marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Dosarul Revoluției rămâne învăluit în mister. ICCJ a admis contestaţia depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus

  de - | 14 iunie 2024, 4:40 PM | Naţional

  0

  Lovitură de baros în Dosarul Revoluției! Nici de această dată magistrații nu vor da o sentință legată de evenimentele din 1989 care încă au rămas un mister! Asta pentru că judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiției au decis că rechizitoriul a fost întocmit nelegal

  Există toate șansele ca dosarul să fie reluat de la zero. Parchetul Militar e obligat să se pronunțe în termen de cinci zile.

  Cererea privind rechizitoriul a fost depusă de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu

  La termenul precedent, doi judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu au ajuns la un acord privind legalitatea rechizitoriului din dosarul „Revoluției” în care este acuzat Ion Iliescu. Cazul a fost soluționat prin includerea unui al treilea magistrat în completul de judecată (complet de divergență).

  Pe 25 octombrie 2023, Curtea de Apel București, în procedura de cameră preliminară, a decis începerea judecării pe fond a dosarului „Revoluției”, în care fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, sunt acuzați de infracțiuni contra umanității. Instanța a constatat atunci că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este legal.

  Ulterior, complet de fond de la CAB a ridicat din oficiu problema competenței Curții de Apel București de a judeca dosarul „Revoluției”, susținând că Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi competentă, deoarece inculpatul Gelu Voican Voiculescu ocupa funcția de vicepremier în guvernul din 28 decembrie 1989.

  Apărătorii părților civile au argumentat că, la data de 22 decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu nu deținea nicio funcție oficială și era o persoană civilă.

  Decizia magistraților, în integral, AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.