miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  Dr. Simona Dumitra, despre somnul copilului: „Stabiliți un ritual. Copiii nu pot aprecia propria lor stare de oboseală”

  de Special Arad | 16 mai 2022, 10:21 AM | Sănătate

  0

  (foto: Dr. Simona Dumitra/Facebook)

  În momentul în care un copil se naște, odată cu el vin și foarte multe responsabilități. Părinții trebuie să fie mereu cu ochii pe copiii lor, cel puțin în primii ani ai vieții și este important să aibă alături un medic pediatru care să le ofere sfaturi atunci când au nevoie.

  În sprijin pentru toți părinții vine dr. Simona Dumitra, medic primar pediatru, medicul șef al Secției Clinice Pediatrie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, care vorbește despre somnul copiilor.

  Sfaturile dr. Simona Dumitra pentru părinți:

  -Stabiliți un ritual al adormirii pentru copiii mai mici – o poezie, o rugăciune, un cântec, o poveste, o recapitulare a zilei sunt utile.

  -Creați un cadru prietenos pentru adormire – camera cu temperatură optima – 18-21 grade C, umiditate 40-70%, zgomote reduse, luminozitate redusă, draperii sau perdele trase, lampă de veghe, fără televizor, fără calculator sau celular.

  -Nu vă bazați când copiii spun că nu le este somn, aceștia nu pot aprecia propria lor stare de oboseală.

  -Nu trimiteți la culcare un copil flămând, câțiva biscuiți făcuți în casă, cu 30 de minute sau cu o oră înainte de somn sunt cea mai bună soluție.

  -Evitați produsele cu cafeină cu 3-4 ore înainte de somn: ceai, băuturi carbogazoase, ciocolată.

  -O oră în aer liber și exercițiul fizic sunt cele mai bune terapii în insomnie.

  -Se acceptă o diferență de adormire – trezire matinală de doar 1-2 ore între perioadele cu școală versus cele fără școală.

  -Dacă somnul copilului este modificat, întocmiți un jurnal care să urmărească mai mulți parametri – durata somnului, ora de adormire și trezire, numărul trezirilor nocturne, somnul de după-amiază, calitatea somnului, factorii perturbatori, perioada petrecută în fața calculatorului, televizorului sau laptopului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.