marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  DGASPC a derulat timp de 2 ani un proiect pentru copiii din medii vulnerabile

  de Special Arad | 21 aprilie 2023, 11:19 AM | Știri Arad

  0

  DGASPC Arad informează că un proiect ce vizează copiii din comunitățile vulnerabile a ajuns la final:

  „Proiectul „VIP – PLUS „Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile” cod PN1020, a fost implementat la nivel național de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Arad, D.G.A.S.P.C. Buzău, D.G.A.S.P.C. Mureș și Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale București (CRIPS), de la începutul anului 2021 până la finalul lunii martie 2023.

  Valoarea totală a finanțării a fost de 4.565.893 lei, proiectul fiind derulat prin Programul „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, apelul “Creșterea incluziunii și abilitarea romilor”, alocarea tematică B – Dezvoltarea capacității centrelor existente, finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

  Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea șanselor de incluziune socială și o mai bună abilitare a copiilor și tinerilor de etnie romă și a familiilor acestora din comunități rurale și cartiere urbane defavorizate din județele Ialomița, Arad, Buzău și Mureș, asigurând dezvoltarea calității serviciilor acordate populației de etnie romă prin nouă centre de zi care promovează modele de bune practici de abilitare, campanii de conștientizare și nondiscriminare, intervenția în rețea, munca în echipa și solidaritatea socială.

  Astfel, pe parcursul celor 27 de luni, prin implementarea proiectului au fost organizate, la nivel național, activități pentru următoarele categorii de persoane:

  542 copii înscriși în cadrul celor 9 centre de zi din județele partenere au beneficiat de activități de abilitare precum – remediere școlară, activități sportive, activități de educație pentru sănătate și distribuire de pachete cu produse alimentare, activități de cunoaștere și protejare a mediului, activități de socializare și intercunoaștere, activități de însușire a unor valori morale, vizitarea unor obiective turistice și a unor instituții publice, excursii și tabere;
  309 părinți și membrii ai famililor copiilor beneficiari ai centrelor de zi au fost implicați în activități de abilitare și au beneficiat de Campania de conștientizare adresată persoanelor de etnie romă;
  210 persoane de etnie romă, în plus față de membri ai familiilor copiilor din centrele de zi, au beneficiat de Campania de conștientizare;
  60 de experți și lideri romi au fost implicați în activitățile proiectului, beneficiind de seminarii de formare;
  191 specialiști/voluntari implicați în lucrul cu persoanele de etnie romă au beneficiat de activitățile proiectului (cursuri de formare/perfecționare);
  323 membri ai comunității aparținând populației majoritare au fost beneficiari ai Campaniei nondiscriminare.

  Reducerea abandonului școlar în rândul copiilor din centrele de zi din județ a reprezentat o prioritate pentru toți specialiștii din domeniul asistenței sociale implicați în derularea proiectului. Sprijin în rezolvarea temelor școlare, jocuri și exerciții creative și de dezvoltare a abilităților de viață, dezbateri pe teme diverse sau sesiuni de consiliere și informare sunt doar câteva dintre oportunitățile pe care 3 centre de zi din localitățile Ineu, Pâncota și Hășmaș le oferă, într-o manieră inovatoare și integrată, copiilor aflați în situații vulnerabile și părinților acestora, în majoritatea lor de etnie romă.

  La nivelul județului Arad, prin buna colaborare dintre DGASPC Arad ca partener în implementarea proiectului și cele 3 centre de zi, respectiv Centrul de îngrijire de zi a copilului Ineu, Centrul de îngrijire de zi din Pâncota și Centrul de zi pentru prevenirea separării copilului de familia sa din Comuna Hășmaș, 87 copii beneficiari ai serviciilor oferite de centrele de zi, din care 73 de etnie romă, au participat la activități de abilitare, 55 de copii au participat la cele 2 excursii de o zi la Târgul de Crăciun din Arad în anul 2021 si anul 2022; 44 de copii, însoțiti de personalul centrelor de zi și specialiști din cadrul echipelor mobile, au participat la taberele județene organizate la Parcul Natural Lunca Mureșului din Arad, iar la Tabăra interjudețeană VIP Plus, organizata la Predeal, au participat 15 copii și 4 însoțitori.

  De asemenea, 50 de părinți și alți membri ai familiilor copiilor, au beneficiat de servicii de abilitare, 97 de persoane de etnie romă au beneficiat de Campania de conștientizare ( pachete de alimente și materiale de promovare); 12 experți și lideri romi au participat la un seminar de formare cu specialiști din domeniul asistenței sociale din județul Arad;80 de persoane aparținând populației majoritare din cele trei comunități locale partenere au beneficiat de o campanie pe teme non-discriminare, 18 cadre didactice au beneficiat de activitatea de formare pe tema non discriminării, iar 12 specialiști angajați ai centrelor de zi au beneficiat de cursuri de formare împreună cu 3 reprezentanți ai serviciilor de asistență socială din Ineu, Pâncota și Hășmaș.

  Nu au fost uitați nici voluntarii care au fost implicați în implementarea proiectului. 30 de voluntari (cadre didactice și alte categorii profesionale) au semnat contracte de voluntariat la centrele de zi implicate în proiect, iar alți 29 de voluntari au fost instruiți în vederea desfășurării de activități cu persoanele de etnie romă.

  Activitățile din centrele de zi au fost facilitate prin dotări cu echipamente, seturi de materiale sportive, seturi de jocuri și materiale educative, materiale consumabile pentru activități cu beneficiarii – care s-au realizat din bugetul proiectului.
  “La finalul celor peste doi ani de lucru în comunitățile defavorizate cu grupul țintă al proiectului “VIP – PLUS „Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile”, efectele acestuia sunt mai mult decât vizibile în comunitățile în care a fost implementat, prin îmbunătățirea serviciilor centrelor de zi, a calității vieții copiilor beneficiari ai acestor centre și a familiilor lor, prin diminuarea discriminării și creșterea gradului de incluziune socială a populației de etnie romă” precizează Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.