joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Doar Rusia și Eritreea au votat împotriva unei anchete ONU privind încălcarea Drepturilor Omului. China s-a abținut și acum

  de - | 4 martie 2022, 2:44 PM | Internaţional

  0

  Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite din Geneva (foto: globalr2p.org)

  Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat cu o mare majoritate pentru înființarea urgentă a unei comisii internaționale de anchetă independentă cu privință la încălcările drepturilor omului în timpul agresiunii ruse din Ucraina, transmite presa ucraineană și BBC.

  Față de cea de-a unsprezecea sesiune specială de urgență a Adunării Generale ONU de ieri (3 martie), când cinci țări au votat împotriva solicitării de a opri războiul, de data aceasta doar două țări au votat împotriva investigației internaționale privind încălcările drepturilor omului – Rusia și Eritreea.

  Totodată, 13 țări s-au abținut: China, Armenia, Bolivia, Camerun, Cuba, Gabon, India, Kazahstan, Namibia, Pakistan, Sudan, Uzbekistan și Venezuela.

  FM VhSXoAEgARi
  Sursa: Twitter / UN Human Rights Council

  Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat la adunarea de joi, 3 martie: „Până marți seara, biroul meu a înregistrat și confirmat 752 de victime civile, inclusiv 227 uciși – 15 dintre ei copii. Cel puțin 525 au fost răniți, inclusiv 28 de copii. Voi dezagrega aceste cifre în funcție de regiunile afectate: 323 de victime (65 de morți și 258 de răniți) au fost înregistrate în regiunile Donețk și Lugansk. 429 de victime (162 de morți și 267 de răniți) au fost înregistrate în alte regiuni ale Ucrainei – orașul Kiev și regiunile Cerkași, Cernihiv, Harkov, Herson, Kiev, Odesa, Sumi, Zaporijia și Zhytomyr.

  Trebuie să subliniez că cifrele reale vor fi mult mai mari, deoarece numeroase alte victime sunt în așteptarea confirmării, iar informațiile din unele zone angajate în ostilități intense au fost amânate. O membră a Unității de monitorizare a OSCE din Ucraina a fost ucisă aseară la Harkov în timp ce făcea provizii pentru familia ei. Ne întristăm pentru toate decesele care au avut loc”.

  De asemenea, pe 26 februarie, trupele ruse de lângă Herson au tras asupra unei ambulanțe care transporta victime rănite grav; șoferul a fost ucis și un paramedic a fost rănit, se arată în adresarea Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

  Totodată, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului și-a exprimat regretul că delegația Federației Ruse nu a putut călători la Geneva pentru a participa la evaluarea de țară a Comitetului, care era programată pentru 3-4 martie, potrivit Ziarul de Gardă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.