Dorina Lupșe (ULAL) acuză Retim: „Are obligația de a menține spațiul cât mai igienic cu putință!”

  de Special Arad | 22 septembrie 2020, 1:13 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  3

  Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad atrage atenția asupra problemelor privind serviciile oferite de operatorul de salubrizare, Retim. Printre altele, aceasta acuză compania că deși a mărit tariful pentru colectarea deșeurilor, nu își respectă obligațiile contractuale în ceea ce privește colectarea selectivă și igienizarea spațiilor în care sunt amplasate pubelele.

  „Problemele legate de colectarea selectivă a deșeurilor în Arad, în special în zonele rezidențiale de condominii, sunt din ce în ce mai multe și mai mari. Cu toate că recent operatorul serviciului de salubrizare a localităților, S.C. Retim Ecologic Service S.A., a mărit tariful serviciului și nu este singura majorare la care ne putem aștepta, locatarii din asociațiile de proprietari sunt nemulțumiți de cum arată spațiile destinate colectării selective a deșeurilor, precum și de modul în care operatorul își desfășoară activitatea.

  În toate cartierele din oraș există probleme cu colectarea selectivă a deșeurilor, începând de la amenajarea spațiului până la respectarea regulilor de colectare selective. Nu au fost puse în practică metode adecvate de colectare și de igenizare a spațiilor destinate colectării selective a deșeurilor menajere, spațiile sunt deschise astfel încât oricine poate avea acces la ele, tomberoanele fiind pe roți se pot deplasa liber, în bătaia vântului, pe carosabil și în parcări, iar aspectul cu grămezile de gunoaie care înconjoară tomberoanele este deplorabil.
  Pe toată durata de activitate de 3 ani, de când S.C. Retim Ecologic Service S.A. este responsabil pentru serviciul de colectare a deșeurilor, au existat numeroase reclamații făcute de către locuitorii din asociațiile de proprietari, datorate faptului că organizarea, selectarea și asigurarea unui spațiu potrivit pentru depozitarea deșeurilor nu sunt realizate corespunzător. Mai mult, operatorul are obligația contractuală de a spăla spațiile de colectare a deșeurilor și de a menține spațiul cât mai igienic cu putință.

  Și aici apar mai multe semne de întrebare deoarece responsabil cu dezvoltarea și armonizarea acestor spații este ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad, care a încasat fonduri de la Uniunea Europeană pentru a implementa un sistem integrat de colectare selectivă a deșeurilor eficient, modern.

  ADI SIGD Arad are zeci de angajați plătiți din bugetul local cu rolul de a respecta regulamentele, de a dezvolta serviciile și sistemele de gestionare a deșeurilor. În practică, vreme de 3 ani de zile, nu s-au implementat nici un fel de soluții eficiente, moderne, nu s-au creat rampe adecvate de colectare a deșeurilor, dar se plătesc indemnizații pentru ca această asociație să existe fără activitate, fără rezultate.

  Majorarea tarifului serviciului de salubrizare a localităților reprezintă o mare nemulțumire a locuitorilor din Arad, în contextul în care zonele de colectare a deșeurilor sunt neamenajate, infecte, insalubre, neîntreținute, pericole de focare de infecție. Conform contractului, asociațiile de proprietari pot solicita oricând despăgubiri pentru servicii neefectuate, dar plătite către operator.

  Nemulțumirile și reclamațiile nu se vor opri până când activitatea ADI SIGD Arad se va face cu adevărat notabilă, iar modernizarea spațiilor destinate deșeurilor nu vor arăta ca niște grămezi de gunoi părăsite. Până în acest moment, cu sau fără această asociație plătită din bugetul local nu există absolut nici o diferență și nici o îmbunătățire a calității vieții arădenilor.

  Sunt necesare schimbări radicale în ceea ce privește amenajarea acestor spații destinate colectării selective a deșeurilor. Una dintre ele ar fi permiterea accesului la aceste spații strict la asociațiilor de proprietari din zona respectivă. Pentru a fi într-adevăr în măsură să crească tarifele, operatorul și mai ales ADI SIGD Arad, care este direct responsabil cu amenajarea modernă acestor spații, trebuie să pună în practică soluții reale, și nu să prezinte planuri și proiecte pe hârtie”, se arată în comunicatul de presă emis de președintele ULAL Arad.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Când ADI SIGD Arad, de la începutul activității sale a început cu stângul și a creat imediat haosul cu gunoaiele DOSPIND pe străzi, nu aveau cum să nu o dea în bara și ulterior. Așa cum am comentat de la început că este vorba de o MIMARE a cât de selectivă este colectarea, … și am mai spus de eterna „fiindcă ȘPAGA”, acum ne-o demonstrează cu dezimvoltura arogantă a celui în poziție de MONOPOL, că fac cum vor mușchi lor. SUNT PENALI!!! De ce? Simplu fiindcă nu respectă CONDIȚIILE CONTRACTULUI!!! Și cu tot respectul, nu înțeleg ce mai așteptați cei de la ULAL Arad?! DAȚI-I IN JUDECATĂ ȘI CEREȚI ANULAREA CONTRACTULUI … că doar membrii au fiecare în parte contracte individuale, o cacealma din partea Primăriei conduse de renumitul arădena-oltean și Ciocaboca de CJ Arad. TOATĂ această construcție mișelească cu ADI SIGD este doar pentru a putea FURA LEGAL și plăti zeciuiala la PDL/PNL-ul actual ce vă cer votul la alegerile din următoarele zile. Până nu sunt dați în judecată nu se va face lumină și CURĂȚENIE … iar noi vom fi victime sigure, obligați la plată chiar și atunci când ei nu-și fac treaba conform contractului.
   .
   Nu-i dați în judecată, consimțiți tacit la FURĂTĂCIUNE și la umplerea de Kaka a cetățenolor. Orice altă explicație că de ce nu se poate, este pentru proști. Să tot scrieți asemenea declarații de presă este mai comod, dar știți și dumneavoastră că nu duc la absolut nimic bun pentru membrii. INCAPABILII ȘI INDOLENȚII, ce azi umplu toate ziarele cu ODE despre cât de „EROI” sunt ei și ce „PLANURI MĂREȚE AU EI PENTRU ARAD” , trebuie să ajungă acolo unde merită cu vârf și îndesat SĂ SCUTURE GRATIILE mulți-mulți ani.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Cat timp mai platim apa rece a prostu,nu ati reusit nimic in privinta apei reci platite de aradenii de la bloc.eu consum de obicei in jur de 12 mc, dar pe tablou la facturare imi vin 20-21 mc de plata.Daca se citeste la 2 luni ,ar trebui ca o luna sa platesc pt.2luni iar o luna sa nu am nimic de plata.Dar eu o luna platesc cat ar fi normal dupa citire prin radio, iar urmatoarea luna platesc dublu fara citire prin radio.Voi sunteti normali?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.