Digi24: Atentat dejucat la Paris, descinderi la Bruxelles și șase arestări

  de - | 25 martie 2016, 8:46 AM | Internaţional

  0

  Un atentat a fost dejucat în această seară la Paris, în timp ce la Bruxelles au avut loc percheziții într-un cartier cunoscut ca favorizând mediile de radicalizare. Șase persoane au fost reținute în capitala belgiană, scrie digi24.ro.

  Șase persoane au fost arestate joi seara la Bruxelles în cadrul anchetei asupra atentatelor de marți, soldate cu cel puțin 31 de morți.

  Trei dintre suspecți au fost reținuți chiar în fața Parchetului federal, care are sediul în centrul Bruxelles-ului, alături de Palatul de Justiție.

  Alte două persoane au fost reținute în Capitală, iar ultima reținere s-a făcut în comuna Jette, o suburbie a Bruxelles-ului.

  Autoritățile nu au furnizat informații în legătură cu identitatea persoanelor reținute.

  Cel puțin două persoane care ar fi fost direct implicate în atentatele de marți sunt căutate intens de poliție. Ele au fost surprinse de camerele de supraveghere în compania celor trei kamikaze.

  De asemenea, în ciuda orei târzii, continuau perchezițiile în comuna Schaerbeek, de unde au plecat cu taxi atacatorii, marți dimineața, către aeroport, cu valize pline cu explozibili. Totuși, în această comună nu a avut loc nicio arestare.

  Atentat dejucat la Paris

  Un suspect de terorism a fost arestat în nord-vestul Parisului.

  Acesta era implicat într-un proiect de atentat aflat în stadiu avansat. El ar fi avut legături strânse cu o rețea teroristă care avea intenția de a lovi din nou teritoriul francez. Totuși, potrivit ministrului de interne al Franței, încă nu sunt elemente care să permită să fie făcută vreo legătură cu atentatele de la Bruxelles.

  Ca urmare a acestei arestări, care vine în urma unor investigații minuțioase ce au durat mai multe săptămâni, autoritățile au întreprins percheziții. Mai multe imobil din Argenteuil au fost evacuate, câteva străzi au fost blocate, apoi, în cursul serii, au fost chemate și echipele de geniști.

  FOTO: Le Parisien

  FOTO: Le Parisien

  Americanii l-ar fi identificat pe teroristul de la aeroportul Zaventem. Este vorba despre bărbatul în haine de culoare deschisă care a reuşit să fugă de la locul atentatelor. El s-ar afla pe o listă cu suspecţi de terorism întocmită de Statele Unite, relatează Sky News. Pe aceeaşi listă s-ar fi aflat şi fraţii el-Bakraoui, cei doi atentatori sinucigaşi care au comis atacurile de la aeroport.

  În Belgia însă, autorităţile spun că nu erau cunoscuţi ca având legături cu grupări islamiste. Aceste informaţii nu au fost comentate deocamdată de oficiali.

  Descinderi la Bruxelles. Între timp, autorităţile belgiene au descins în această seară în câteva zone ale Bruxelles-ului. Trei persoane au fost reţinute în urma acestor razii. Poliția a izolat zona în care a acționat. Trimisul special al Digi24, Laurenţiu Rădulescu a fost martor la aceste descinderi:

  „Serviciile belgiene aveau informații precise despre aceste atacuri”

  Ziarul israelian Haaretz scrie că serviciile secrete belgiene aveau informaţii precise că se plănuiau atacuri la aeroport şi asupra reţelei de metrou.

  Mai mult decât atât, preşedintele Turciei a declarat ieri că despre unul dintre cei trei, autorităţile belgiene fuseseră avertizate că este suspect de terorism. Ar fi vorba despre Ibrahim el-Bakraoui, bărbatul aflat în mijloc în fotografia dată publicităţii de autorităţile belgiene. Identificat pe baza amprentelor, el este unul dintre atentatorii sinucigaşi de la aeroport. Autorităţile turce l-au arestat în timp ce încerca să intre în Siria şi, la cererea sa, a fost expulzat în Olanda. Partea turcă ar fi avertizat atât Olanda, cât şi Belgia, că este vorba despre un suspect de terorism, dar niciuna dintre cele două ţări nu confirmă acest lucru. Ministrul belgian de justiţiei a reafirmat aseară că Ibrahim era cunoscut doar ca infractor de drept comun.

  Cum s-a derulat atacul de la aeroport?

  La aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem a avut loc prima explozie. Era ora 7:58. A fost urmată de o a doua explozie, zece secunde mai târziu, tot în sala pentru plecări. La acea oră de mare afluență, sute de persoane de aflau la automatele de înregistrare. Bombele sunt devastatoare, fac victime, în timp ce sala este devastată de suflul deflagrațiilor.

  Un pic mai târziu, o altă explozie răsună în aeroportul deja evacuat. Nu face victime. Geniștii tocmai sosiseră la fața locului. O geantă abandonată de unul dintre atacatori sare în aer. Conținea încărcătura explozivă cea mai mare, a precizat Parchetul belgian, dând de înțeles că bilanțul victimelor ar fi putut fi mult mai mare.

  Cum s-a petrecut atacul de la metrou?

  Atacul de la metrou a intervenit la circa o oră după cel de la aeroport, la puțin timp după ora locală 9:00. O bombă acționată de un kamikaze explodează într-o garnitură care era pe punctul de a pleca din stația Maelbeek, situată în centrul cartierului unde se află instituțiile europene. Explozia a avut loc în timp ce o altă garnitură se afla pe linia ferată de vizavi.

  Care este bilanțul atentatelor?

  Cel mai recent bilanț oficial al Parchetului indică 31 de morți și 300 de răniți. Încă nu există o detaliere, cu nume, a victimelor de la fiecare loc unde au avut loc atentate. Ministerul Sănătății spune că sunt 11 morți la aeroport, în timp ce un purtător de cuvânt al aerogării indică cel puțin 15. Bilanțul ar putea crește, pentru că sunt numeroși răniți în stare gravă. Victimele sunt de cel puțin 40 de naționalități diferite, potrivit guvernului. Una dintre primele victime identificate este o peruană care locuia la Bruxelles de șase ani, care a fost ucisă la aeroport. Printre răniți se numără români, americani, francezi, britanici, columbieni.

  56f375a7682ccf399ce72224

  Cine sunt cei doi frați identificați?

  Anchetatorii au publicat încă de marți fotografia a trei bărbați suspectați că au comis atentatele de la aeroport. Doi dintre ei s-au aruncat în aer. Grație analizei amprentelor, anchetatorii au putut stabili imediat identitatea bărbatului din mijloc: Ibrahim el-Bakraoui, un belgian de 29 de ani. Fratele său, Khalid, de 27 de ani, a fost identificat ca fiind kamikazele de la metrou.

  Cei doi frați, cunoscuți poliției pentru infracțiuni de drept comun, erau suspectați că au închiriat apartamente unde s-au ascuns membrii comandourilor care au comis atentatele din 13 noiembrie de la Paris. Numele lor apăruseră deja în presă în zilele în care era căutat Salah Abdeslam, un suspect-cheie al atentatelor de la Paris, care a fost arestat vinerea trecută în comuna Molenbeek, fief al radicalizării. Miercuri, Turcia a afirmat că îl arestase pe teritoriul său pe Ibrahim și că l-a expulzat în iulie, dar acesta a fost pus ulterior în libertate în Belgia.

  Cine este Najim Laachraoui, al treilea suspect identificat?

  În afară de cel mai mare dintre frații el-Bakraoui, un al doilea kamikaze a fost identificat la aeroportul Bruxelles-Zaventem: este vorba despre Najim Laachraoui, un rezident de origine marocană din Bruxelles, în vârstă de 24 de ani, care era căutat și el în cadrul atentatelor de la Paris. ADN-ul lui fusese găsit în mai multe locuri pe unde trecuseră comandourile din 13 noiembrie de la Paris, precum și pe materialul exploziv folosit atunci. Era „căutat activ” în Belgia.

  Cine este teroristul care a fugit?

  Poliția belgiană îl caută acum pe al treilea bărbat care se vade în imaginea surprinsă de camera de supraveghere de la aeroport. Este bărbatul aflat la dreapta lui Ibrahim el-Bakraoui și a lui Najim Laachraoui. Acest bărbat, îmbrăcat în haine de culoare deschisă, cu vestă și cămașă și purtând ochelari și pălărie, împinge la fel ca ceilalți un cărucior pentru bagaje pe care este așezată o geantă mare de culoare neagră. Conținea cea mai mare încărcătură de explozibil. Bărbatul a plecat însă înainte să se producă exploziile.

  Ce alte descoperiri au mai făcut anchetatorii?

  Grație mărturiei unui șofer de taxi, anchetatorii și-au îndreptat căutările spre cartierul Schaerbeek. Șoferul de taxi s-a prezentat marți la poliție explicând că a condus trei persoane la aeroport ce ar putea corespunde profilului suspecților din fotografia făcută publică. Perchezițiile la adresa indicată de șofer au dus la descoperirea a 15 kg de explozibil de tip TATP, 150 de litri de acetonă, detonatoare și o valiză plină cu cuie, precum și diverse ingrediente care folosesc la confecționarea unor bombe. Lângă imobil, într-o pubelă, polițiștii au găsit un laptop unde Ibrahim el-Bakraoui scrisese un mesaj care dădea impresia unei persoane ce se știa urmărită și era gata să treacă la fapte.

  SURSA: DIGI 24

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.