Din Provence, cu dragoste. Ioan T. Morar vine „acasă” ca să-și lanseze ultima carte

  de Special Arad | 14 mai 2018, 12:46 PM | Cultură

  0

  Scriitorul Ioan T. Morar își lansează și la Arad ultima sa carte, „Șapte ani în Provence”, apărută de curând la Editura Polirom. Lansarea va avea loc miercuri, 16 mai, la ora 17:00, la Librăria Corina de pe str. Mihai Eminescu. Invitat, alături de autor: Mircea Mihăieș.

  „În ciuda titlului, Șapte ani în Provence nu este doar o «carte de călătorii». Noul volum al lui Ioan T. Morar povestește, înainte de orice, o experiență de viață: cum e să alegi să trăiești departe de țară, asumându-ți, la propriu, o nouă existență. Scriitorul ne invită să-i fim alături în căutările, neliniștile, bucuriile, speranțele, uimirile, perplexitățile, descoperirile sale. Aventurile acestui «om vechi într-o lume nouă» sînt cuceritoare narațiuni îmbibate în exotic, ce se constituie în veritabile confruntări de mentalități, culturi, sensibilități și tradiții. Pagină după pagină, o Provență miraculoasă, mitică și ultramodernă în același timp, te subjugă, asemenea unui miraj încărcat de promisiuni. Aventura alături de Ioan T. Morar este și un ghid prețios prin orașele, cetățile, podgoriile, mănăstirile provensale, potențată de contactul cu grupuri și societăți inaccesibile (ca să nu spunem secrete). Iar lectura – irezistibilă și fascinantă – devine încă de la prima pagină o extensie a visului și a dorinței de a călca pe urmele autorului care te-a pus în contact cu atîtea frumuseți și mistere.” (Mircea Mihăieș)

  „Aici, în Provence, dai peste fire care spun povești și te duc la alte fire, la alte povești, la alți oameni, la alte obiecte și locuri, sub același cer de un albastru ireal care a atras atîția pictori. Dacă îți pui imaginația la treabă, poți să-ți închipui că această dimineață la un castel din Provence e o tapiserie colorată în care se împletesc fire venind din Roma, pete de culoare povestind despre Picasso, măslini aliniați pe coline, mistreți atacînd viile, încăperi luxoase pentru viitorii miri, chiar imagini de pe Valea Oltului, nuanțe de prietenie adevărată și sentimentul că, din cînd în cînd, ni se dă șansa de a vedea, în lumina unei clipe, imaginea Paradisului proiectată pe pămînt. Din cînd în cînd doar, și din loc în loc. O tapiserie pe care v-o ofer cu drag.” (Ioan T. Morar)

  Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Șeitin, județul Arad) a absolvit în 1981, ca șef de promoție, Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara, secția română-franceză. În perioada 1981-1986 a fost profesor la Liceul „Textila” din Lugoj. Din 1987 devine redactor al revistelor „Viața studențească” și „Amfiteatru”. După 1989 lucrează la „Cuvîntul și Alianța Civică”. În 1990-1991 este redactor-șef la „Varietăți”, TVR, de unde pleacă prin demisie. Membru fondator al Academiei Cațavencu. În perioada 2004-2009 este și senior editor la Cotidianul. A realizat emisiuni de televiziune, activând, până în 1996, în grupul „Divertis”. Între 2010 și 2012 este consul general la Marsilia. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Volume de versuri: „Vara indiană” (1984; Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor), „Fumul și spada” (1989), „Șovăiala” (2000; Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor), „Nerușinarea” (2003) și „Paloarea” (2010). Poeziile sale sunt traduse în mai multe limbi, în antologii și reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat „Lindenfeld” (2005, 2006, 2013; Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași), „Cartea de la capătul lumii” (2007, 2015), „Negru și Roșu” (2013; roman nominalizat la Premiul „Cartea anului 2013” acordat de revista România literară; tradus în spaniolă de Joaquín Garrigós Bueno – Ediciones Xorki, 2016) și „Sărbătoarea Corturilor” (2016; roman nominalizat la Premiul „Cartea anului 2016”, acordat de revista România literară; Premiul pentru Proză acordat de Uniunea Scriitorilor).

  Ioan T. Morar s-a stabilit în localitatea provensală La Ciotat, orașul în care s-a făcut primul film din istorie, mai exact scurtmetrajul fraților Auguste și Louis Lumière, „Intrarea unui tren în gara din La Ciotat” (L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat).

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.