Din peste 200 de arădeni dispăruți în ultimul an și jumătate, un copil și 19 majori parcă au intrat în „pământ”

  de Raluca Medeleanu | 31 iulie 2019, 8:59 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Tragedia de la Caracal a zguduit întraga țară, stârnind în sufletul oamenilor atât teamă cât și revoltă față de un sistem ce pare incapabil să le vină în sprijin atunci când e mai mare nevoie. Până zilele trecute, atunci când oamenilor le cădeau ochii pe câte o știre cu vreo persoană dispărută, parcă nu li se părea ceva important de citit și poate treceau repede cu vederea astfel de vești. Iată însă că acum, după toate detaliile – unele concrete, altele speculative – care au apărut în mass media legate de tulburătorul caz de răpire și ucidere (?) a Alexandrei, parcă începem să revizuim totul, să fim mult mai vigilenți.

  Mii de persoane dispar în fiecare an la nivel național. La Arad, și noi, cei de la Special Arad, alături de alte ziare, publicăm aproape săptămânal anunțuri de la Poliție, în care sunt semnalate persoane dispărute. Cu gândul la chinul prin care a trecut Alexandra, care a fost inițial și ea doar „un simplu caz de persoană dispărută” în ochii unor oameni, am fost curioși să aflăm mai exact câte sesizări au ajuns în atenția Inspectoratului de Poliție Județean Arad, de la începutul anului 2018 și până în prezent, dar mai ales câte dintre aceste sesizări au mai și fost soluționate ulterior.


  Citește și: Ce haine îmbracă mafia în Arad? – sechestrarea unui copil de 16 ani, cercetată cu pulanu-n gură de polițiști (I)


  Astfel, potrivit datelor pe care ni le-au furnizat reprezentanții IPJ Arad, se pare că în anul 2018 au fost sesizate 163 de persoane dispărute, atât pe raza municipiului Arad cât și în întreg județul, din care polițiștii au găsit 147, restul fiind căutate în continuare. Din 2019, până la ora actuală, au mai fost înregistrate 61 de cazuri de dispariție, din care 57 au fost găsite.

  Vorbim, așadar, de un total de 20 de persoane care sunt căutate și acum de autorități, din totalul de 224 dispărute de la începutul anului 2018 și până în prezent.

  „Urmare a solicitării dumneavoastră adresată Inspectoratului de Poliție Județean Arad, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, și înregistrată sub nr. 8545, vă comunicăm următoarele:
  În anul 2018, la nivelul I.P.J. Arad – Serviciul de Investigații Criminale, au fost sesizate disparițiile a 163 de persoane (68 minori și 95 majori). 147 de sesizări au fost soluționate de polițiști, fiind căutate, în continuare, 16 persoane majore.  De la începutul anului 2019 și până în prezent, au fost sesizate disparițiile a 61 de persoane (28 minori și 33 persoane majore). Polițiștii au soluționat 57 de cazuri, fiind căutați, în continuare, un minor și trei majori.  Pe această cale, vă mulţumim pentru încrederea acordată şi vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competenţa informaţiilor de interes public”, ne-a informat inspectorul de poliție Adina Aconstantinesei.


  Citește și: Câți deținuți au fost eliberați din Penitenciarul Arad, în 2018 și 2019, în baza recursului compensatoriu


  Dintre toți minorii căutați în Arad, unul singur e în continuare de negăsit, însă poliția nu ne-a dezvăluit identitatea lui

  Potrivit IPJ Arad, din totalul celor 96 de sesizări care vizau minori disparuți, un singur caz a rămas, în cotinuare, nerezolvat, acesta fiind dat dispărut în decursul anului 2019. Am dorit să aflăm cine este minorul, însă ne-a fost refuzată cererea, pe motivul că părinții nu și-au exprimat acordul pentru a mediatiza dispariția. Trebuie să menționăm că ni se pare cel puțin ciudată reacția părinților, de a refuza ajutorul presei în găsirea copilului. Cu toate că am insistat, IPJ Arad s-a arătat legat la mâini în ceea ce privește identitatea minorului.

  „Întrucât nu avem acordul de mediatizare al familiei, nu vă putem furniza numele și poza minorului care este în continuare căutat. Facem precizarea că în cazul tuturor disparițiilor, transmiterea datelor cu caracter personal se face exclusiv în urma acordului membrilor familiei”, ne-au informat reprezentanții IPJ Arad.

  Din informațiile pe care le deținem, surprinzător, nu este pentru prima dată când un caz de dispariție nu este comunicat de către IPJ presei, iar motivele au avut mereu de-a face cu această nevoie de permisiune din partea părinților / tutorilor legali ai minorilor.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.