vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Directorul DSP ne-a explicat de ce de acum se vor putea face 6 vaccinări în loc de 5 dintr-un singur flacon

    de Raluca Medeleanu | 13 ianuarie 2021, 1:59 PM | Recomandările editorilor | Sănătate | Știri Arad

    0

    Directorul DSP Arad, Horea Timiș, ne-a informat că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a adus astăzi clarificări oficiale cu privire la dozele care se folosesc pentru vaccinarea împotriva Covid-19. Dacă până acum se folosea un flacon pentru 5 vaccinări, acum specialiștii au decis că se pot folosi 6.

    Horea Timiș ne-a explicat că, până acum, cadrele medicale se vedeau în situația în care după ce vaccinau 5 persoane, în flacon rămânea un surplus de 1 ml de soluție care practic trebuia aruncată, întrucât este interzisă combinarea soluției dintr-un flacon cu cea din altul.

    Astăzi, în urma conferinței video cu reprezentanții INSP, au fost aduse clarificări asupra acestui aspect și s-a primit undă verde pentru a vaccina șase persoane cu un flacon. Directorul DSP a subliniat că doza nu devine mai mică.

    Prospectul oficial al vaccinului anti-COVID-19 stipulează că după diluare, câte un flacon de 0,45 ml conține 6 doze a câte 0,3 ml, iar fiecare doză conține 30 micrograme de vaccin. Pentru a extrage șase doze dintr-un singur flacon, trebuie utilizate seringi și/sau ace cu spațiu „mort” redus care să nu depășească un volum de 35 microlitri.

    Vaccinul se administrează intramuscular, pentru fiecare persoană fiind necesare două ture de administrare, cele două doze fiind date la un interval de cel puțin 21 zile una de alta. Locul recomandat pentru administrarea vaccinului este mușchiul deltoid, în partea superioară a brațului.

    Din informațiile pe care le deținem, la ora actuală, la Arad au fost vaccinate în jur de 2000 de persoane, procesul de vaccinare fiind încă în desfășurare. Din totalul persoanelor vaccinate, s-a constatat doar o reacție adversă de cefalee (adică durere de cap).

    Momentan a fost vaccinat doar personalul medical și cel auxiliar din cadrul unităților medicale, urmând ca în cea de-a doua etapă, a cărei programare începe în 15 ianuarie, să poată fi vaccinate persoanele peste 65 de ani, persoanele cu anumite boli cronice și angajații din anumite domenii considerate esențiale.

    Citește și: Programările pentru etapa a doua de vaccinare încep din 15 ianuarie. Lista completă a bolilor cronice și a activităților esențiale stabilite pentru această etapă

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.