sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Dosarul electronic de sănătate poate fi consultat și fără acordul pacienților!

  de Special Arad | 23 mai 2014, 8:45 AM | Știri Arad

  0

  De la finalul lunii aprilie până acum, au fost introduse în sistemul informatic al asigurărilor de sănătate peste 700.000 de dosare, la acest proces participând 3.500 de medici și peste 50 de spitale. „Numai 4-4,5% din populație are capacitatea tehnică, mă refer IT, de a-și accesa dosarul. Dacă astăzi își accesează dosarul 4-4,5%, mâine vom avea 5% și tot așa va crește capacitatea de accesare”, a declarat Marius Filip, expert onorific al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate și responsabil cu promovarea Dosarului Electronic.

  Dosarul electronic va conține toate informațiile medicale care în mod normal sunt în fișele de observație, în registrele de consultații și vor avea acces la acesta proprietarii datelor (pacienții) și medicii curanți.

  Potrivit dr. Marius Filip, singura situație în care accesul la dosarul electronic se va face fără acordul pacientului va fi în situație de urgență.

  „Pacientul trebuie să își dea acordul. Dacăl nu își dă acordul medicul va vizualiza doar zona de urgență. Accesul se poate face fără acceptul pacientului doar într-o singură zonă — în zona de urgență restul este cu acordul pacientului. În zona de urgență sunt informații care au fost considerate a fi vitale gen alergii, grupe de sânge, boli cronice, proteze, dispozitive și încă două care au fost cerute de medicii de familie: internările și ultimele prescripții”, a spus Filip.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.