luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Despre cum suntem „vaccinați” cu fenomenul antivaccin

  (foto: războiulinformațional.ro)

  De câtva timp mă preocupă problema vaccinării. Nu a deciziei în sine – mă vaccinez, nu mă vaccinez, that is the question –, care e pur personală, ci a valului de contestații la adresa vaccinului, multe astfel de proteste venind chiar din partea celor care nici măcar nu recunosc virusul.
  De fapt, înclin să cred că aceste contestări ale vaccinului (ideea de vaccin, nu o anumită marcă) au în spate o campanie bine pusă la punct, bazată pe o tipologie numită „Fereastra Overton”, în fapt o metodă de a implementa în mintea umană ceva ce inițial nu acceptăm. Nu e o manipulare clasică, gen „spălarea creierului”, ci o acțiune mult mai subtilă, realizată în etape.
  Pornim de la conceptul că acceptăm ideea de vaccinare, ca societate, copiii în special primind diferite feluri de vaccin, contra meningitei, poliomelitei, rotavirusului, gripei clasice etc. Acum, odată cu COVID-ul, ajungem ca o parte a societății să conteste ideea de vaccin, ascunzându-și această frondă sub diferite argumente.
  Primul pas în această construcție, de la acceptarea normală a vaccinului la contestarea vehementă, ar fi mutarea din zona normalului în cea a radicalismului. Dacă e democrație, atunci e și libertatea de expresie, deci putem să spunem că vaccinul nu este important, ci ceva benevol, facultativ.
  Cel de-al doilea pas e trecerea într-o zonă gri a subiectului. Că vaccinul e bun și nu e, că s-au văzut și reacții adverse, că au murit oameni imediat după vaccinare și sigur de la vaccin li se trage, că trăiesc oamenii și nevaccinați. O zonă gri, acceptată, la urma urmei, de toată lumea, chiar dacă nu neapărat și susținută.
  Mai facem un pas și împachetăm vaccinul anti COVID într-un ambalaj nou. Că de fapt nu e vaccin clasic, ci ceva inovator, că nu a stat la „dospit” suficient, că nu s-a experimentat în timp mai îndelungat, ca și vaccinurile „clasice” etc. Adică îl catalogăm ca fiind atipic, pas necesar în ținta finală: respingerea acestuia. Ducem deja discuția în zona raționalului, adică ne pune pe gânduri pe toți, până și pe cei declarați partizani ai vaccinării.
  Următorul pas este popularizare curentului antivaccin. Dacă mai demult această popularizare se făcea mai greoi și cerea timp, acum, cu ajutorul Facebook-ului și a televiziunilor în căutare de senzațional, popularizarea unui curent se face mult mai simplu și mai rapid. Și iată cum am ajuns, în doar câteva etape, de la convingerea că vaccinul e bun, doar majoritatea dintre noi am fost vaccinați de mici și la rândul nostru ne-am dus copiii la vaccin, înspre cealaltă extremă, cum că vaccinul e periculos. Se trece definitiv de la popularizarea ideii la crearea unei politici curente, cu exemple, statistici, decizii, argumentându-se cu articole obscure din publicații și mai obscure și… gata: avem un puternic curent antivaccin.
  În fapt, Fereastra Overton este foarte des folosită, nu întotdeauna urmând toți pașii, dar trecând metodic de la o idee inacceptabilă inițial la tolerarea acesteia. Mai vreți exemple? Exact așa s-a procedat și cu ideea de homosexualitate și presimt că și această inițiativă europeană de a nu se folosi cuvintele „tată” și „mamă” – deocamdată numai în înscrisuri oficiale – ci părinte 1 și părinte 2.
  P.S. Prin acest articol nu mi-am propus să fiu un agent electoral al vaccinării, ci doar să subliniez ideea că suntem, ca societate, ușor de manipulat. Metodic și eficient!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. @ TG
   Ce eu ași fi adăugat, sunt câteva cuvinte și despre MILITANISMUL, unora, un GOLĂNISM al fanaticilor, care de cum le contești argumentația devin bineânțeles agresivi, că deh argumentația logică le zdruncină „credința oarbă” și când ei rămân fără contraargumente atunci sunt îndreptățiți să te „scuipe și să te înjure” și să te ia la mișto… că DOAR EI SUNT SINGURII STĂPÂNII ADEVĂRULUI ABSOLUT, doar așa încep toate aceste „gunoaie manipulative” ce GRATIS sunt răspândite cu larghețe de PASTORI INEXISTENȚI … VREI SĂ ȘTI ADEVĂRUL DESPRE…. De cum argumentezi diferit de ei, gata ești un fricos, adopți „calea oficială” fiindcă ești un hodorog comunist, CU CÂT AI FOST PLĂTIT SĂ FACI PROPANGANDĂ, samd.
   .
   Fiecare om are dreptul la propriile opinii și dacă le expune și Basta, … nici o problemă. Brava Drăguțo! Crezi ce vrei.
   .
   Nu are nimeni nimic cu ei, ce pașnici au ales să CREADĂ ALTCEVA … ce vor ei, dar cel puțin eu mi-am pierdut răbdarea cu cei care au devenit peste noapte MISIONARI și răspândesc o grămadă de TÂMPENII. Menirea lor pe această planetă a devenit, din frustrați anonimi, cu vieți de împrumut în lumea virtuală, invizibili în comunitate, … cea de MISIONARI AI ADEVĂRULUI, cavaleri al DREPTĂȚII SUPREME ȘI UNICE ( pe calapotul deja bine cunoscut al conceptului Martorilor lui Iehova) lansați într-un JIHAD prin care să-i convertească pe toți PĂCĂTOȘII ÎNTRU ADEVĂR, ce trebuie aduși pe DRUMUL ADEVĂRULUI ȘI AL ILUMINARII SUPREME.

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Mulţumesc, în primul rând. Dumneavoastră completaţi golurile lăsate de mine. Aveţi perfectă dreptate. Ar fi multe de spus pe tema asta, a „misionarilor”. La modul cel mai sincer vă spun că am avut temeri faţă de abordarea acestui subiect. Mi-era că sunt obtuz în gândire, un pic segmentat. Faptul că nu sunt singur, nu sunt într-un tunel propriu, mă ajută să mai deschid asemenea subiecte. Hai să le spunem ferestre.

    --1 voturi
    +1
    -1
   • Ai tu dispoziție la un dialog, la argumente logice? Ești incredibil, îi ataci pe antivacciniști acuzându-i de militanTism și golăneală, gunoaie manipulative, pastori inexistenți, bravo drăguțo (atitudine superioară, condescendentă), folosind niște injurii miliTante și golănești.
    După care recunoști că tu ți-ai pierdut răbdarea. Fascinant! Totuși în mintea ta tu ești OK și ceilalți sunt cum foarte elegant știi tu să te exprimi, așa cum i-ai descris mai sus.
    Închei cu o altă serie de invective și adresări infect-negative la toți cei care nu sunt de acord cu tine cel logic, cel argumentativ, cel elegant …
    Da, m-ai convins! Mâine mă duc să mă vaccinez și mai mult de-atât, de mâine voi predica în noua biserică covid, rugându-mă să moară toți cei care nu sunt de acord cu mine, adică cu adevărul meu, care nu este al meu ci al noului zeu medical!
    Totuși, care-i diferența dintre tine și Șoșoacă?
    Cred că mă opresc că n-are rost. Tu nu poți fi convins fiindcă tu ști, tu crezi și credința ta e mare! Poate arunci ceva în aer odată cu tine (și-ți zic așa ca între coledzi postaci și în șoaptă să nu mai afle și alții: dacă te arunci în aer, la modul serios, în așa fel ca din resturile tale medicina minunată să nu poată să spună că ai murit de covid … cu siguranță nu vei muri de covid și ceilalți ce-ți seamănă te vor beatifica și-ți vor face statui și îți vor compune ode, vei fi un martir și vor spune că vaccinul te-a salvat de la covid și ei vor crede.)

    +4 voturi
    +1
    -1
     • @tifi
      Nu pricepe, că nu-l duce încă mintea de „preșcolar”, ce se crede în lada cu nisip. Se bagă-n vorbă, că doar-doar o să-l remarce „ai lui” și-l avansează la grupa mare. Și vorba lui „Cred că mă opresc că n-are rost…” … ce bine ar face! Că mi-e milă de el cum se ostenește. Mi-e teamă că de-i răspund face, la naiba, vre-o comoție la cerebel și-l am pe conștiință. Să dialoghezi cu de-alde ăștia este o imposibilitate. Nu vezi că nici cu ce am scris eu în față, tot „bate câmpii”. Darmite să te apuci să-l iei în serios și să aduci argumente pe DOCUMENTE. Pierdere de timp!!!

      --4 voturi
      +1
      -1
     • UITASEM … dar câte odată, consider cel puțin eu, că trebuie „plezniți peste mestecătoare” că altfel și-o iau în cap și devin obraznici. La fel și cățeii pe stradă când treci cu bicicleta și se dau la tine. Nu-i articulezi se obrăznicesc și-ți rup pantalonii. Aveam pe vremuri, când erau cu duiumul, o vargă prinsă cu elastice de cadru și când se dădeau la picioarele mele le trăgeam una peste botic. Data următoare să fi văzut cum păstrau distanța și lătrau de la distanță.

      --4 voturi
      +1
      -1
  2. Stiu ca nu ai sa publici commentul meu… Date oficiale INSP 23.03.2021 : 89+14 decese post vaccinare 1780 infectari dupa prima doza +1500 infectari dupa rapel. Fa tu media statistica , poate ai sa intelegi de ce „golanii” , „militantii” sau „trogloditii” cum ne numeste Radu Tudor- gandim de 3 4 ori inainte sa luam decizia de a ne vaccina. Sau…vezi ce a rezolvat Billy Ghetzi in Africa cu vaccinul anti poliomelita…Sau poate ai impresia ca toti ne hranim din vrajeala voastra platita greu de Orban and Co… Exista un document oficial la OMS si EMA ca, pana in 2023 vaccinarea anti SARS COV2 e doar o faza de testare. Ca de obicei Romania e pe locuruile fruntase. Deja ai uitat de CODEX Alimentarius, sau cum l-a semnat Boc cu 7 pixuri???

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Eu nu cenzurez, mic tembel. Apoi, tu ai nu o fractură de logică, ci o amputare de inteligență. păi, fă media. mor milioane de oameni, Stalin mic, și matale îmi spui de circa 100 de decese, nedeslușite, ci doar bănuite. Nu te vaccina, fratele meu, dacă așa crezi. Dar nu-i manipula pe alții cu șmecherii…

   --5 voturi
   +1
   -1
   • Tembel mic , Stalin? Pai cine panamea manipuleaza? Eu care pun un comentariu sau tu care scri zeci de articole? Primo, eu nu te-am catalogat sub nici o forma, ergo astept sa iti prezinti scuze. Secundo, fractura aia logica despre care amintesti, probabil vindecata de argumente. Zici ca doar banuite sunt decesele? Posibil. Ce zici tu , daca acum erau dusmanii tai de moarte PSD PE SE DE la butoane, daca era un singur deces, prietenii tai liberali manati de Iohanis cot la cot cu neomarxistii ar avea deja flotant in marile piete ale Romaniei. Chiar aveam speranta ca a mai ramas ceva impartial in tine. Mea culpa

    +6 voturi
    +1
    -1
  4. Foarte bun articolul!
   Poate fi citit și invers. Invers în sensul că se caută, de fapt s-a reușit deja, să se inducă o pandemie cam dubioasă în care sunt infectați 4/1000 din care o mică parte suferă simtome mai grave și o și mai mică parte moare iar din cei decedați în realitate mor de covid cam 4% că restul mor din cauza comorbidităților.
   Aș spune că noul context al măsurilor aberante ale autorităților face articolul mai credibil în cheie inversă. Astăzi se pune problema altfel: sunt justificate restricțiile, își face statul treaba sau doar exersează instrumente antidemocratice? Suntem dispuși să înghițim prosteala pandemiei sau suntem dispuși să ne recâștigăm libertatea și poate și demnitatea? Părerea mea este că numărul persoanelor care simt ceva pentru ideea de libertate este mult mai mic decât a celor care speră că înghițind rahat autoritarist îi va fi mai bine. Mai pe scurt: eroii noi sunt tot mai lași și mai fricoși.

   +2 voturi
   +1
   -1
  5. ¨Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin.[7]

   Protecția imunologică se instalează după un interval de timp variabil de la inoculare (săptămâni, luni), în funcție de vaccin, și este de lungă durată (ani). ¨ (https://ro.wikipedia.org/wiki/Vaccin)
   vs
   ¨Most recently, a study published in the journal Science has found that immunity can last for as long as 8 months.¨ (https://www.healthline.com/health-news/how-long-does-immunity-last-after-covid-19-what-we-know#How-natural-immunity-works-after-COVID-19-develops) În România se zice că doar șase. O fi 6 de la „păzea!”?!

   A mai auzit cineva de un vaccin care, în perioada garantată, îți dă doar o mică poliomelită, o mică meningită, o mică tuberculoză, un mic cancer de col pe bază de HPV, o variolă micuță, o febră galbenă ceva mai ușoară, o ebola mai dezirabilă?!

   Sunt atâtea semne de întrebare rămase fără răspuns agățate de noile vaccinuri încât e cel puțin stupid, dacă nu chiar violent, impulsiv, să-i tratezi pe cei care au rezerve și curaj să își exprime rezervele drept proști sau șmecheri, conspiratori și manipulatori, staliniști (look who’s talking here?!) ș.a.m.d. Când sunt suficient de mulți medici, oameni de știință și intelectuali cu reputație solidă care se îndoiesc și își asumă libertatea de a atrage atenția, care nu se vaccinează și care susțin alte măsuri de prevenție și de combatere a acestui nou coronavirus (vezi și Declarația de la Great Barrington (https://gbdeclaration.org/) nu e cam nați-crații și cam șui să îi tratezi pe cei care au îndoieli și rezerve, fie că sunt vocali sau nu, ca pe niște obscurantiști agresivi?! Mie mi se pare mai agresivă campania Martorilor cu Cercel ai lui Gheorghiță Arafat-Fauci și ai lui Jurma-scapă-turma, iar de spălare pe creier se poate vorbi mai degrabă în cazul campaniilor mainstream-media și al marilor bugete angajate în acest sens de guverne și de Big-Pharma (mă refer aici la marile companii farmaceutice, nu la toată industria pharma și nicidecum la teoria conspirației care circulă în legătură cu acest subiect) decât în așa-zisele campanii din arhipelagul site-urilor alternative. Un pic de precauție nu strică, după cum nici un pic de toleranță. În fond și la urma urmei, libertatea de expresie și de opțiune e aceeași sau trebuie să fie aceeași și pentru unii și pentru alții, pe când viața și căutarea fericirii nu trebuie să fie aceleași pentru toată lumea. Sau nu?!

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Hai sictir cu vrajeala asta. Vaccinurile anti sars-cov2 te imunizeaza pentru 6-12 luni , ergo iti creeaza o usoara dependenta. Sau mai pe limba ta de mare virusolog cu diploma de la google/wikipedia, sitemul imunitar este slabit prin dozele succesive, intr-un final diaprand, deoarece organismul nu mai lupta singur. E ca si cand ai un copil caruia ii dai tot ce vrea fara a cere ceva la schimb. Copilul ala cand ajunge matur are sa moara de foame, pentru ca nu stie cum sa isi obtina necesarul pentru a supravietui.

    --1 voturi
    +1
    -1
  6. Politicienii s-au modernizat și ei. Ăși fac calcule, strategii, eșantionări utilizând noile tehnologii. Ideile răsuflate cu vsalortile și principiile de dreapta sau de stânga nu mai nicio eficiență, cel puțin în mintea lor. Mult mai rentabile în jocul politic, în activitățile lor cu relevanță electorală sunt datele furnizate de diverse motoare de căutare, de platforme de social media. Tot politrucul poate să știe câte persoane, ce fel de persoane, cu ce argumente, cu ce intensitate sunt pentru sau împotriva unei idei, a unei teorii, a unui fapt deja petrecut.
   La scurt timp după trecerea de la o acțiune politică centrată un set de valori, de principii la una centrată pe date statistice apar niște ciudățenii. Pe de o parte politrucul știe cum să acționeze însă o face incoerent fiindcă el acționează pe termen scurt. Pe de altă parte politrucului îi este oferită posibilitatea de a manipula la un nivel net superior acțiunii politicii construite în jurul unui nucleu doctrinar. Și fiindcă politrucul dacă nu ar fi prost, redus și papagal nu ar mai fi politruc, reușește să dea o palmă la un rahat – ca să nu se dezmintă și în elenul de manipulare caută să obțină sprijin din partea diverselor segmente sociale izolându-le de societate ca ansmablu. Apar astfel dezbateri foarte agresive și pătimașe între un segment și altul. Dacă segmentul A este mai mare decât B se invocă jocul democratic al majorității care primează. Dacă segmentul A estre mai mic decât B caută alte segmente care să fie numărate astfel încât A să fie majoritar. Marea mizerie în manipulare nu este asta ci faptul că segmentarea pentru a fi funcțională, țintită, vehementă, unidirecțională devine automat una cu un număr scăzut de susținători de o parte și de alta și că niciunul din segmente nu reprezintă nici pe departe o majoritate reală. Noua majoritate creată este o minoritate (segmentul A) care este mai mare decât o altă minoritate (segmentul B).
   Astfel din segmentări în segmentări politrucul are la îndemână majorități minoritare. O mare minciună și o dramă a societății care se vede pusă repetat să se separe în grupuri antagonice și nu mai are seninătatyea, inteligență, echilibrul să identifice problemele sale reale fiind veșnic victimă a manipulării poloitrucilor (toți fac același lucru – nu sunt unii mai buni decât alții).
   Și așa noi ne dușmănim între noi pe teme de pro-vaccin vs. anti-vaccin, interdicții vs. libertăți etc. fără să mai reușim să găsim adevărul, normalitatea, conduita optimă care să asigure nevoile și ale unora și ale altora. Poziționarea fundamentalistă este trecută la atitudine civică, rostogolirea urii este semn de responsabilitate socială.
   În realitatea avem în societate două segmente:
   – politicieni și privilegiați
   – restul populației.
   Noi nu mai reușim să vedem teme care să transforme clasa politică și camarila ei în ceea ce ar trebui să fie (clasa politică să reprezinte interesele societății – a tuturor) și camarila să reintre într-un sistem concurențial corect cu restul oamenilor în acord cu principiul egalității de șanse.

   0 voturi
   +1
   -1
  7. Oare cât mai durează până se prind politrucii că trendul convenabil electoral este de restabilire a drepturilor individuale încălcate și de relansare economică?
   Cam greu, că politrucii se iau după google și facebook și habar n-au ce se întâmplă în realitate. Ei ăși fac eșantionările pe baza celor 10 – 15% acvtivi în online și restul de 90% nefiind scalați de social media au ajuns să fie scăpați din vedere.
   Mai băgați un sondaj să vedeți cum stați, dar nu unul online sau telefonic. Unul din ăla clasic cu operatori de teren atât în mediul urban cât și în cel rural, la toate grupele de vârstă, în fiecare regiune, la toate nivelurile de educație, atât la persoane care lucrează în mediul privat cât și la papițoii din sistemul public de tăiat frunze la câini.
   Poate aflați că social media v-a băgat într-o groapă din care nu veți mai ieși!?

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.