sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Discuții despre cărți cu Bogdan Crețu, Șerban Axinte și Cristian Fulaș la Biblioteca Județeană, în cadrul Festivalului SAD

    de Special Arad | 11 mai 2018, 2:08 PM | Cultură

    0

    „Nu iubește nimeni literatura, tocmai pentru că li se îndeasă cu forța. Astfel că mi-am spus: ce ar fi să vină niște critici avizați – care sunt cercetători în institutele Academiei – și să le povestească cum e cu literatura română din 1918 până în prezent”, a afirmat Lia Faur, directorul artistic al festivalului de literatură SAD de la Arad. 

    Ieri, 10 mai 2018, la Biblioteca Județeană ”Alexandru D. Xenopol ” s-au perindat două evenimente: O conferință despre literatura contemporană română ”Noi și literatura”, susținută de Bogdan Crețu, profesor, critic literar și cercetător știintific la Institutul de Filologie Româna „A. Philippide” din Iași, de Șerban Axente -poet, cercetător știintific la Institutul de Filologie Româna „A. Philippide” din Iași și lansarea de carte a prozatorul Cristian Fulaș, ”Fâșii de rușine”.

    Bogdan Crețu, un spirit jovial, degajând sentimentul că, deși nu-i place să fie numit critic de carte, vorbind despre scriitori și cărțile lor, se simte acasă.

    Referindu-se la lectură, la apropierea de carte, criticul a afirmat joaca cu cărțile ca fiind joaca sa preferată în copilărie și în adolescență.S-a ”jucat” cu: Dumas, Twain, Ostrovski, poveşti nemuritoare, chiar romane polițiste.
    Domnia sa a amintit ce presupunea, până-n 1989, întâlnirea cititorului cu un scriitor, cum era imaginat acesta și cum adesea, așa cum se întâmplă în viață, imaginea formată în mintea lectorului nu corespundea realității.Pentru exemplificare, a evocat întâlnirea sa cu poetul Sorescu și dezamăgirea ce a urmat, emoția lui Breban în dorința lui de a-l întâlni pe Ionel Teodoreanu. 

    Împreună cu Șerban Axinte, au vorbit despre ”costul” psihologic, cultural și emoțional pe care îl conține scrierea unei cărți, ca și despre costul ei de pe piață, adesea inaccesibil publicului.S-au lansat supoziții despre biblioteca viitorului și s-au pus problematici ca cea privind destinația și rostul cărții.
    Concluzia a fost una optimistă: se crede în viitorul literaturii, a celei românești contemporane, că despre ea se vorbea.

    Autorul cărții lansate, Cristian Fulaș, a fost deosebit de eliptic în prezentarea sa ca autor și chiar în citirea unui fragment de carte. Atitudine justificată, zicem, dacă respectăm sensibilitatea artistică. Carte se citește, se rumegă și se trăiește.

    Bogdan Crețu a fost cel care ne-a ”luminat” asupra forței, dramatismului și densității scriiturii prozatorului, trăitor întru /pentru literatură.

    De altminteri despre Fulaș, critica literară românească vorbește în termenii:
    ”sondează cu finețe și autenticitate psihicul alcoolicului, cu toată confuzia, demența și violența sa construind o atmosferă densă și apăsătoare din care dispare orice lumină lăsând loc disperării și neputinței:”Cosmin Perța.

    – Lucia Bibarț –

    (Festivalul SAD este organizat cu sprijinul Primăriei Arad, Centrului Municipal de Cultură Arad și a Asociației ARIES)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.