duminicã, 13 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Discursul artistic ascuns în roz, la kinema ikon | Foto

    de Tomck@t | 22 noiembrie 2021, 12:32 PM | Cultură

    0

    E greu să separi, în ziua de azi, orice subiect mundan de tematica sanitară, până și la nivel colateral. Lumea artistică a avut de suferit și ea în urma pandemiei, însă, în general, arta zilelor noastre a rămas, totuși, într-o bulă reconfortantă a esteticii și a optimismului, într-un safe zone. În prezent, arta e într-o fază de recuperare. Actualitatea socio-istorică nu oferă un moment prea prielnic pentru arta-manifest, chiar dacă ar fi câteva teme de dezbătut și de criticat, teme care ne ocolesc aproape complet atenția în era Covid. Ca de exemplu, problematica migrației din Belarus în Polonia, exodul de sub un sistem opresiv și căutarea libertății prin metode nu neapărat legale.

    Deși nu e ceva ce caracterizează în mod deosebit tutela kinema ikon (dar nu e nici o chestiune neexplorată de-a lungul timpului), o astfel de expoziție a debutat vineri, 19 noiembrie, în sala kinema ikon, fiind înscrisă în sezonul 4 de expoziții ca episodul cu numărul 8. Lucrările exclusiv video sunt semnate de Bogdan Alexandru, Bob Bicknell-Knight, Alexandru Cartuș, Valentina Gal, Martyna Marciniak-Grace, Bogdan Matei, Taietzel Ticalos și unmatei, iar curatorul evenimentului cu titlul „Pink Cloud” a fost tânăra arădeancă Georgia Țidorescu, asistent curator al Fundației Art Encounters și membru al Asociației Culturale Contrasens.

    Focusul general al lucrărilor video a fost evazivitatea, atenția distrasă de elemente decorative, de culori radiante, de dialoguri imaginare. Referințele, mesajele sau tacitele semne de exclamare au fost suficient de bine mascate și alterate sub voalul unui nor roz, astfel încât problematicile semnalate să fie sesizabile greu spre deloc. „Everything’s fine”. Everything’s… pink. E tot un manifest, doar că unul codificat.

    Potrivit healthline.com (ca să rămânem totuși în termeni sanitari), Pink clouding – sau sindromul norului roz – descrie starea de euforie și exaltare de la începutul recuperării dintr-o anumită dependență. E o etapă-n care perspectivele sunt roz. Problema însă cu învăluirea în acest „nor roz”, în acest safe zone, este că-i o iluzie temporară. Precum arta video.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.