DIICOT și SRI în alertă în această dimineață! Descinderi la casa lui Ionuț Bălan, un tânăr de 39 de ani suspectat de terorism (FOTO)

  de Special Arad | 29 June 2017, 8:38 AM | Naţional

  0

  Joi, 29 iunie, procurorii DIICOT Pitesti au facut trei perchezitii domiciliare pe raza judetului Arges intr-o cauza penala in care se efectueaza urmarirea penala pentru savarsirea unor infractiuni de terorism.

  In acest caz, suspect este Ionut Catalin Balan, zis „Ibrahim”.

  Potrivit DIICOT, incepand cu luna noiembrie 2016 a utilizat, pe o retea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul carora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum si inregistrari cu atacuri ale DAESH si executii, prin decapitare si impuscare, cu intenția de a le face cunoscute si de a determina castigarea de noi adepti capabili sa recurga la savarsirea aceluiasi gen de fapte ca cele a caror promovare prin propaganda a realizat-o, arată stirileprotv.ro.

  „In primavara anului 2015, suspectul s-a deplasat in zona unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei, observand cu atentie caile si punctele de acces precum si modalitatea in care acesta este ingradit. Datele si informatiile respective au fost culese de catre suspect in scopul transmiterii ori punerii la dispozitia unei entitati teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai carei adepti au plecat in zona siriano-irkiana pentru a participa la jihad si care a avut legatura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, se mai spune in comunicatul DIICOT.

  In investigarea infractiunilor de terorism, in conformitate cu dispozitiile legale, DIICOT – Serviciul Teritorial Pitesti a beneficiat de sprijin INFORMATIV si TEHNIC din partea Serviciului Roman de Informatii, autoritate nationala in materia prevenirii si combaterii terorismului, pentru realizarea obiectivelor de securitate nationala, scrie stirileprotv.ro.

  ionut balan

  SRI a transmis un comunicat referitor la acest caz:

  „Serviciul Roman de Informații, in calitate de autoritate naționala in prevenirea și combaterea terorismului, a intreprins masuri specifice de documentare informativa, in baza unui mandat de siguranța naționala, a unui cetațean roman, in varsta de 39 de ani, suspect de terorism. In fapt, cetațeanul a intrat in atenția SRI in anul 2015, prezentand indicatori specifici unei persoane aflate intr-o etapa avansata a procesului de autoradicalizare.

  Cel in cauza s-a manifestat prin activitați de propaganda terorista, derulate in mediul relațional și on-line, in favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea. Concret, cetațeanul și-a exprimat in repetate randuri intenția, și a incercat sa convinga și alte persoane, de a se deplasa in Siria pentru a se alatura organizației teroriste DAESH.

  Cetațeanul a adoptat o forma radicala a islamului in timpul șederii sale, timp de mai mulți ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeana, unde a dezvoltat legaturi cu membrii unui grup jihadist din țara respectiva.

  Intors in Romania, cetațeanul a desfașurat, in mod conspirat, acțiuni de documentare detaliata asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea baza.

  SRI a sesizat DIICOT cu privire la acțiunile ilegale ale cetațeanului in cauza. Pe tot parcursul investigațiilor Serviciul a beneficiat de sprijinul partenerilor interni din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și al partenerilor externi din alte doua state.

  SRI ramane determinat in misiunea sa de prevenire și combatere a terorismului și are ca prioritate majora eliminarea oricaror riscuri cu privire la amenințarile pe profil terorist, in stransa colaborare cu celelalte structuri naționale și internaționale din domeniu”, se arată pe stirileprotv.ro.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.