Doi timișoreni vor să revoluționeze industria științei și a cercetării cu un startup bazat pe blockchain

  de Special Arad | 3 iulie 2018, 9:32 PM | Business | Regional | Știință

  2

  Doi tineri din Timișoara, Vlad Günther și Alexandru Chiriță, vor să revoluționeze industria științifică cu ajutorul tehnologiei care a redefinit posibilitățile investițiilor în lume: blockchain. 

  Proiectul celor doi se numește „Scienceroot” și după un an de la înființare are deja un produs-prototip funcțional care folosește tehnologia blockchain pentru a rezolva o problemă reală în industria științifică.

  Mai exact, Scienceroot vrea să fie un ecosistem în care oricine din comunitatea științifică de pe glob poate să găsească cu ușurință finanțare, noi oportunități de colaborare și în final își poate publica munca printr-o platformă mult mai eficientă și transparentă, în care poate fi recompensat pentru munca depusă.

  Totul a pornit în timp ce Alexandru întocmea lucrarea de disertație și a observat câte probleme există în lumea cercetării științifice. Alături de Vlad, cei doi au pornit pe un drum anevoios, dar cu un potențial enorm și un target pe măsură: de a schimba o industrie de peste 20 de miliarde de dolari.

  Vlad Günther, co-fondatorul și CEO-ul Scienceroot, locuiește la Timișoara și este consultant, inginer și project manager cu experiență în IT, finanțe și management. A lucrat pentru companii mari precum Microsoft și Bosch.

  Alexandru Chiriță, celălalt co-fondator și liderul științific al proiectului locuiește actualmente în Austria, unde este masterand la Universitatea din Viena.

  Ce este de fapt acest blockchain?

  Este ca o bază de date descentralizată (adică nu este deținută de o singură entitate, ci numeroşi actori deţin o copie) care stochează anumite informaţii ce nu mai pot fi modificate ulterior.

  Blockchain-ul este astăzi ce era Internetul acum 20 de ani: o tehnologie revoluționară cu un impact major în aproape orice industrie. De exemplu, Bitcoin se bazează pe blockchain.

  Fondatorii Scienceroot spun că ecosistemul actual în comunitatea științifică este „stricat”.

  În sistemul actual, cercetătorii trebuie să își publice munca în jurnale științifice pentru a le fi diseminate rezultatele și pentru a beneficia de recunoaștere în întreaga lume.

  Însă aceștia nu primesc nicio recompensă pentru munca depusă, publicațiile pretinzând totuși sume mari pentru ca descoperirile științifice să fie apoi accesibile, încetinind astfel dramatic orice progres în lumea academică.

  Practic, locul unde publici o lucrare, ca cercetător, a devenit mult mai important decât lucrarea în sine.

  Apoi mai este și problema strângerii de fonduri și a colaborărilor.

  Nu există niciun loc unde oamenii de știință să poată strânge fondurile de care au nevoie și nicio platformă unde pot face schimb de idei cu alți cercetători pentru a progresa mai rapid în proiectele lor.

  Aici intervine Scienceroot.

  Scienceroot este platforma unde oamenii de știință merg atunci când vor să progreseze în proiectele lor, fie că doresc să acceseze granturi de finanțare sau să se conecteze cu alți oameni de știință din întreaga lume cu care să facă echipă și să împărtășească idei. Dar asta nu e tot. Ei pot fi recompensați pentru că își folosesc expertiza în beneficiul celorlalți într-un forum special și într-un marketplace științific descentralizat.

  Oferta inițială de monede a Scienceroot nu este una obișnuită.

  Deși majoritatea proiectelor bazate pe blockchain încearcă să atragă finanțare de milioane de dolari pentru ceva ce nici nu există, Scienceroot are deja un prototip (MVP), este susținut de membri importanți ai comunității ștințifice din întreaga lume și își propune să strângă doar 500.000 de dolari finanțare pentru prima rundă, fonduri care vor fi folosite pentru îmbunătățirea și dezvoltarea platformei deja existente.

  Prima rundă a ofertei inițiale de monede (ICO) începe pe 15 iulie unde se vor oferi 12.500.000 de monede (Science Tokens) la prețul de 0.04 Euro, echivalentul a 500.000 Euro. Următoarele runde de finanțare vor avea loc începând cu data de 15 ianuarie 2019 (a doua rundă), 15 iulie 2019 (a treia rundă) și 15 ianuarie 2020 (a patra rundă). Structurând finanțarea proiectului pe etape, ecosistemul poate fi dezvoltat și îmbunătățit treptat.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.