bugetari. Cum funcționari administrativi sunt cel mult 400.000, înseamnă că „profesionistul” pe care l-ați votat ca președinte avea de gând să concedieze medici, profesori, militari, polițiști…  Din două, una: ori habar nu are ce înseamnă concedierea a 500.000 de bugetari, ori a mințit iarăși, pentru a atrage voturi de la cei nemulțumiți de funcționarii de prin primării.

    Asta doriți României: un președinte mincinos sau habarnist?

    Dragi români din diaspora, porniți să vă „luați țara înapoi”, vă rog lăsați-o unde și cum este. Nu-i doar țara voastră, este și a noastră, a celor care am rămas și suntem aici. N-o mai luați nici înapoi, nici înainte și, decât să-i faceți rău și să ne faceți și nouă la fel, mai bine abțineți-vă. Mulțumim pentru „binele” pe care ni-l doriți, dar mai bine ne lipsim. Mai bine gândiți-vă dacă ați făcut bine. Pentru România, pentru noi, cei din țară, pentru voi.

    Oare cât de bine veți fi păriviți de cei din noile voastre colectivități când vor afla că ați votat pentru cei ce vor să scoată România din lumea civilizată?

    Chiar așa, oare le-ați putea spune sincer de ce vă doriți ca România, țara despre care spuneți mereu că este și a voastră, că o veți avea mereu în suflet, să intre în sfera de influență rusească? Ați putea spune cuiva de ce vă doriți ca România și românii să iasă din Europa, să revină la sărăcia și mizeria dinainte de 1989? Chiar nu aveți niciun pic de milă față de conaționalii voștri rămași în țară?

    Ce fel de părinți, copii sau frați sunteți voi, dacă nu ați avut niciun pic de milă față de copiii, de nepoți, de părinți sau frații ori surorile voastre rămași în țară și cărora, în mare parte le-ați decis viitorul prin votul din 4 mai?

    români la revolutie

    (Sursa: cetateanul.net)

    Chiar ați uitat ce ne doream și ce credeam la Revoluție?

    Știți ce ați făcut, dragi români din depărtări? V-ați îndepărtat de țară și de româniii din țară, v-ați rupt definitiv orice rădăcină mai aveați pe aici. După un astfel de vot, dat cu atâta ură, nu mai aveți dreptul să ne cereți să vă înțelegem și, mai ales, să ne fie dor de voi.

    România și clasa politică din România v-a creat o circumscripție electorală numai pentru voi, în care au candidat români din diaspora, atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat. Ați putut alege, exact ca noi și, tot ca noi, ați avut posibilitatea să îndreptați lucrurile vorbind cu aleșii voștri. De câte ori ați făcut-o?

    De câte ori ne-ați arătat voi, cei plecați în lumea largă, cum să procedăm cu aleșii care nu-și fac treaba de aleși? Niciodată! Și aleșii voștri, au fost ca și ai noștri, indiferent din ce partid au făcut parte, iar voi, cei „deșteptați” de traiul prin Occident, ați fost la fel de inactivi ca noi, cei „neștiutori”, rămași în țară.

    Iată câteva motive pentru care v-aș invita la înțelepciune, la rațiune înainte de a vota. Nu mai împărțiți vinovății și alegeți cu sufletul deschis către cei dragi, și cu mintea către țară. Nu invers!

    Nu-i abandonați pe cei dragi vouă, rămași în țară, în brațele unor nemernici mai răi și mai ticăloși decât au fost vreodată cei care ne-au condus până acum.

     

    Citește și:

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ce-și face omul cu votul lui se numește….nu-i bai ca scade leul, se scumpesc toate…noi mergem la Pitești să ne dea dom`Georgescu păpică gratis și benzină cu 1 leu litrul. Apoi trecem și pe sub podul Grant să ne dea Georgică un apartament cu 35.000 de euroi

      0 voturi
      +1
      -1
    2. Punctez doar un aspect, cel legat de așa zisele naționalizari, știți că din cauza unei legi date de usl3.0 prin zonele rurale oamenii se trezesc cu terenuri pe care le-au deținut de pe vremea imperiului Austro-Ungar, că nu le mai dețin după ce doar cu vreo câțiva ah trebuit sa plătească topometrusti? Acum acele terenuri nu mai există! Le-su luat ,,legal” jmecherii iar sătenii s-au trezit că terenurile le-au fost mutate în pustă, o zonă în care sătenii își duceau animalele la păscut de pe vremea lui Bure Piszta! Acum trebuie să plătească topometristi și tot tacâmul fin nou! S-a mers pe ideea că-s oameni puțini și bătrâni prin sate, că nu mai au timp și bani pt. procese..
      Tema a fost dezbătută doar pe scurt și tangențial intr-un sat din Bihor la emisiunea viața satului de pe tvr1, dar asta se întâmplă în foarte multe zone, deci normal că și-n județul nostru.
      Cu cine credeți ca vor vota ăștia care s-au trezit că după ce și-au recuperat terenurile naționalizate de către comuniști acum să le fie furate din nou și definitiv, de către usl3.0?

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Observ multă frustrare în articolul dumneavoastră. Va scriu din diaspora. Nu sunt „dac liber”. Totuși cred ca generalizarea dumneavoastră nu este de bun augur.
      Daca bine îmi amintesc, domnul Simion a câștigat aproape în fiecare județ din tara. Cu sau fără votul din diaspora, dansul era calificat în turul al doilea.
      Generalizările nu sunt de bun augur. Puteți consulta studiile despre diaspora produse de Universitatea Babeș B. din Cluj. Va asigur ca o sa înțelegeți mult mai bine acest fenomen.
      Pe de alta parte, trebuie sa acceptam democrația. Votul cetățenilor este suveran. Probabil ca ne aflam pe aceeași parte a baricadei, dar poate ca ar trebui sa ieșim din bula noastră. Poate aceasta este România reală, profundă.
      Va scriu dintr-o tara cu o tradiție democratică foarte veche. Am învățat aici ca trebuie sa ii respect și pe cei care au o alta opinie dacat mine. Și ei au aceleași drepturi ca și mine. Au dreptul la opinie ca și mine. Trebuie sa ii respect pentru opinia lor contrară.

      Cu gânduri bune,

      un diasporean

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Îmcep prin a vă spune că m-a bucurat comentariul dvs. Am avut, la un moment dat, tentația de a preciza că nu tuturor celor din diaspora le-am adresat aceste rânduri. Apoi, mi-am spus că nu-i cazul: cei cărora nu le-am scris, vor înțelege.
        Să știți că am avut contacte directe cu diaspora, pe la începutul anilor 2000, când am făcut un ziar pentru ei. Am putra discuta multe…
        Aveți dreptate, toți avem dreptul la opinie. Respect acest drept, în care imclud și dreptul de a alege.
        Dar cred că am dreptul să atrag atenția asupra unor posibile vonsecințe ale votului. Imclusiv asupra lipsei de asumare a votului și a consecințelor lui nefaste.
        Sper, așadar, că nu se înțelege altceva din articol. Nu voi spune niciodată cuiva pe cine să aleagă sau să nu aleagă. Nici măcar fiului meu nu i-am cerut așa ceva. Dar cred că vârsta și experiența mă îndreptățesc să atrag atenția asupra unor consecințe ale votului.
        Vă doresc toate cele bune.

        0 voturi
        +1
        -1
    4. Domnule Marginean, sunt foarte frumoase intentiile D-voastre, si afirmati ca nu spuneti-nici macar fiului- cu cine sa votam! dar toate articolele de la alegerile din Decembrie incoace (ale D-voastre si ale colegului Lajos ) ne prezinte Apocalipsa ce ne asteapta daca va iesi Presedinte Simion.
      Eu voi vota cu Dan ,dar acest lucru nu inseamna ca am dreptul sa ii fac in fel si chip pe cei ce vor vota cu Simion.Este dreptul lor. Cand acesti oameni din diaspora l-au facut presedinte pe Basescu si Johannis ,erau cei mai mari patrioti si democrati ,cu pregatire si superdiscernamant! cand au votat asa cum nu ne convine sunt dintr-o data inculti,semianalfabeti ,extremisti etc. Nu aceasta este pozitionarea corecta fata de ei.
      In rest sanatate la toata lumea,sa mergem la vot cat mai multi si sa respectam ce va iesi in urma votului,indiferent cine va castiga. Cred ca acesta este esenta democratiei.O zi buna tuturor.

      0 voturi
      +1
      -1
      • În primul rând, nu am dpus că ar fi analfabeți și mai știu eu cum. Apoi, cred că experiența de viață și, poate, bruma de cultură politică pe care o avem noi, cei doi veterani de la Special, ne îndreptățesc să dăm sfaturi. Nu cred că am dat vreodată „ordine electorale” – poate, eu, fiind „gură mai spurcată” să fi fost mai direct, dar colegul Lajos, cu eleganța care l-a umpus la lord al redacției, nici într-un caz.
        Pe de altă parte, spuneți și dvs. dacă nu se impune, cu necesitate chiar, ca noi să atragem atenția asupra unor pericole pe care un vot, cum să-i spun?, pripit l-ar putea avea asupra societății?
        Noi suntem printre puținii care, de exemu, avem curajul să spunem că poporul poate greși (și o face nu tocmai rar) sau că si democrația mai umeori rateuri. Ba chiar avem curajul să recunoaștem că că mai greșim și noi (rar 🙂).
        Da, puyem greși atunci când avem încredere în cineva care, terior, ne-o înșeală. Și, da, recunoaștem că am greșit cu Iohannis. Dar nu greßim niciodată când ayragem atenția asupra pericolului. Noi, amândoi am trâit pericolul și nu-l simțim din cărți…
        Deci, atunci când au înțeles pericolul pentru țară (a noastră, a tuturor) sigur că am apreciat imicarea loe. Acum însă, când ne paște pericolul falimentui, al „venezuelării” României, chiar am simțit nevoua să atrag atenția asupra a estui pericol.
        Ce va fi, vom vedea. Dar tot îmi doresc ca fiecare să-și asume votul. Și, când va ieși din secția de votare să scoatâ pieptul dac în față și să spună: am votat cu…
        Iar după 6 luni sau um an, același dac să spună „am votat cu…, și îmi asum falimentul țării mele”. Ce spuneți de asta?

        +1 voturi
        +1
        -1
    5. Mulțumesc pentru răspuns. Apreciez. Poate după toată nebunia aceasta putem sa ne așezăm ca națiune și sa învățăm sa ne ascultam unii pe alții. Trebuie sa înțelegem și opiniile, fricile celorlalți.

      Este foarte bine ca ati atras atenția asupra consecințelor votului. Sunt foarte importante.
      De aici si dilema mea: sa votez sau sa nu votez în aceste alegeri din România!? Suntem plecați de mulți ani, nu avem planuri de reîntoarcere, suntem și cetățeni ai unei alte tari. Pe de alta parte, mă doare sa vad ceea ce se întâmplă în tara și orașul unde m-am născut. E greu…

      Oricum, mulțumesc pentru articol, pentru răspuns și pentru tonul elegant.

      Va doresc o zi buna.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Încă o dată, eu vă mulțumesc pe tru comentsriu. Vă msi aștept.
        Dacă aș fi în locul dvs. aș vota. Experiența celor mulți ani petrecuți „afară” contează totdeauna.
        Mă bucur că am reușit să ne „întâlnim” măcar aici.
        Dacă e-mail-yl este ok, mai comunicăm și în privat

        +2 voturi
        +1
        -1
    6. Manipularea continua, doar că s-a predat ștafeta de la un „jurnalist” la alt „jurnalist”.
      *
      Prin anii 2018 și 2019, când era Dragnea pericolul numărul unu, mai țineți minte cum arăta propaganda care lupta împotriva sa ?
      Hai să ne uităm prin arhiva specială ! (https://specialarad.ro/treizeci-de-organizatii-civice-atentioneaza-votul-nu-valideaza-hotia/)
      Ca să nu citiți tot articolul, extragem doar paragraful important:
      ––––––––
      „Promulgată, această lege ne-ar arunca în afara Uniunii Europene, ne-ar izola, transformându-ne într-o republică bananieră, enclavă a corupției și ilegalităților. Spunem la unison că suntem cetățeni europeni și dorim să rămânem în Uniunea Europeană!”
      ––––––––
      Propaganda cu ieșitul din UE și cu izolarea funcționa și atunci. Nu s-a schimbat nimic din 2018-19 până azi.
      *********************************************************************
      Tot în perioada 2018-2019 era bună diaspora și era foarte important votul lor, mai ales că susțineau pe cine trebuie (Werner, PNL, USR etc.).
      Erau în permanență cu plăcuța suedeză în gură, promovau ură și violență, dar nu era problemă atunci.
      Inclusiv presa specială era foarte preocupată de faptul că nu își pot exercita dreptul de a vota. (https://specialarad.ro/nicio-schimbare-la-alegerile-din-strainatate/).
      Acum, în 2025, diaspora nu mai e bună pentru că nu votează pe cine dorește sistemul / media mainstream. Mai mult, se induce ideea că cei din diaspora sunt proști, inculți, analfabeți, încât nu sunt în stare să voteze cum trebuie și au nevoie de unii așa-ziși jurnașliști ca să le spună ce să voteze.
      –––––––––––
      E jenant nivelul la care a coborât așa-zisa presă, care în mod normal ar trebui să aibă verticalitate și să fie obiectivă.
      Se preferă în schimb manipularea alegătorilor prin inducerea stării de frică, cam cum se făcea și în cazul vaccinării, și în cazul alegerilor dintre Ponta și Werner etc.
      Apare unul ca Valterică și încearcă să manipuleze alegătorii spunându-le că sunt inconștienți și că vor vota un „izolaționist” ca vrea „să arunce țara în frig și întuneric”. Poate ne lămurește cum poate fi considerat „izolaționist” unul care are întruniri cu lideri din Europa și din SUA în mod frecvent, și care oferă interviuri prin străinătate.
      De asemenea, cu partea legată de frig și întuneric, cel mai probabil se referă la edilul capitalei, că acolo stă jumătate din populație fără căldură și apă caldă pe timp de iarnă.
      Dar cireașa de pe tort o constituie „o Românie scoasă în afara Europei și a NATO”. Din nou o altă manipulare promovată la greu de propagandă. Poate ne explică Valterică cum se poate scoate o țară din Europa și NATO, iar dacă are timp, poate ne spune și în care continent va fi plasată. Asta dacă va reuși scoaterea din Europa.
      ************************
      Și pentru ca manipularea să fie completă, se mai face și referire la lovitura de stat din 1989.
      Doar că autorul a uitat că a aurmat apoi o Proclamație la Timișoara, cu un punct 8.
      Iar la punctul 8 se făcea referire la oamenii Securității, care nu mai erau doriți la conducere.
      Ce face propaganda ?
      Promovează exact un candidat care s-a înconjurat de susținători dovediți ca fiind colaboratori ai securității (Diana Wring, Radu Octavian), candidat care e susținut de un partid ai cărui membri sunt copiii foștilor securiști, și surpriza e chiar candidatul în sine, care a colaborat cu securitatea.
      Dar despre așa ceva nu se scrie în presa de propagandă.
      La fel cum nu se scrie despre gherlele și incompetența lui Nicușor, care se plătește scump (milioane de euro din bani publici).
      Mai nou se preferă și cenzurarea celor care ridică semne de întrebare cu privire la candidatul preferat de către propagandă.
      Dovadă că multe comentarii nu se mai pubică. Probabil supără realitatea.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Dragă Propagandică,
        Vreau să te informez că eu nu sunt nici candidat, nici doctor în matematici ca să mă las intimidat de un „galerist” ca tine. Asta, ca răspuns la acel „Valwrică” pw cars l-ai lansat de parcă am fi mà cat din același blid. Să nu-ți imaginezi că dacă ești susținătorul lui GS, toți cei pe care încerci să-i „oei la mișto” vor fi blànźi și eleganți ca ND.
        Așadar, prima trimitere ai făcut-o la un comunicat de presă. Ești tare! Poate nu știi care esye regimul comunicatelor de presă, yransmose ßi publocate, dar puteai să te informezi.
        Oricum, ca să înțelegi și tu, măi Propagandică, comunicatele sunt materiale asumate de cel care comunică.
        Cealaltă trimitere, ce să vezi?, o preluare din presa centrală despre dificultatea de a se vota în doasporă. Nasol pentru Special, nu-i așa?
        În rest, Propagandică, n-ai înțeles nimic devât că eu nu votez ca tine. Nu-i mult, dar suficient.
        Diaspora a fost felicitată și i s-a mulțumit atunci când a făcut bine țării. Acum, cei mai mulți dintre mwmbrii diasporei au făcut râu țării. Țării lor! Ce ți se pare ciudat, măi Propagandică, să i se atragă atenția că a greșit? Te pomenești că tu ai impresia că diaspora este infailibilă? Hai, băi, Propagandică…

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.