vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Documentul Strategiei de Dezvoltare Urbană a Aradului până în 2027, actualizat. Care este „diagnosticul” municipiului, în urma analizei

    de Raluca Medeleanu | 23 februarie 2022, 4:57 PM | Administraţie

    1

    Pus la transparență decizională încă de la sfârșitul lunii ianuarie, proiectul de hotărâre privind Strategia Integrata de Dezvoltare Urbană pentru perioada 2021 – 2027 și post 2027 a fost actualizat conform anumitor sugestii care au fost oferite din partea autorităților cât și a cetățenilor care și-au trimis recomandările municipalității până la acest moment.

    În tabelul de mai jos puteți consulta care sunt modificările aferente, aceasta fiind forma finală a documentului care va fi supus la votul consilierilor într-o ședință viitoare de Consiliu Local Municipal, aceștia fiind cei care au ultima decizie cu privire la aprobare.

    Documentul este practic o cerință a Uniunii Europene pentru orașele din țările membre. Obiectivele de Dezvoltare Durabilă au fost adoptate în cadrul Conferinței Habitat III a ONU sub denumirea de Noua Agendă Urbană. Aceasta conține orientările necesare pentru ca orașele din toată lumea să fie mai favorabile incluziunii, mai ecologice, mai sigure și mai prospere.

    „Diagnosticul” dat de firma Civitta, în urma analizei municipiului Arad, este următorul:

    Analiza a fost realizată de compania de consultanță și cercetare Civitta, înființată în 2006 la București, care este o filială a unei companii mari cu sedii în mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

    Iată care este rezultatul diagnosticului făcut de companie asupra orașului nostru, potrivit documentului pus la transparență:

    „Municipiul Arad reprezintă una dintre porțile principale de intrare în țară dinspre Europa de Vest, fiind mai bine conectat la marile capitale europene (Belgrad, Budapesta, Viena, Bratislava) decât la alte centre urbane ale României. În ciuda potențialului deosebit dat de poziționarea geografică, de nivelul ridicat de dezvoltare economică, de cadrul urban și natural deosebite, municipiul Arad se confruntă încă cu o serie de provocări, pe care prezenta strategie își propune să le abordeze:

    Deși este un centru economic de interes regional, municipiul Arad nu reușește să atragă și să mențină forța de muncă. De asemenea, în ciuda atractivității ridicate pentru investiții și a numărului mare de companii stabilite aici, dialogul dintre autoritățile publice locale și mediul de afaceri este încă deficitar.

    Deși este un oraș verde, iar în ultimii ani s-au realizat demersuri în ceea ce privește dezvoltarea acestei componente, Aradul are încă spații degradate, iar rețeaua de spații verzi și spații publice este încă incompletă.

    Deși este relativ bine conectat la rețeaua majoră de transport și beneficiază de o tramă stradală generoasă și bine configurată, Aradul are încă probleme cu congestia în orele de vârf, iar cartiere rezidențiale precum GAI sunt traversate în continuare de traficul greu.

    Deși are un patrimoniu arhitectural deosebit și o tradiție culturală puternică, municipiul Arad are încă o mare parte dintre clădirile-monument aflate într-o stare avansată de degradare.

    Deși are o comunitate activă și multiculturală, Aradul nu dispune de suficiente spații de întâlnire și socializare.

    Deși are o comunitate activă de actori culturali și promotori importanți în domeniul cultural-artistic, Aradul duce încă lipsă de notorietate și recunoștință în acest sector pe plan local și național.

    Deși tramvaiele și biciclete reprezintă elemente componente ale identității Aradului, o parte însemnată a locuitorilor încă se deplasează cu autovehiculul privat.

    Deși este un oraș cu tradiție sportivă, dotările sportive din municipiul Arad au nevoie de revitalizare și de a fi mai
    accesibile comunității”.

    Obiectivele care se doresc atinse până în 2027

    Pentru următorii ani se urmărește „consolidarea, modernizarea și diversificarea economiei locale și afirmarea municipiului Arad la nivel regional, în contextul scăderii demografice, accelerării tendințelor și priorităților europene și globale de modernizare și integrare a tehnologiilor noi și conexiunilor la nivel național și european ce încurajează mobilitatea persoanelor, reclamă măsuri integrate din partea municipalității, care să asigure buna relaționare și creșterea încrederii mediului local de afaceri, asigurarea unui climat favorabil dezvoltării inițiativelor antreprenoriale, atragerea și specializarea forței de muncă pentru a asigura necesarul, atât din punct de vedere numeric cât și al calificărilor. Totodată, municipiul Arad își va consolida poziția la nivel regional printr-o strategie coerentă de promovare ca destinație de investiții atractivă și dinamică, mizând pe competențele distinctive precum poziția geografică, calitatea crescută a vieții datorată cadrului urban și natural deosebit, comunitatea activă și educată, diversitatea culturală”.

    Întregul proiect privind Strategia Integrata de Dezvoltare Urbană, realizat de firma de consultanță Civitta, poate fi studiat pe site-ul oficial al Primăriei Arad:
    https://www.primariaarad.ro/index.php, la sectiunea din dreapta: informatii de interes public – Transparenta decizionala – Proiecte de
    hotarari – Transparenta decizionala 2022 – Proiect de hotarare nr 2 din 20 01 2022.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. „Deși este un oraș verde, iar în ultimii ani s-au realizat demersuri în ceea ce privește dezvoltarea acestei componente, Aradul are încă spații degradate, iar rețeaua de spații verzi și spații publice este încă incompletă.”
      .
      Cum poate Aradul să fie catalogat ca fiind „ORAȘ VERDE”??? Glumiți?! … această sintagmă, se referă în primul rând la un cumul de componente printre care cunsumul+producție de energie verde, transport în comun, prioritarea traficul nepoluant, reciclare, consumul de energie pe m2 locuibil, emanații de CO2… etc. și sigur m2 de pații verzi per cap de locuitor. Metoda evaluării cheltuielilor primăriei pentru intreținerea spațiilor existente nu poate fi luată în calcul, fiindcă după cum știm deja lucrările sunt supraevaluate, rezultatul este vremelnic și de o proastă calitate.

      Deci „Deși este un oraș verde,…” este o minciună. Ori dacă se pleacă de la o minciună, putem spune că și rezultatul investițiilor planificate sunt „Praf în ochii Cetățenilor”. Huoooooooooooooooo!!!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.