joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Câte dosare penale s-au întocmit și câte amenzi s-au dat pe parcursul alegerilor de la Arad

  de Special Arad | 9 iunie 2024, 10:39 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Alegerile au început duminică, 9 iunie, de la ora 07:00 și s-au încheiat la ora 22:00. De la începerea votării, structurile MAI din județul Arad au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral, totuși s-au dat mai multe amenzi.

  Potrivit datelor oficiale, la ora 22:00, prezența la vot se prezintă așa:

  • Alegeri locale municipiul Arad: 37,97 % , adică  54.332 cetățeni au votat

  • Alegeri locale județul Arad: 50,02% , adică 191.202  cetățeni au votat

  • Alegeri europarlamentare municipiul Arad:  39,24% , adică 55.594 cetățeni au votat

  • Alegeri europarlamentare județul Arad: 50,08% , adică  193.221 cetățeni au votat.

  Dat fiind faptul că nu toate secțiile s-au închis la ora 22:00 fix, unele mai continuând să-i înregistreze pe cei care s-au prezentat la secție în acele clipe, rezultatele finale oficiale vor mai diferi ulterior cu mici procente față de cele prezentate mai sus. În statistica de mai sus, procentele și numărul cetățenilor care au votat sunt așa cum figurau ele în evidența oficială a Biroului Electoral la ora 22:00 fix.

  5.334 au votat la urna mobilă

  Potrivit IPJ Arad, au fost depuse 5.492 de solicitări de votare cu urna mobilă. 5.334 de alegători au votat, până la această oră, în acest mod.
  În cazul urnelor mobile care asigură dreptul la vot al persoanelor private de libertate, respectiv internate în spital, programul de votare s-a prelungit până la ora 23:59.

  În cazul unei secții de votare din Vladimirescu, mai multe persoane așteaptă, în incinta secției, să-și exercite dreptul de vot.

  38 incidente, până la ora 22:00 / 9 amenzi

  De la începutul procesului electoral, și până la ora 22:00, au fost semnalate 38 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, 3 au rămas în curs de verificare.

  Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege, atunci când a fost cazul.

  Au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare 3.000 de lei.

  Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 8 posibile infracțiuni, din care 6 pentru fraudă la vot.

  Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, pentru transportul de către președinții secțiilor de votare a dosarelor cu rezultatele votului, buletinelor de vot și a celorlalte documente rezultate în urma votării.

  Totodată, efectivele din teren vor asigura menținerea ordinii și liniștii publice, în contextul unor manifestări spontane, ca urmare a rezultatelor exit-poll-urilor.

  Se vor continua activitățile în vederea soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

  Citește și: Cine a câștigat alegerile, conform exit poll-urilor centrale · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.