marþi, 3 octombrie, 2023

Special Arad Logo

  După ce ne-a „obosit” vreo trei zile că este cel mai serios post de știri, Digi24 promovează un „fake news” de zile mari

  de Mihai Todoca | 2 iunie 2022, 12:00 PM | Fact check | Naţional | Topic special

  0

  Suntem în epoca dezinformării masive. Dacă pe timp de război, în trecut, se foloseau tot felul de tertipuri create special pentru a servi unui scop propagandistic, acum, în era digitală, a devenit foarte ușoară răspândirea de informații false.

  De data aceasta, o face chiar unul din trusturile naționale, gigantul Digi24, care se dorește a fi o sursă de știri principală pentru marea majoritate a românillor.

  Fără cea mai mică documentare, aceștia au prezentat un clip cu un tânăr rus, intervievat într-un club. În interviul cu traducere, cel puțin așa cum apare la Digi24 (menționând totuși o sursă de pe Twitter), rusul pare a se bucura în momentul când află că Rusia va trimite tancuri T-62 pe frontul din Ucraina și începe să danseze. Acesta mai menționează că „îi vom distruge cu tehnologia noastră superioară (n.red. forțele ruse pe ucraineni)”.

  Numai că… Numai că acel clip are o vârstă respectabilă de cel puțin 14 ani și nu are nici o legătură cu războiul din Ucraina. În clip era vorba de muzică și de stilul de dans al lui „Dmitri”, cum a fost poreclit.

  sss

  Deci nici o legătură cu ceea ce a prezentat Digi24 pe burtieră: „Rusia atrage recruți cu minciuni” , „Recrut rus, îmbătat de minciunile Kremlinului”. Indiferent dacă s-a dorit a fi o glumă sau nu, ne vedem obligați, prin prisma muncii noastre de jurnaliști să demontăm fake news-ul.

  Mai jos redăm clipul prezentat de Digi24, dar și clipul original, vechi de 14 ani, iar originea am găsit-o relativ ușor de pe site-ul knowyourmeme.com unde aflăm întreaga poveste:

  Interviul a fost înregistrat în clubul de noapte „Compass” („Компас”) din orașul rus Veliky Novgorod de către compania locală de televiziune „Triada”. Primele clipuri video ale interviului au apărut pe 28 martie 2008 pe site-uri web rusești adesea intitulate „Muzică foarte proastă” („Очень плохая музыка”) în limba rusă.

  Cea mai veche încărcare cunoscută pe Youtube a videoclipului a fost pe 11 octombrie 2008 de către utilizatorul 4gfdy. O versiune subtitrată a fost postată de YouTuber Rammsteinchile95 cu titlul „Muzică foarte proastă” pe 5 ianuarie 2010. Traducerea a dezvăluit că intervievatorul întreabă un bărbat despre genul de muzică care se cânta în club, la care răspunde erupând în dansează pe melodia „Sound of Sunday” de Joonas Hahmo.

  Pe 12 martie 2013, compania de televiziune a încărcat interviul complet la calitate înaltă pe Youtube, oferind mai multe informații despre videoclip. Interviul complet dezvăluie că reporterul Varvara Brandl (Варвара Брандл) vrea să învețe despre muzica trance în club pentru emisiunea „Rayn” („Рэйн”).Muzica de la sfârșitul interviului complet este „Atlantida” de Alexander Popov feat Syntigma.

  Aproape că nu există informații despre „Busola” din Veliky Novgorod pe internet. Puținele surse arată că între 2008 și 2009 a fost o locație în care în fiecare joi DJ-ii au cântat muzică pentru studenți.

  Și când ne gândim că săptămâna trecută, postul Digi24 ne-a obosit lăudându-se la toate emisiunele de știri ca este „văzut” ca fiind cel mai profi și serios post din România. Unde dai și unde crapă…

  Clipul prezentat de Digi24:

  Clipul original:

  Mai multe știri false dezmințite, în noua rubrică Special Arad FACT CHECK

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.