Documentarul realizat de arădeanca Flavia Dragoș, „Sântana – Cetatea Veche”, debutează astăzi pe micile ecrane, la TVR Cultural





Filmul documentar despre săpăturile arheologice din anul 2022 la situl „Sântana – Cetatea Veche”, realizat de Flavia Dragoș cu sprijinul Complexului Muzeal Arad, al Consiliului Județean Arad și al Primăriei Sântana, va avea premiera la TV astăzi, de la ora 19:00, pe TVR Cultural, precum și online pe TVR+.
Filmul despre fortificația pierdută din județul Arad a fost primul documentar realizat de arădeanca Flavia Dragoș. Într-un interviu Special Arad, ea ne-a povestit întreaga experiență de la situl Cetății Vechi de la Sântana, despre cum a ajuns să realizeze acest documentar, ce a însemnat această muncă, ce ar fi vrut să facă și ce s-a putut face, precum și câte ceva despre planurile ei de viitor în acest domeniu.
„Sântana. Cetatea Veche” a fost proiectat în premieră la Cinema Arta, în cadrul „Zilelor Complexului Muzeal Arad” din 2023.
Cetatea Veche de la Sântana, supranumită „Troia Aradului”, a atras atenția topografilor austrieci prin monumentalitatea ei și mai târziu a istoricilor. Abia în 1952, doi inimoși arheologi ai Aradului, Egon Dörner și Mircea Rusu, vizitând situl arheologic, au stabilit cu exactitate vechimea sa: epoca bronzului. Începând cu anul 2008, au fost reluate cercetările arheologice la Sântana – Cetatea Veche, fiind implicați arheologi de la Complexul Muzeal Arad, Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române și Universitatea Goethe din Frankfurt. Alături de studenți, specialiștii au scos la iveală ruinele unei cetăți de pământ care și-a avut zilele de glorie între cca. 1450-1250 BC. Ca și la Troia, sfârșitul ei a fost violent, un asediu devastator așezând praful istoriei peste una dintre cele mai spectaculoase așezări ale epocii bronzului european.
Dimensiunea Cetății din Troia, în comparație cu Cetatea de la Sântana (captură din teaser-ul documentarului)
Echipa arheologică la situl „Cetatea Veche” Sântana 2022 a fost formată din Prof. Dr. Florin Gogâltan, Dr. Victor Sava, Prof. Dr. Rudiger Krause, Dr. Dragoș Diaconescu, Dr. Alexandru Hegyi, Cristian Cireap, Daniel Preda, Andrei Mărincean, Vlad Murgu, Oriana Dolog, Alexandra Stache, Alexandru Micu, Mihnea Negoescu, Denis Mereuță, Teodora Călin, Kirsten Scheinberger, Ingo Reiss.
Comentariile portalului
De ce tarani, Joni? Eu am votat Simion. De ce merita votat Nicusor? Ce a facut de fapt in capitala?
Se lasa cu o amenda de la Garda de Mediu? Daca pe vreme asa rece se declanseaza incendiu, ce va fi in iulie???
Îți pot răspunde simplu, pentru ca necesarul de putere solicitat era altfel pentru cele două orașe. Ramnicul Vâlcea-platforma industrială, iar Constanța un oraș mai mare. Motoarele (...)