Dizabilitățile Aradului. Copiii cu nevoi speciale, tratați de parcă ar fi contagioși în Parcul Copiilor

  de Special Arad | 2 August 2018, 11:40 AM | Contributors | Recomandările editorilor

  9

  Un loc destinat bucuriei de a fi copil, de a te juca și de a experimenta o mică parte din această lume s-a transformat într-un „câmp de luptă” între copiii „normali” și cei considerați de unele persoane „anormali”. 

  Aflându-mă în Parcul Copiilor din Arad, din zona Sălii Polivalente, admirând bucuria și entuziasmul copiilor care pas cu pas descopereau lumea, am rămas de-a dreptul uluită să constat că nu toți copiii au acest drept. Într-un spațiu destinat copiilor, spațiu menit să le ofere un moment de bucurie, departe de teme sau de alte responsabilități, se săvârșesc unele dintre cele mai mari nedreptăți din acestă lume, anume: copiii cu dizabilități sunt priviți ca fiind contagioși.

  Copiii se jucau, părinții îi supravegheau purtând conversații, până când în parc a „apărut” un copil cu nevoi speciale. Fiind un copil, în ciuda problemelor pe care le avea, își dorea să se joace cu ceilalți, reacția părinților fiind una inumană, în loc să le explice  voinicilor că nu trebuie să le fie frică de el, aceștia și-au luat în grabă copiii din jurul „anomaliei”, nu cumva odoarele lor să intre în contact cu „boala contagioasă” a aceluia.

  Acest comportament le este transmis copiilor, aceștia vor deveni adulți dobândind același comportament, iar dacă sunt întrebați „De ce?”, vor răspunde foarte simplu: „Pentru că așa a făcut și mama, tata…”. Cu noi începe schimbarea, noi putem educa viitoarea generație să fie mai bună, mai deschisă, mai iubitoare. Copiii cu nevoi speciale nu trebuie priviți ca fiind contagioși, trebuie apreciați, deoarece, în ciuda a tot, ei găsesc bucurie în fiecare lucru mărunt din viață, ei iubesc persoanele din jurul lor, indiferent de cum arată sau cum se comportă.

  După cum susține Robert Casey: „Nu există un handicap mai mare al societății decât incapacitatea de a vedea mai mult într-o persoană”, singura dizabilitate reală din această lume este incapacitatea ființei umane de a simți iubire pentru semenii săi.

   – Iulia Istrate –

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu doar în parc pot fi surprinse astfel de comportamente din partea mamelor tinere (să nu mai vorbim de bunici).
   Lipsă crasă de educație și mai ales adevărată Compasiune. Nu milă! Atenție!!! Nu au nevoie de leu nostru. Au nevoie de dragostea noastră de oameni, cum și Iulia o spune atât de bine.

   Iar Holbatul institent este exact ce nu au nevoie.

   Prostia este molipsitoare, dragi părinți, … și constat că mulți sunteți iremediabili bolnavi.

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Trist, draga Iulia, dar nu suntem lipsiti de sperata! Daca oameni ca tine, tineri, vanosi, bine educati, observa si combat asemenea comportamente, suntem pe maini bune! La dragoste raspundem cu dragoste. Doamne ajuta si fii mereu combativa.

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. Noi avem in familie un caz…privirile alea pline de dispret pe care ti le arunca…acea superioritate scarboasa de taranci epatate…le „ridica” la rangul de bovine care alapteaza si oricat ai incerca sa explici unor asemenea primate, ca nu e ok sa fie asa… parca vorbesti la pereti! De fapt cand esti printre aceste „creaturi” vezi adevarata fata a romanului. A taranului de oras…
   Trist e ca 99,9 % dintre aceste specimene sunt oligofrene si aceasta Iulia Istrate fiind poate acel 0,01% cu care inca eu nu m-am intalnit! Ma inclin doamna! Totusi trebuia sa le postati pe Facebook ce va framanta…lumea lor incepe si se termina pe Facebook…rara speranta sa citeasca vreuna presa!

   DISCRIMINARE…IN ROMANIA ESTE UN SUBIECT INEXISTENT…suntem o tara de prosti, ipocriti si multe dintre „mamicile” din Arad cel putin, nu merita sa fie numite astfel! Cat de proasta sa fii incat sa nu judeci ca poate, poti ajunge si tu in locul acelor parinti? Cat de proasta sa fii incat sa dispretuiesti un copil bolnav? Cum poti sa te consideri mama cand instinctul matern iti lipseste? Oare cum se simt dupa ?

   NU-TI TREBUIE MAI MARE BLESTEM DECAT SA FII PARINTE SAU RUDA DE COPIL BOLNAV IN ROMANIA!

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.