Din cauza întârzierilor, elevii nu vor reveni în clasele lor din „Ghiba” odată cu noul an școlar





Lucrările de reabilitare de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, clădire monument istoric, sunt în întârziere. Deși proiectul trebuia, conform contractului, dus la bun sfârșit în 12 septembrie 2021, Primăria speră ca firma constructoare să reușească măcar finalizarea clădirii mai noi, din curte.
Lucrările la Ghiba Birta au început simultan cu cele de la Colegiul Economic, în 2019, ambele clădiri fiind reabilitate din fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Dacă la Colegiul Economic elevii deja învață în clase, cei de la Ghiba Birta însă mai au de așteptat, fiind nevoiți să își continue (dacă nu toți, cel mai probabil o mare parte dintre aceștia) orele în clădirea Fundației Universitare „Vasile Goldiș” de pe strada Mihai Eminescu, iar Primăria să continue plata chiriei pentru asta și să prelungească acest contract de închiriere (care momentan e încheiat până în 12 septembrie).
În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 22 iulie, consilierul local Antonela Naaji (PNL) a adus în atenție problema, iar primarul Călin Bibarț și șeful Serviciului Edilitar Elena Portaru au spus că au avut loc numeroase întâlniri în această perioadă cu cei de la Vesa Construzioni SRL (constructorul), însă fără prea mare succes. Doamna Portaru a afirmat chiar că le-a sugerat să subcontracteze lucrarea unei alte firme, dacă se poate acest lucru și dacă așa consideră că ar grăbi lucrările. De asemenea, tot în cadrul unei astfel de întâlniri, municipalitatea ar fi convenit cu firma ca măcar corpul nou din curte să fi gata la începerea noului an școlar, însă la cum au decurs discuțiile nu există o astfel de siguranță.
Mai mult, pe lângă aceste întârzieri produse de constructor, Călin Bibarț a spus că nici Ministerul nu mai are bani pentru a achita la zi tranșele, însă asta nu e considerată totuși o problemă, întucât banii vor fi acoperiți din bugetul local de către Primărie, până vin cei guvernamentali. Primarul a explicat că deși sunt nemulțumiți de constructorul actual, au tot sperat că totuși vor reuși să mărească ritmul lucrărilor, întrucât dacă se reziliază contractul cu el se vor produce oricum întârzieri suplimentare, întrucât trebuie reluate de la zero toate procedurile, să se înceapă o nouă licitație pentru a desemna o altă firmă.
„Încercăm să stăm în spatele lor, să termine… Dar nu e nicio șansă să termine în termen și o să primească penalizări”, a spus Elena Portaru.
Am solicitat și un punct de vedere de la firma Vesa Construzioni, cu sediul în București, în legătură cu motivul întârzierilor și termenul de finalizare a lucrărilor pe care îl estimează și o să revenim cu informații în măsura în care vor primi un răspuns.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)