miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    DNA desființează ordonanțele grațierii și pentru modificarea Codurilor Penale propuse de Guvern

    de - | 31 ianuarie 2017, 9:00 PM | Naţional

    1

    Comunicat DNA. Direcția Națională Anticorupție a întocmit o analiză a impactului pe care adoptarea – prin ordonanță de urgență, a modificărilor Codului penal și Codul de procedură penală – o va avea asupra dosarelor penale aflate în curs de instrumentare și în proces de judecare.
    Această analiză a fost făcută în condițiile în care, după transmiterea, la Ministerul Justiției, la data de 20 ianuarie 2017, a unui punct de vedere argumentat referitor la modificările propuse la Codul penal și la Codul de Procedură penală, până astăzi nu s-a conturat o perspectivă și o formă, alta decât cea inițială, în care ar urma să fie modificate cele două proiecte care, între altele, ar favoriza persoanele care de acum înainte vor săvârși fapte de abuz în serviciu – fapte asimilate infracțiunilor de corupție.
    În plus, de aceste modificări vor avea de profitat și persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu. Având în vedere că aceste prevederi intră în sfera legii penale mai favorabile, intrarea lor în vigoare, chiar și pentru scurt timp, îi va avantaja pe cei deja anchetați sau trimiși în judecată.

    1. Astfel, orice faptă care ar cauza un prejudiciu de sub 200.000 lei nu va mai fi investigată și pedepsită; în cauzele trimise la instanță procesul penal încetează, iar cauzele aflate în lucru la DNA se vor clasa. Limita de 200.000 lei nu are nicio legătura cu decizia Curții Constituționale a României în ceea ce privește această infracțiune, cu toate că, în nota de fundamentare se invocă acest aspect. Această limită este stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate.
    2. Orice faptă pentru care nu există plângere prealabilă depusă de partea vătămată nu va mai putea fi investigată. Dacă autorul faptei este însuși conducătorul instituției, ar trebui să formuleze plângere împotriva propriei persoane. Mai mult, plângerea prealabilă poate fi introdusă doar în termen de trei luni de când partea vătămată a cunoscut existența faptei. Spre exemplu, controalele Curții de Conturi, ale ANAF sau ale altor organisme cu atribuții de control, care vizează activitatea unei instituții din anul anterior nu mai pot determina formularea unei plângeri prealabile.
    Toate dosarele aflate deja pe rolul instanțelor, având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu, vor fi condiționate de formularea plângerii prealabile de către persoana vătămată. Dacă o asemenea instituție va refuza formularea plângerii, se va dispune încetarea procesului penal.
    3. Pedeapsa pentru infracțiunea de abuz în serviciu scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea. În consecință scade termenul de prescripție la 5 ani. Prin urmare, o serie de procese și anchete vor înceta din cauza împlinirii termenului de prescripție.
    Reducerea pedepsei nu este justificată, ba mai mult, aduce în derizoriu orice efort de a descuraja conduita abuzivă a funcționarului în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

    De exemplu, în perioada 2014-2016, au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice și 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro (1.048.341.902 euro).
    În prezent se află în lucru la DNA 2.151 dosare având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu.

    În fața acestei realități, pedeapsa trebuie să fie adecvată în momentul legiferării, în momentul individualizării prin aplicarea ei de către instanță, cât si în momentul executării efective a pedepsei.
    Or, prin noua reglementare va fi încurajată conduita abuzivă a funcționarilor, incorectitudinea, imoralitatea, lipsa de onestitate și de probitatea a acestora în soluționarea unor drepturi și interese ale persoanelor fizice sau juridice.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. „De exemplu, în perioada 2014-2016, au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice și 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro (1.048.341.902 euro).”

      Bravo DNA și donșoara Kovesi! Undes banii recuperați de la infractori să construim pușcării de ei. Dați miliardul să construim camere cu zăbrele că românii sunt preocupați doar să încalce legile.

      Dar dacă nu-i aveți, unde să mai bagi la mititica, pe cei cu dosare pe rol că uite ce scriu cei de la Lumea Justiției:

      „CIFRELE MORTII – In puscariile din Romania se inregistreaza cate un deces la fiecare 3 zile. In ultimii 5 ani, au pierit in penitenciare 502 oameni. Dintre acestia, 425 au murit din cauza bolilor. Din 2010 pana in 2014, s-au sinucis 73 de detinuti, majoritatea adolescenti si tineri. Media de varsta a decedatilor, printre care si un batran de 100 de ani care a sfarsit in 2011 la Jilava, este de 47 de ani si 4 luni. In ultimii 3 ani s-a sinucis in medie un detinut la 19 zile (Statistica)”

      … sau luați de citiți aici:
      „De ce se omoara detinutii la Penitenciarul Iasi? Probabil si din cauza conflictelor pentru spatiu. La 3 martie 2015, in aceasta unitate se aflau incarcerate 1.543 de persoane, in conditiile in care capacitatea reglementata este de 699 de locuri (indicele de ocupare este de 220,74%).”

      http://www.luju.ro/institutii/penitenciare/cifrele-mortii-in-puscariile-din-romania-se-inregistreaza-cate-un-deces-la-fiecare-3-zile-in-ultimii-5-ani-au-pierit-in-penitenciare-502-oameni-dintre-acestia-425-au-murit-din-cauza-bolilor-din-2010-pana-in-2014-s-au-sinucis-73-de-detinuti-majoritatea-ado

      Ori să nu respecți Tratatele Internaționale privind Drepturile Omului, … costă bani stimată DNA. Amenzi! De trebuie să trimitem banii cu Camioanele.

      Sunt mulți prin Penitenciare? Ăstai neamul românilor: – hoți, maneliști și Copy-Paste! Chiar și în lucrările așa zise de „Doctorat”!

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.