Deținătorii terenurilor aflate pe traseul viitoarei Centuri de Est vor fi expropriați. Nu se știe când sau cu cât vor fi despăgubiți

Oamenii care dețin terenuri în zona prin care va fi construită Centura de Est a Aradului au fost invitați astăzi la o dezbatere publică, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, întâlnire coordonată de arhitectul șef al municipiului, Radu Drăgan, de arhitectul șef al județului, Florian Vârvescu, și de Raida Abulil (de la Blank Arhitecture SRL), unul dintre arhitecții care au întocmit partea de urbanism a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aferent proiectului în cauză.
Traseul care va forma Centura de Est a Aradului se extinde pe o lungime de 3,8 km (Fântânele – Arad – Vladimirescu). Proiectul face parte din Strategia de Dezvoltare a Județului.
Menționăm că, într-o primă fază, Consiliul Județean Arad a elaborat un Studiu de Fezabilitate în 2018, care însă nu deținea un traseu exact, acum a fost întocmit acest PUZ pus în dezbatere publică, care arată clar, cu calcule topografice, pe unde se va face legătura între drumul Arad – Deva și drumul Arad – Timișoara. Arhitecta arădeancă Raida Abulil a declarat că traseul întocmit în PUZ are la bază cel din SF-ul din 2018 și, printre altele, s-a ținut cont și de traseul magistralei de gaz.
Problema principală însă e legată de bani. După cum a spus arhitectul șef al județului: „Din păcate nu suntem 100% siguri de finanțare, sperăm să strângem bani și pentru următorul pas, proiectul tehnic. Această fază (a PUZ-ului, n.red.) e necesară pentru avizare, urmând ca apoi să se actualizeze Studiul de Fezabilitate, cu propunerile actuale. Și dacă se obține finanțare, abia atunci se vor demara exproprierile”, a spus acesta.
„Și atunci de ce blochează proprietatea?”, ne-a întrebat o arădeancă.
Aceasta ne-a spus că din suprafața totală pe care o deține îi vor fi luați 2000 m, ea rămânând cu 2 hectare. Femeia dorește să vândă terenul cu care rămâne, având nevoie urgentă de bani, însă acest lucru nu se poate din pricina legislației, susține aceasta. Ținând cont că a primit înștiințarea în scris, în 18 octombrie, se află deja pe lista persoanelor cărora le va fi expropriată o parte din teren. Astfel, din acel moment, Cadastrul nu mai face nicio intabulare, ea nu mai poate vinde nimic până când se termină întregul proces de expropriere. Când va fi acest termen? Nimeni nu a putut să ofere un răspuns.
O altă problemă adusă în discuție a fost expusă de reprezentantul lui Adrian Luca. Acesta a spus că inițial centura era pe un traseu, dar că acum au rămas parcele care nu mai au nicio valoare odată cu modificările aduse. „Să țină cont CJA de problema aceasta, să creeze o oportunitate, să se facă acces la aceste parcele”, i-a rugat acesta. Lipsa de acces la unele parcele a fost adusă în atenție și de un alt proprietar. Raida Abulil a adus însă lămuriri, explicându-le că parcelele vor avea acces la drumurile de exploatare din jur.
În ceea ce privește suma pe care o vor primi proprietarii în urma exproprierii, jurista CJA-ului a explicat că legea nu prevede să aibă loc negocieri, ci prețul va fi cel minim stabilit de notarii publici. Așadar, nu au cum să ofere o valoare la ora actuală, dat fiind faptul că nu există încă o sursă de finanțare. La momentul oportun va avea loc o reevaluare și abia atunci se va putea stabili suma pe care o vor primi.
„Acum este prematur să se vorbească despre o valoare pe metru pătrat”, a spus aceasta.
Comentariile portalului
Sunt suficiente câteva cuie bătute în trunchiul copacului in diferite locuri pentru cei care vor să oprească drujbisti să-și facă treabă. Vreau sa vad ce Dorel (...)
Ati achizitionat acele aparate de 150.000 RON - oare le si folositi? Sau din prea multa competenta, va dati cu parerea asupra unor arbori de 150 de ani? Ne vedem diseara la (...)
nu a fost gol dar au semnalizat iar eronat off side arbitri de 2 lei